10 Makanan Anda Perlu Elak Dalam Diet Anda

By June 30, 2011 Health & Fitness 66 Comments
elak-makanan

Setiap orang mempunyai tubuh badan yang berbeza. Sesetengah orang mungkin sedang berusaha untuk menambahkan berat badan manakala sesetengah yang lain terpaksa menjaga setiap makanan yang disuap ke mulut mereka kerana ingin menurunkan berat badan. Jika anda ingin menjadi lebih sihat dengan diet harian anda, elakkan makan makanan yang diproses dan ambil lebih banyak makanan yang segar.

Ingin panduan tip diet ala gaya hidup di Malaysia? Dapatkan eBook “25 Tip Diet Untuk Kurangkan Lebih 25kg Setahun”

Terdapat lebih kurang 10 contoh jenis makanan dan minuman yang anda perlu elakkan dalam diet harian anda untuk mendapatkan pemakanan yang sihat dan seimbang. Jika anda menghadapai masalah untuk tidak mengambil makanan ini sekaligus, cuba usaha untuk tidak mengambil makanan ini satu persatu untuk mengurangkan pengambilannya secara perlahan-lahan. Jika anda menggantikan makanan ini dengan makanan yang lebih berkhasiat dan segar, anda boleh mengurangkan risiko terhadap beberapa penyakit dan masalah kesihatan.

  1. 1.

    Soft Drinks / Minuman bergas
    Seperti yang kita semua tahu, soft drinks adalah sejuk, segar, manis, dan addictive. Kebanyakan soft drinks mengandungi kandungan kafein yang tinggi. Penggemar minuman jenis ini mungkin secara tidak sedar mencetuskan kebergantungan dan addiction terhadap air bergas dan ber-kafein ini.

    Minuman bergas ini hampir tidak mempunyai sedikit khasiat pun, oleh itu ia perlu dibuang jauh-jauh dari diet harian anda. Tambahkan pengambilan air dan the serta jus buah-buahan jika anda memerlukan gula.

  2. 2.

    Minuman Kedai Kopi
    Seperti minuman bergas, sesetengah penggemar kafein mungkin memenuhi keperluan mereka dengan minuman kopi. Samada kopi o’ atau kopi susu rendah kalori, kebanyakan kopi di kedai hari ini mengandungi creamer, gula, dan penambah perisa yang lain.

    Jika anda memerlukan kafein, order kopi o kosong dan tambah sedikit susu, creamer, atau gula mengikut keperluan anda sendiri.

  3. 3.

    Produk kaya tepung
    Anda patut mengelakkan roti putih dan produk yang mengandungi tepung yang diperkaya. ‘Tepung yang diperkaya’ menunjukkan yang tepung tersebut telah di ‘bleached’ dan kehilangan khasiat yang berharga. Sebaliknya untuk langkah yang lebih bijak, anda bolehlah membeli roti penuh gandum dan pasta.

  4. 4.

    Roti, kek, dll
    Roti keju yang besar dan muffin yang bersaiz penumbuk anda bukanlah pilihan yang baik untuk diet harian anda. Saiz makanan seperti ini kadangkala di luar kawalan anda. Kebanyakan makanan ini mengandungi tepung yang diperkaya, gula dan lemak tepu yang tinggi.

    Jika anda membaca label makanan, pastikan anda memeriksa samada makanan tersebut mengandungi minyak yang dihidrogenkan dari marjetin atau tidak. Sekalipun ada tertulis ‘tanpa lemak tepu’ pada label makanan, periksa kandungan nutrisi makanan tersebut. Sesetengah pengeluar makanan mempromosikan makanan mereka dengan mengatakan kurang lemak. Jika anda ragu-ragu, periksa kandungan bahan yang digunakan.

  5. 5.

    Makanan / Minuman pek segera (instant)
    Sekarang ini di mana-mana sahaja dapat kita lihat pelbagai jenis makanan dan minuman segera. Dan makanan dan minuman jenis inilah yang paling banyak dibeli oleh kebanyakan daripada kita disebabkan jadual harian yang padat. Oleh itu anda memerlukan sesuatu yang mudah dan pantas.

    Makanan dan minuman segera ini juga mempunyai rasa yang sedap dan lazat. Tetapi tahukak anda bahawa kebanyakan makanan segera ini mempunyai kandungan garam dan penambah perisa yang tinggi? Manakala minuman segera pula mengandungi kandungan gula dan creamer yang tinggi.

