10 Tips Untuk Kempiskan Perut

Posted by | April 08, 2009 | Health & Fitness | 147 Comments
perut_buncit

Ingin mengatasi masalah perut buncit? Berikut adalah beberapa tips ringkas untuk membantu anda kempiskan perut. Untuk panduan lebih lanjut, sila rujuk kepada eBook Panduan Kurangkan 5kg 5 Minggu yang sekaligus membincangkan tentang cara-cara untuk membuang lemak.

  1. Penting kualiti daripada kuantiti! Tidak perlu melaku beratus-ratus sit ups setiap hari! 1 ataupun 2 sessi seminggu dengan latihan berkualiti adalah lebih baik. Don’t overtrain.
  2. Untuk merangsangkan otot abs anda setiap sessi, pelbagaikan latihan abs ! Gunakan latihan yang berbeza untuk latih abs daripada sudut yang berbeza. Bahagian abs termasuk, upper, mid, lower dan obliques.
  3. Fokus kepada contraction otot abs semasa latihan! Make sure its your abs that is doing the work dan bukan bahagian otot yang lain (back, leher dll).
  4. Fokus kepada pernafasan. Hembus nafas ketika “exertion” (ataupun ketika melakukan “crunch”). Ini akan membolehkan anda contract otot abs dengan sebaik mungkin
  5. Untuk sessi workout abs, lakukan 2-3 latihan yang berbeza. Sebagai panduan, stick to 3 set bagi setiap exercise dan 15-20 ulangan (reps) bagi setiap set!
  6. Latihan abs yang terbaik tidak akan menolong anda untuk kempiskan perut selagi adanya lapisan lemak antara otot dan kulit!
  7. Penjagaan makanan adalah mustahak untuk memeliki bahagian perut yang cantik! Elakkan makanan berminyak, garam. Minum banyak air dan pastikan anda mengamalkan diet yang seimbang.
  8. Look after your calories. Seperti mana yang saya katakana dahulu, anda harus create calorie deficit untuk membakar lemak berlebihan!
  9. Latihan cardio ataupun bersukan adalah cara yang sesuai untuk membakar calorie berlebihan! It also makes dieting easier as kita tidak perlu jaga pemakanan dengan terlalu rapat!
  10. Jika anda telahpun kurangkan lemak badan tetapi tidak lagi nampak abs yang cantik, kurangkan pengambilan sodium (yang takung air badan) dan make sure semasa latihan, abs are fatigued. Tingkatkan ulangan ataupun beban jika perlu!

Ingin kempiskan perut dan kurangkan berat badan? Dapat eBook Panduan Kurangkan 5kg 5 Minggu.

About Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 10 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men's Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur. More about me here or follow me on Facebook or Twitter.

  • cahayer

    Dear Sir… nak minta opinion.. which one is better… sepinggan nasi atau semangkuk bubur (tanpa buang kanji). Kedua2 dimasak guna beras wangi.. TQ

  • lala

    Latihan abs yang terbaik tidak akan menolong anda untuk kempiskan perut selagi adanya lapisan lemak antara otot dan kulit!

    Abis tuh macam mana kevin??..kena lose weight dulu baru buat abs xcercise.

  • http://kevinzahri.com kevin

    @cahayer – hmmmmm better dari segi apa?

    @lala – you bole buat senaman abs but akhirnya getting abs lebih pentingkan diet yg baik dan senaman cardio untuk membuang lemak.

  • cahayer

    oh sorry, dari segi kurang kalori, sbb bubur lauknya limit.. boleh jauhkan lauk2 yg masin, nasi kan .. taulah lauk2 dia… tapi kalau bubur tu kalori lagi byk.. baik tukar nasi tapi terpakse berhati2 dlm pengambilan lauk2…

  • fariza

    hi kevin…me also has a problem -cute baby fat at my tummy area…i do sit up every day…n do cardio- jogging futsal every week…but it still there! so macamane nak ada perut spt Jessica Alba yeh…=)more cardio or sit up..??

