10 Tips Mengatasi Nafsu Makan

620-45

Sempena pelancaran eBook terbaru saya 45 Craving Survival Tips, berikut adalah 10 tip percuma daripada buku berkenaan dalam Bahasa Malaysia.

eBook percuma ini mengandungi 45 tip kawal nafsu makan dan ia PERCUMA.
  1. Makan setiap 3-4 jam! Ini adalah tip mengatasi nafsu makan yang paling penting. Kenapa? Sekiranya anda makan dengan kerap, nafsu makan tiada chance untuk bergelora.
  2. Minum air sepanjang hari. Secara semulajadi, air dapat mengurangkan selera anda untuk makanan bergula. Also, air tidak mengandungi apa2 kalori – jadi tak kira banyak mana anda minum, ia tidak dapat meningkatkan berat badan anda!
  3. Senaman memang berkesan. Senaman mengeluarkan endorphins yang dapat suppress selera makan anda. Aktiviti senaman juga umpama reminder kepada komitmen anda untuk stay in shape.
  4. Adakah anda stress? Stress atau tekanan hidup memainkan peranan besar dalam mempengaruhi nafsu makan. Ramai sering mencari makanan ketika stress. My adice: carilah hobby alternatif yang bole berperanan sebagai stress buster! Lawan stress …jangan layan!
  5. Elakkan gula substitute Walaupun artificial sweeteners tidak mengandungi apa2 kalori, ia sebenarnya boleh meningkatkan keinginan anda untuk gula biasa. Jadi berhati-hati.
  6. Adakah anda bosan? Perasaan bosan biasanya punca nafsu makan yang tidak terkawal. So jangan biarkan hidup anda bosan hahah … sertai aktiviti-aktiviti yang anda gemari. Tidak semestinya bersukan atau bersenam. Buatlah apa yang mengembirakan anda. Yang pasti, tiada sesiapa suka kehidupan yang membosankan!
  7. Adalah anda cukup tidur? Terdapat satu kajian mengatkan bahawa kurang tidur meningkatkan nafsu makansan bergula seseorang. Betul ataupun tidak, ia adalah satu lagi sebab untuk pastikan anda memenuhi tidur lapan jam sehari.
  8. Buah Epal Sebiji epal besar mengandungi 5g serat (fiber). Also, gula buah-buahan seperti epal tidak mempengaruhi blood sugar levels seperti gula biasa .. and sekiranya anda mempunyai pilihan, pilihlah epal hijau kerana ia kurang gula berbanding epal merah.
  9. Kosongkan peti sejuk. Ketahuilah trigger nafsu makan anda. Sekiranya anda gemar coklat, jangan penuhi peti sejuk anda dengan pemangkin nafsu anda. Buang apa yang tidak membantu dan hanya simpan makanan di rumah yang “baik” untuk anda.
  10. Tunggu! Yup kadang-kadang anda hanya perlu menunggu dan nafsu makan dan bereder. Macam pada bulan puasa di mana nafsu makan datang dan hilang sepanjang hari.

About Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 10 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men's Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur. More about me here or follow me on Facebook or Twitter.

  • apit

    tapi mcm mana plak ngan mkn 2 kali sehari tp mkn bnyk…

  • rizal

    good advice tq

  • adi

    makan 3-4 jam sekali? nak makan ape ek?

  • emi

    kevin.. btl ke mnum air msak byk boleh menyebabkn gemuk air.. prut buncit? brape ltr seharikah spatutnye air msak d ambil dlm sehari? thanks..

    • http://kevinzahri.com/blog/ Kevin Zahri

      tidak. anda bole minum air sebanyak mana anda suka.

  • Anonymous

    Hi Kevin. I've always been overweight since I was a child. I really want to loss all this excess weight so that I could be healthy, enjoy my life and to increase my self confidence.
    People had always sais that there is no secret in weight loss, it has always been " Eat less, move more". I am a student, and I can't afford to go to gym. I've started walking/jogging, and honestly I've seen the effect on my body, but I usually get disappointed by how slow it is. And I always wonder, " Is walking enough?'.
    As for food intake, I really suck in calorie counting. I've always found it hard to estimate the calorie of food I consume, especially those that are not in a box, with the nutrition label.
    Kevin, could you give me advice on how to do proper calorie counting, and other physical activities that I could do without going to gym, or without any equipment.
    Hope to hear from you soon. I would like to thank you in advance. :D

    • http://kevinzahri.com/blog/ Kevin Zahri

      hello there.To learn about controlling your weight/calories etc … I would highly encourage you to check out my weight loss ebook “How to lose 5kg in 5 Weeks” or “Panduan Kurangkan 5kg 5 Minggu” … Details are here – kevinzahri.com/ebooks/

  • cha

    hahahah.. suka yang no 10……

  • http://roseonion.blogspot.com/ rose

    Salam saya CNP entry ni pada blog boleh? tips yang menarik!!

    • http://kevinzahri.com/blog/ Kevin Zahri

      bole. but make sure to link back to my website :)

  • leeya

    betulla kevin..i da cube a few days xmakan malam..i makan petang..then malam perot i berbunyi2…how ar..

    • http://kevinzahri.com/blog/ Kevin Zahri

      cari snek malam yang sihat :)

  • Ayra

    Salam kevin, I watch the biggest loser show and just curious, what do they eat actually? Sebab diorang exercise banyak so mesti rasa nak makan je kan but still boleh lose weight a lot. Thanks.

  • http://ohh-nieysha.blogspot.com asha

    salam kevin.i'm a bit confused actually.sebenarnya kita kena makan dahulu before begin our excrs or buat excrs dulu baru makan ? and yet,blh x bagi suggestion waktu yang terbaik nak buat senaman ? thanks ! :D

  • http://kevinzahri.com Kevin Zahri

    depends on what kind of senaman you do.

Ingin kurangkan berat badan? Jom sertai cabaran Jom Kurus bersama saya.