    Dengan pengambilan makanan dan minuman segera ini, anda tidak boleh mengawal kandungan garam, gula, dan krimer ke dalam badan anda. Pengambilan jenis makanan dan minuman ini boleh memudaratkan tubuh badan anda dalam jangka masa yang panjang. Oleh itu, anda perlu tahu mengawal makanan dan minuman seperti ini, atau yang lebih baik cuba mengelakkannya kerana kebanyakannya juga mengandungi kandungan kalori yang tinggi.

  6. 6.

    Makanan dalam tin
    Kebanyakan makanan dalam tin pula mengandungi penambah perisa yang sangat tinggi. Selain itu, kandungan garam di dalamnya juga adalah sangat tinggi. Walaupun makanan dalam tin ini sangat berguna ketika keadaan kecemasan atau darurat, tetapi jangan jadikan ia sebagai makanan harian anda.

  7. 7.

    Makanan bergoreng
    Setiap makanan bergoreng mengandungi kalori tersembunyi. Sesetengah restoran mungkin menggunakan minyak yang mengandungi lemak tepu, atau makanan digoreng then mentega atau telur yang banyak. Oleh itu, anda perlu mengurangkan pengambilan makanan bergoreng.

    Jika sesekali anda teringin makan makanan bergoreng, anda bolehlah menggoreng sendiri makanan tersebut supaya anda boleh memilih sendiri minyak yang baik dan menyesuaikan dengan resepi anda.

  8. 8.

    Makanan segera
    Siapa yang tak suka burger dan french fries kan? Memang sedap, tapi anda perlu mengelakkan makanan segera dari diet harian anda. Kebanyakan makanan segera ini di goreng di dalam minyak dan jarang-jarang mempunyai vitamin dan mineral yang diperlukan tubuh badan. Hadkan pengambilan makanan segera kepada 1 – 2 kali sahaja setiap bulan.

  9. 9.

    Snek buah
    Kenapa anda makan snek buah padahal anda boleh makan buah yang sebenar? Walaupun sesetengah jenama snek buah mungkin menambah vitamin dan mineral yang diperlukan tubuh badan ke dalam snek buah mereka, snek seperti ini juga mungkin mengandungi gula dan perisa tambahan. Pilihlah makanan semulajadi dan segar daripada makan makanan yang diproses seperti ini.

About Anna

Became a health-conscious person after she realized that because of her unbalanced diet, her body weight reached 60kg when she was only 18 years old. Now, her body weight is ideal after living a healthy lifestyle. Here at KevinZahri.com, she would like to share with others on how to live a healthy lifestyle.

  • mia

    makanan bergoreng tu la yg ssh nk tinggal :p

    • zatiepluto

      hemm…i will try ur tips…

  • http://twitter.com/dieylashaarin @dieylashaarin

    how about makanan yg mcm kerepek pisang sume tu ??

    • http://kevinzahri.com/blog/ Kevin Zahri

      pun tak sihat …. tapi once in the while bole.

      • http://twitter.com/dieylashaarin @dieylashaarin

        thanks . =)

  • aoibhealfae

    hmm… susah… masak sendiri je la.. buat frozen food sendiri and then microwave

    • http://kevinzahri.com/blog/ Kevin Zahri

      i pun suka masak sendiri …. better control that way.

      • http://assignmentcscrazil.blogspot.com artie

        kena blaja masak la nie? adoi……………

  • sakinah

    Kenapa item ada 9 sj? Bkn 10?

    • Anna

      Typing error i guess. Sorry ya. :)

  • Amy

    kalau cold sandwich macam kat subway tu dikira fast food ke tidak?????

  • fadzli

    tuna dlm tin, kandungan protein bagus.. mcm mana tu..

  • idayu hasim

    kevin, sekarang ni banyak minuman segera contohnya kopi spirulina. klu tgk panduan nutrici hanya 77 kcal je… boleh caye ker? minuman coklate oat pun ade. tp klu nak minum minuman segera spt kopi kacip fatimah ke, superpower ke i tak berani pulak bile tgk kelorinya tinggi sangat. boleh tlg jelaskan tak?

  • http://buahpinggangsihat.com Info Buah Pinggang

    Salam admin,

    Adakah semua creamer tu tak elok?Macam saya suka minum kopi radix.

    • Anna

      Secara ringkasnya, bahan untuk menghasilkan non-dairy creamer tersebut, salah satunya adalah 'hydrogenated vegetable oil. Hydrogenated oil ini mengubah lemak tidak tepu kepada sejenis asid lemak iaitu trans fat. Trans fat ini tidak elok untuk kesihatan kerana ia dikaitkan dengan penyakit jantung dll.

  • Razis Rajak

    Tip yg ke-10 tu msti brsenam la kn.. apa contoh senaman yang cepat membuang protien berlbihan dlm bdan?