  • pudin

    Dude,

    what should i do to increase my weight (increase muscle at my bicep/triceps/shoulder), but at the same time i want to decrease my fat around my tummy area.

    i followed your proposed program at Page 120, Cergas 24/7 for almost 2 month already, but my weight is still not increase. in-fact my abs still surrounded with fat… uuhhhhhh…

    plz… give me an idea to plan my workout and nutrition schedule and supplement that should i take to reduce fat around my tummy and the same time increase my weight.

    tq…

  • http://www.em-lola.blogspot.com Lola

    hmmm…do we have an english version for this? =)

  • AZWAN

    boleh tanya ckit… senaman abs 2 ape??? n ape senamannya…

    • 125zr

      bagi berketul kt porut ko tula….

  • http://kevinzahri.com kevin

    @pudin … u cannot gain n lose weight at the same is extremely difficult if not impossible. My advice, build muscles first and later baru focus on reducing fat/getting toned.

    @lola …. i’ll give some 1:1 haha.

    @azwan – you bole rujuk to my book ataupun google online. Insyallah nanti akan ada panduan eBook.

  • azwan

    thanks kevin….

  • pudin

    Dude…

    thanks…

  • http://www.kuruskanbadan.com Kurus5Hari

    guna body shaker ogawa boleh kempiskan perut tak? I’ve been using it since last month, and I noticed setiap kali I’m using the shaker, my tummy bergoncang-goncang. will that remove my bad fat from my tummy?

  • http://www.aronil.com Aronil

    Actually why can’t pudin be losing fat and at the same time getting muscle. If the cardio is done in the morning (say la) then only move on to weight training either right away or later in the evening. Can’t that help in the fat loss and muscle gain?

    Would like to know what you mean by build muscle first and only focus on toning later.

  • http://kevinzahri.com Kevin

    @Kurus5Hari – not really. Despite that these product want you to believe, its unlikely that a “body shaker” will help you lose or keep off da fat

    @Aronil – Yes and no. Yes cardio will help burn fat and weight training helps promote muscle weight. But whenever you burn fat, you will also burn a lil muscle and when you promote muscle gain, you will also gain a lil fat. Thats why its better, if possible to focus on one or the other :)

  • http://- mimie

    saya betul2 ingin kempiskan perut..bolehkah saya kempiskan perut tanpa menganggu bahagian tubuh yang lain kerana suami hanya nak perut yang kempis sahaja..tolonglah..sejak dari sekolah menengah saya selalu impikan perut yang kempis..boleh tunjuk cara senaman upper,lower dan lain2..?

  • cahayer

    tggu kan dia jawab.. sampaikan i dah peknen dah.. patut pun boncit semacam……

  • samir nasri

    kevin i want to ask u , i just confused….is it true soy is the hormone destroyer..????

  • http://www.hafizoh.ahmad_93@yahoo.com fizoh

    hai saya bdk baru nak join. blh x? apakah btl dgn m”gmlkan tip sebegini kita blh kurangkan berat badan kita? ada x cara yang lain? blh x y all kongsikan dgn I.

  • Aatieqa

    i’m new.. just wanna ask, is it allright kalau kte tdo after buat excercise..? does tdo lpas excercise akan bg kesan on our body weight..?!

  • Ana

    Hai,i dah sebulan buat joging setiap hari n sauna seminggu sekali,and also jaga pemakanan,x amik nasi,just mkn buah,nestum,susu and makanan yg ringan,but still x lost my weight,why?tetapi my family komen i nmpk kurus skit,so what i want to do for lost my weight,i 28 years,5′h,75kg

    • DELL

      ish…xkan xde perubahan kot ana…mustahil je…cara salah kot…xkan 1 or 2 kg pon x turun??hmmm..

    • naim

      ana, saya bukan la orang terbaik utk cerita tentang turun naik berat badan ni… tp nak kongsi sikit, kekadang berat mmg xturun… tp ana nampak kurus sikit….kerana, ana telah membina otot dalam masa yang sama menghilangkan "outer fat"….ianya sesuatu yang baik sebenarnya ana…. sbb muscle membakar lebih banyak lemak berbanding lemak….itu jer nak kongsi….

  • http://kevinzahri.com Kevin

    @mimie – memang tak bole spot reduce lemak pada bahagian perut semata2.

    @cahayer – sorry … sometimes memang lambat nak reply :)

    @samir – well there have been some cases, but typically soy is a great source of protein when takinn in moderation.

    @fizoh – why not join our seminar yg akan datang 30hb may ini?

    @Aatieqa – yeah no problem. yg penting Aatieqa melakulan senaman yg berkualiti.

    ana – why jumpa me for personal consultation ataupun join our seminar this coming 30th may? its free :)

  • http://fzscollection.blogspot.com zakiah

    haii kevin
    zakiah sini.. nak tanya,apakah cara terbaik untuk kita ambil makanan yang berkhasiat dan mengeyangkan sbb saya ni kuat mkn tp bdn still xnaik2.. (tinggi:152cm,berat:40cm)
    tp perut tu buncit la.huhuhu..
    mcm mana nk kempiskan perut yg better ye.?
    nk sgt perut yg ramping…

  • cahayer

    kevin.. saya tak marah lah.. kelakar jek.. ingat buncit kenapa… pregnant lah… thanx…

  • ridz

    kevin, can u train me to get a 6 pax n bigger arm, if u do how, much u will charge me

  • ezat

    kevin macam mane nak kurangkan my waist??
    dari segi bentuk pemakanan or senaman ker.?
    sekarang my waist 34..nak reduce bagi 31 or 32 je..
    baru senag nak stylo fesyen seket
    reply dalam emel plz mr.kevin..

  • shiella

    hai, kevin.
    Saya ada problem perut buncit. Macam mane nak kempiskan perut dlm masa yg singkat. i mean dlm 1-2 bulan. Now my waist is 30 coz of my tummy. Fyi, i’m 24, berat-55kg, tinggi-168cm. when i put on kebaya, it’s clearly shown. so, nampak tak cantik. lepas makan akan nmpk lebih buncit lagi.
    hope to have some tips from u via my email.
    TQ Kevin.

  • ridz

    kevin,
    maybe thz question not related to the forum,
    but as a mecha student , im very curious to know why u not continue inthe mecha eng, n when the next fitness workshop, i hope can join ur workshop

  • ridz

    kevin can u cheack the the data 4 ‘
    ‘Burger King’s Original Whopper Jr. ‘ at cekodok.com
    i think sometin missin’

  • http://www.fitnutritions.com bata fitnutritions

    hi guys, i just want to help Kevin answering simple Q.
    U CANNOT SPOT REDUCTION.
    kalo perut buncit tu, believe me, anda punya BODYFAT level tinggi.
    apa yang penting untuk fit bukannye berat badan, tetapi komposisi badan.
    anda mungkin 50kg, tetapi kalau 50kg with 30% bodyfat buat apa? this is 50kg people with >30″ waist.

    Hope that helps a bit

  • SURIA

    age 39 berat 84kg height 157cm ada asthma and high blood pressure on doc presciption reductil, lasix, and high blood pressure med. kalau i buat senaman on a trademill for 10 min and then rest few min and continue again for another 10 adakah i berkesan also ada problem perut buncit boleh kah senaman brisk walk reduce my tummy problem. i berada di luar kl can u help me or train me.

  • http://www.myspace.com/406622476 Izzrin

    Dear kevin zahri,i saw u in macam2 aznil.
    i really like ur bicep.
    do u have any good tips for abs and bicep?
    erm,my body type is ectomorph.
    some ppl told not to cardio is that true? :D

  • http://kevinzahri.com kevin

    hello izzrin,

    if you are an ectomorph, you need to focus primarily on weight training untuk menggalakkan tumbesaran otot but you can still do some cardio training for fitness. but yeah take it easy on cardio.