  • http://twitter.com/ei_kaa @ei_kaa

    macam mane pulak dgn nescafe…??

    • Anna

      Nescafe juga mengandungi cafein. Anda masih boleh minum nescafe, cuma perlu di kawal pengambilannya.

  • qoid alfazz

    Apakah perkara yg paling bgus utk mengurangkan 5kg shj lg??.,selain bersukan, sbb mengalami injured kerana hyper aktif-accute disc prolapse.,alahmdulillah da turun 9 kg.,

  • http://sharonjanekalong.blogspot.com/ Sharon

    kalau minum air kosong 2liter sehari cukup ke?

    • Anna

      Jumlah keperluan air dalam badan bergantung kepada keperluan badan masing-masing. Jika anda kurang berpeluh, kurang melakukan aktiviti, dan banyak makan makanan yang mengandungi air seperti sayur dan buah-buahan, anda tidak perlu minum air dengan banyak dalam sehari.

  • http://www.namemy.name.my fiDooo

    betul itu

  • Syiera Nasha

    i need to lose 8-10kg in 2 months… blh ke kalau stop terus makan nasi?? nak replace dgn apa utk elak kena gastric and starving… :(

  • puteri

    protein shake ape yg paling bagus?snek yg baik utk diet yg mcm mane?

  • Irdina

    Bagaimana nak mengatasi masalah sembelit.. Pisang, betik, minum air kosong, oats, semua tak jalan.. Tp kalau minum slimming tea atau laxatives br ok.. Pls advise, t kasih.

  • mirrah

    Kalau makan 2 ketul ayam goreng waktu lunch ok tak? Ke perlu dielakkan semasa berdiet??

  • http://www.facebook.com/lips.adanan Halipah LipsCumel

    saya rasa yg ke 10 tu makanan ringan kot etc keropok. 

  • Hasliza

    kalau minum kopi ‘o’ dgn gula ‘EQUAL’ boleh ke?

  • Montey

    terbaekkk ! ye ! sy mmg x mkn mkanan yg bertepung mcm r0ti , kuih muih n mee . kwn2 , kne mnum byk air untuk membantu membakar lemak . bykkn mnum air suam pada waktu mlm agar dpt membakar lemak dgn cepat . jgn lupa buat senaman kardi0 sperti bj0ging

  • http://www.facebook.com/people/Anjakan-Paradigma/100003292323939 Anjakan Paradigma

    dah ada kes org yang mengamalkan minuman herba + kopi / teh dsb telah mengalami masalah buah pinggang.. malah di Kem. Kesihatan M’sia telah menasihatkan agar berhati-hati mengambil minuman kesihatan jenis 3in1 dsb..

  • http://www.facebook.com/people/Anjakan-Paradigma/100003292323939 Anjakan Paradigma

    minum air banyak main peranan.. saya dh hilang 5.9kg dlm tempoh 4minggu.. tp saya guna herbalife :)..

    • umi refah

      Ya..setuju sangat…minum air masak yang banyak dapat membantu memecahkan lemak…saya dah hilang 5 kg dalam masa dua minggu…1 hari 5 liter air..saya juga berjoging dan bemain badminton..syukur sangat..

      • ingintahu

        kalau makan nsi 2 kali shri untuk diet ok x??
        saya nak turunkan brt bdn 10kg dlm msa 2bln.

        • http://twitter.com/jenjeniperghh jenjeni

          2x? cuba 1x je yakni lunch sahaja. itu pun amik setengah senduk.sayur banyak & lauk. in sya Allah boleh. waktu2 lain replace dgn roti/biskut gandum. ptg jogging/jalan (kalu jogging pagi,pakai sweater…biar peluh kuar banyak), nak lagi best main badminton atau squash.mmg mencurah2 peluh kuar.hihi. mlm mkn buah/minum air je sekadar hilangkan lapar.

  • salza

    LIKE!!

  • Hafeesz

    Kevin, how about yogurt? Sometimes I’m craving at night then I used to take 1 cup of yogurt… Ganggu diet ke?

  • http://inspirasihatcantik.com/ rina

    pernah try green fit? supplemen fiber. mmg berkesan utk sembelit

    • suria

      sye dah cube pnggunaan green fit..mmg berkesan..dalam mase sebuln..berat saya turun sebnyk 5kg..jika ada yang berminat..bolehlah pm saya d fb…suriamalcomandrewphillips…

  • Husnulkhotimah Misran

    Adakah oat bagus utk diet??

  • yamima_yumie

    Adakah oat bagus utk diet?

  • Faryza

    hw bout tutti fruity ice-cream??? sesuai ke tidak pada mereka yg sedang berdiet…?