  • nicolette

    hye there kevin..i’m 19,f,157 cm n 58kg…can u give me a tips how to lose my weight??i really want to have the 49kg weight so that my body will looks great..

  • gnar

    hai bro!i have 6 pax.but,susunan xsama..tak selari.why?thanx ya!

  • http://www.myspace.com/406622476 Izzrin

    Another i like to know,
    if i do 15-20 reps for crunches,
    can i get a massive abs?
    like those bodybuilder?
    i heard they are u doing about 30 to 60 reps,
    is this true? :D

  • pojan

    mcm mane Latihan abs?? xtaulah

  • pojan

    snap-curl plak mcm mane?

  • manju

    good morning,
    tolong beri saya cara bagaimana hendak hempiskan perut

  • muazam

    hai..kevin sy interested to know the right ways to use the facilities in gym. my height 176cm n weight 97kg..rase x best sgt.. klo boleh nak tau cara gym yg betul facilitated by u n mcm mane nk dptkn discount 50% coz sy university student..TQ

  • liya

    dear kavin,i never gain weight during my high school years.. masuk university, i gained 8kg in 2 months. i’m so upset.. my height is 158cm, before i was like 39-41kg. & now i’m 48kg. i feel like nk puasa sampai i got my ‘real’ weight. pls help me -,-

  • quz

    kelvin…..nk tahu la….
    sy dalam proses nk kempiskan perut dan dapatkan perut yg cantik….
    ini amalan diet yg saya amalkan bersama jogging 3 kali seminggu…

    pagi-oat
    tgh hari-ayam panggang
    malam-sup ayam@sayur..

    dalam seminggu sy akan ambil nasi sekali dua sbb sy kurang ambil nasi..
    boleh saya tahu amalan diet ini mapu berkesan x…..

  • allyna

    hi kevin..
    sy nk turunkn berat+kempiskan perut yg mkn m’buncit…byk petua yg sy tgk, bc n try…tp xda yg b’kesan..ada x cr utk kempis’n perut d smpg turunkn berat dlm ms 4 bln? xyah turun byk..dlm 10-15kg mcm 2…tq..(bkl khwn p’tghn thn ni.. :) )

  • aku dikala boroi

    dalam masa setahun saya dah berjaya turunkan berat badan…dulu langsung xada saiz untuk beli baju…sekarang kena pakai baju kemeja saiz s….tapi timbul satu masalah baru…tulang saya jadi sakit…nyilu semacam…apa yg patut saya lakukan ye kevin?

  • syafiq

    bro kevin , mcm mane nak jge pemakanan ?
    dlu brt bdn saya 95kg , krg sdh 60kg…
    mcm mne saya nk menten begini ?
    saya nak tau dr segi pemakanan waktu siang dn malam !

  • http://www.langsingmate5.com/jusmate5 JDM 5

    thanks bro kevin…nice tips

  • adi azri

    mr.kevin brape jumlah kalori yg prlu dbkr utk kurgkn 1kg.n apakah sukan /senaman yg bleh kurgka pling byk kalori mngikut masa trtentu?

  • adi azri

    mr.kevin brape jumlah kalori yg prlu dbkr utk kurgkn 1kg.n apakah sukan /senaman yg bleh kurgka pling byk kalori mngikut masa trtentu?

    • http://intensedebate.com/people/kevinzahri Kevin Zahri

      untuk kurangkan berat badan 1kg …. adi perlu kurangkan/buang 7700 calorie

  • DELL

    kevin,

    saya da mengamalkan senaman dan diet yg seimbang sejak 6 bulan lalu,dan hasilnya saya berjaya turun sebanyak 12kg (100kg – 88kg).tetapi masih belum capai berat badan ideal saya (72kg)..

    masalah sekarang berat badan saya tidak turun lagi dan hanya tetap pada sekitar 88kg-90kg sedangkan saya masih mengamalkan senaman cuma diet pemakanan saya tidak berapa straight banding dulu..

    jadi ape masalah saya di sini dan ape yg perlu saya lakukan utk terus turunkan berat bdn kepada my ideal weight??? ( saya ade memiliki buku CERGAS 24/7 ) tapi masih kurang jelas..hehe =)

    • http://intensedebate.com/people/kevinzahri Kevin Zahri

      Hello dell,Firstly tahniah keranan berjaya kurangkan berat badan sebanyak 12kg.Now setelah dah kurangkan 12kg, ur BMR pun dah menurun, jadi dell now ada 3 pilihan – 1) kurangkan lagi diet, 2) tingkatkan cardio or 3) gabungan kedua2 (this is the best).All the best,KevinSent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

      • DELL

        ok nampaknye my diet kene straight balik la mcm dulu…gym pon da lame tak pegi ni..hehe..so thank you very much kevin.!!

        • http://intensedebate.com/people/kevinzahri Kevin Zahri

          you are welcome Dell …. keep me posted on your progress

          • DELL

            ok..now my weight is 90kg, n saya dah pon mula kembali sesi cardio n diet mulai semalam..
            well…we will see after 1 months… tungguuuu…hahaa.. =)

  • nicky

    kevin,

    first of all, my height is about 178cm and around 58 to 60 kg (berat turun naik). nak dapat berat badan ideal dalam 75 to 80kg.

    so i dah study pasal kalori dlm makanan, makan punye makan still tak naik jugak berat badan. maybe pasal genetik ? or you ada some advice pasal pemakanan yg patut i makan, like lemak, daging, etc.

  • yan

    hai Kevin..

    I dah try macam2 cara nak kuruskan badan,termasuk produk Jxx Mxxx5 tapi semua tak berhasil..lepas bersalin berat i tak turun2…dah overweight..malu sangat..i try slimming tea,,ok lah turun sikit..tapi dia tak mengecilkan peha dan lengan..
    di sebabkan masalah kegemukan i dengan husband selalu bertengkar..duit dah banyak habis,,tapi masih gemuk..perut i mengelebeh akibat bersalin..i try buat sit up…kempis sikit tapi perut i masih kendur…tolonglah ..i selalu puasa untuk kuruskan badan..berbuka tak makan nasi..tapi semua tu tak bagi impact aper2 pun..lemak i terlalu degil…tolonglah bagi i cara nak diet..or menu untuk i makan..or senaman yang paling sesuai untuk i…..please..i malu dengan suami dan kawan2..

    tq

  • nanie

    hai kevin..
    seminar 30hb ni di mana?i dh try exercise n kurangkan mkn tp still berat xturun jugak..help me pls..

  • jumong

    kevin gmna cara nya kurus kn badan, dulu saya kurus , sekarang saya nmpk berisi, and masalah kedua saya apabila saya jogging selama 1 jam badan jadi sakit

  • nurul

    cam ne saya dah try banyak ubat / jus yang ada di pasaran tp makin naik badan macam kena pam

  • myrin

    HI KEVIN,

    1)berapa lama jarak masa yg diperlukan utk melakukan senaman selepas makan?

    2) senaman boleh dilakukan seawal pukul berapa?

    tq

  • Sjn.TOM

    hello kevin….abg Sjn.Tom PDRM….
    bagi tips cara nak kempiskan perut…sejak sakit lutut and pinggang ..perut terus naik,,buncit
    sorry..TQ

  • remaja sihat

    can u give some tips on how to lose weight on butt and thigh area…thanks

    • http://kevinzahri.com Kevin Zahri

      hello,

      saya syorkan you rujuk kepada my ebooks yang memberikan tips detail.

  • saiful

    sy nk tanya….camne cara cepat utk dpatkan abs yang cantik….n ape makanan yang sesuai utk itu….