  • TolongJawab

    kenape setiap komen x jawap Kevin? org bertanya untuk kepastian..sebagai pakar, jawap la pertanyaan..setakat posting je, buata pae..org bertanye maksudnye org berminat nak tau lebih detail.

  • Suhada Suha

    agak2nya blh ke trn berat bdan dlm 3 bulan??

  • Shahidashamila

    Bagusss

  • eriyca

    saya selalu bergantung pada kopi untuk minum pagi. saya sangat suka makanan ringan tapi, alamak oi…. susahnya nak tinggalkan semua ni, tapi x apalah saya akan Diet & lompat tali 300 hari untuk turunkan berat badan 20 kg, figthing (*_*) TQ Mis kevin

  • http://twitter.com/CalledMeNini fazrini ayu

    huhu.. kegemaran dari dulu sampai skrg adalah Kopi Susu…setiap kali ke kopitiam pasti coffee y d order..

  • myself

    adekah kacang boleh menggemukkan?

  • noorazreen binti abu bakar

    minum air banyak,sememagye kite kena minum air masak yg byk.dlm ms 7bln saya trun 22kg.syuku sgt dgn herbalife,dan gembira sepanjang ms

    • Faizah

      Boleh tahu brapa liter you minum sehari?

  • http://www.facebook.com/iu.eunie Lee Ji Eun

    Can I lose my weight just for a week ?

  • http://www.facebook.com/nuruleiffah.ahamid Nurul Eiffah A Hamid

    Nak Turun 25 kg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! tapi x menjadi cube bagi Tips Makanan Yg perlu untuk mse Diet :)

  • Anggerainie

    Puasa pada hari-hari yang disunatkan berpuasa. Setakat ni saya mampu menganggap nasi bukan lah satu-satunya sumber karbohidrat saya. Ia mengambil masa juga. Mulakan dengan mengambil nasi segenggam sahaja setiap kali makan. Bagi saya nasi putih lah punca kegemukan (kalau ia tak di ambil secara terkawal)..

  • doni

    nice…….,

  • shya

    macam semua je tak boleh. Habis nak makan ape -.-

  • hamba Allah

    oat adlh yg tebaik kalau xnak mkn nasik…..pelbagaikan resepi oat sperti tmbhkan lauk, sayur etc

  • Guest

    i dah turun 10kg..tp mslhnyew nafus mkn mkin lame mkin menjadi2..ade idea cmnew cre nk atasi nafsu nie??nk sgt2 kurus..

  • fatin

    Dlu brt sye 67kg dlm mse 1bln sye dpt turnkn 62kg tnpa ap2 splment..seng j nk diet smngt n nekad msti ad..tiap hr sye jgging 4km(40mint)..lau mkn msti la kne jge tau..pg sye mkn oat cmpur 2sudu kcil milo t.hri mkn bers herba faiza tajmhl lauk goreng2 xmau tau n bykkn syur..yg pling pntg air mnirel 3litr 1 hri n bykkn mkn buahn..pstikn 1 hri klori xlbih dr 1000 lau nk btl2 diet..akhr bln 10 ni sye nk dptkn 55kg doakn moga bjaya ye..:-)

  • iiva aiizul

    sy sdah bca tp sy rsa sy x bleh try sbab smua ny favourite food sy

  • bedah tong drumm

    sy tamaw try…biaq lh gmoxx pn..sy skong comment iiva aiizul 2..hehehe

  • be motivated

    hi…just want to ask kevin regarding hydroxycut GNC product??is it good for me to buy this??i wonder it will give the bad affect soon??

  • yokesh

    macam mana beli buku tu?

  • nurnisa81

    stressful skang….berat lebih 80 lepas bersalin anak ke 3….dulu berat 65 jer dgn 168cm…huhuhu..tak sempat nak exercise sebab kena jaga anak2 kecil

  • diejah

    Hai,nak tny antara nasi dgn nestum mane satu lbh kalori?tq.

  • flowers

    makan lauk sahaja tanpa mengambil nasi/karbohidrat, ok ke?

  • MaMadiihah

    Protein Cinch shake Shaklee terbaik!Contact for details..01124189402

  • Liyana

    betul..sy turun 6 kg dalam mase due bulan..makan nasi satu senduk..lauk byk..terutama sayur..bersenam sekali seminggu je..itu pun satu jam je…tp sy amal diet nie bersame2 herbalife..ape pun air kosong adalah bende yg paling penting kalu nk turun berat badan…minum byk2..sy minum 6 liter sehari..dgr byk kan..? tp sebenarnye x byk..bile anda sentiasa bawe air disisi anda.

Ingin kurangkan berat badan? Jom sertai cabaran Jom Kurus bersama saya.