    • http://kevinzahri.com Kevin Zahri

      hello saiful, its all about dieting and cardio … bukannya bergantung kepada latihan abs.

  • C-Rel

    Cara terbaik, sertai lah Big Losser Asia..

  • http://yahoo lorenza

    salam. pertanyang bkaitan kenapa lemak blebihan d bahagian perut amat mudah d miliki. cara atau langkah awal mengelakkan perut berlemak atau besar. tq

  • anies

    salam..i nk
    tnya pasal senaman menggunakn
    bola senaman..i xtw kaedah
    senaman menggunakn bola tu..i
    nk kempiskn prut n trunkn sdkt
    brt bdn..i’m 50kg n 152cm..plz
    guide me..

  • SHAFIQafro

    cara terbaik untk kurus , kempis , n pecah lemak perut adalah JUMP ROPE ataupn LOMPAT TALI SKIPPING . .try la , hasil nye 10kg turun!!

  • lina

    Hi Kevin, how about play hula hop?

  • puteri

    hi kevin, u ade cr x untuk mnegecilkan punggung…
    akher2 ni my weight smkin naik, umur sy baru 23, sy risau if my weight makin naik hr ke hr,..

    • http://kevinzahri.com/blog/ Kevin Zahri

      When you say mengecilkan, u mean you nak kecilkan your waist your “panjang”punggung you?

    • HanyShanaz

      suru bf yg buat confirm kecik abiz hehehe…….

  • Gain

    kevin,

    macamana nak exercise tanpa keluarkan duit untuk beli peralatan mahal2. i ada masa yang sangat terhad, tak sempat nak keluar jogging jauh2, tak cukup duit nak pergi gym (masih study) tapi ingin turunkan berat badan dan kelihatan langsing. semakin sibuk,cara pemakanan i tidak menentu dan i cenderung untuk makan dengan banyak kerana letih..tolong bagi advice tentang ini.

  • Pingback: Tweets that mention 10 Tips Untuk Kempiskan Perut (Great Abs) | Kevin Zahri's Official Website -- Topsy.com

  • ecah

    tapi masih payah untuk mengempiskan perot ni….
    hehehe

  • Pingback: Tweets that mention 10 Tips Untuk Kempiskan Perut (Great Abs) | Kevin Zahri's Official Website -- Topsy.com

  • mat

    boleh ke orang yang ada buasir buat senamanabs?

    • http://kevinzahri.com/blog/ Kevin Zahri

      hmmmm i would dapatkan kebenaran doktor terlebih duhulu.Kevin

  • Pingback: Tweets that mention 10 Tips Untuk Kempiskan Perut (Great Abs) | Kevin Zahri's Official Website -- Topsy.com

  • animby

    bukan ke buat sit up tu akan menyumbang kpd sakit belakang??
    how can we have fit abs but at same time have back pain??

  • http://armandoet.blogspot.com/ armando

    bro kevin..
    nak tanya skit…
    apakah bentuk pemakanan yg sesuai utk diambil if nak diet bg kempis perut???
    hehehehe…
    maksud sy, contoh benda mkanan yg bleh diambil n tak bleh.. nasi lemak ke, roti canai ke, mee goreng ke..sbb org malaysia ni ske mkn2 mcmtu…

  • nadia

    klu kita baru melakukan crunch..mmg blakang kita akn rasa skit2 ke??ada apa2 effect x?

  • Zara

    Bro Kevin,
    nak tanya,u ada tak guide or apa saja yg berkaitan khas untuk surirumah yg nak berdiet?thanks…

  • jeffrey sharif

    assalamualaikum kevin,

    usuaaly people ask about how to shape somw of body parts, tp jarang skali kalau nak tahu mcm mane nk get Face Shape..means some of us, kadang2 kurus, tp pipi kinda chubby..is it any specific routine or exercise that we can try? :-)

  • gnarlyworm

    hey why do u need tummy slimming tips when ur taking the 14 days nestle bliss challenge, doesnt THAT slim down ur tummy? haha. fail.

  • Farahshakira

    Thank’s for the tip’s kevin !!

  • Mohd zukrie

    salam Kevin,
    nama saya zukrie.. boleh sy tahu tentang rancangan yang Kevin hostkn masih lagi terbuka x? sy mahu sanagt2 sertai.. untuk kempiskn perut boroi saya ini..

    • Charm naufal

      sy ada caranye,yg tk membebankan,call je 0123912154

  • Asfirahmohdamin10

    memang rasa sakit terutama atas perut..dlm 1week ptama akan sakit,masuk minggu ke dua perut dah serasi dngn senama kita lakukan..otot akan mula terbentuk dan mengecl.. lakukan set up berterusan..dan lakukan twist pinggang..pasti membuahka hasil..

  • Asfirahmohdamin10

    lakukan pemanasan dahulu agar otot tk cedera..setengah jam sebelum lakukan senama ambi minuman meneral dulu utk memudahkan pembakaran..

  • Hasyim

    kevin, saya dah mmg kurus, tp mcamana nk buat untuk bg bdan berotot??

  • MALU

    Kevin mcm mana nak kurus dgn cara yg betul, saya malu slalu kene ejek dgn kwn2 sbb saya pnye perut buncit.

    • Charm naufal

      sy ada cara yg berkesan,insyallah..call 012 3912154=nizam

  • Bunga ros

    Kevin camne nak kurangakn perut buncit… sy ni belum over weight tp perut buncit la…

    • Aza Wiyah

      sama la kite..boncet perot nie ha..huhuuhuh

  • Tantyana_erika

    i dont understand la…but really hate my tummy

  • suffiya za

    da macm2 jenis cara n gel pans da guna..pakai gel panas tu mmg berpeluh2 kua kat perut nie,,,,,nmpk kempis lah sikit,,,tp perot rase lapar sagt2…seminngu 2 da rase cm naik balik..haiyooo!!! 

    • http://kevinzahri.com Kevin Zahri

      jangan buang masa dengan gel-gel tu.

  • Asfirahmohdamin10

    set up perut menggunakan abs shper paling berkesan utk membantu mempcepatkan kempiskan perut dan mengecil kan..kerna saya dah mencuba dan membuahkan hasil maksimum..lakukan set up berterusan dan miuman bnyk meneral..utk bakarkan lemak

  • fatty boy

    kevin please help me…… i have over weight…n i want to lose the weight…im only 18 year old…im shy went hang out with my friends…because i cant wear or find the new fashion clothe…and their always judge me because im fatty boy….i dont know what i want to do…the many time im try to lose my weight…but i still cant…..

    • http://kevinzahri.com Kevin Zahri

      hello there,

      To help you lose weight, saya sangat2 syorkan you dapatkan eBook saya berjudul “Panduan Kurangkan 5kg 5 Minggu”.Ia berikan panduan langkah demi langkah untuk menurunkan berat dengan cepat tanpa perlu berlapar. Senaman pun optional. Semua ikut gaya hidup kita di Malaysia.You can check out the details here – http://kevinzahri.com/ebooks/lose-5kg-5-weeks/malay.php.Kalau nak lagi panduan detail, anda boleh rujuk kepada eBook All-in-One Package untuk RM40 – http://kevinzahri.com/ebooks/health-fitness-package/. Dalam pakej itu ada kesemua eBook dan access percuma untuk mana2 eBook akan datang.Let me know if you have any questions.

  • fatty boy

    sye nak ebook tu…tp x tahu nak buat pembayaran?

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001009839291 Azuriza Aziz

    Kevin.
    macam mana nak hilangkan lemak antara otot dan kulit. Really need your help. Saya kurus tapi perut buncit. So sad…

    • Arahmany_2005

      salam puan.saya n family punyai pengalaman peribadi yang sama dengan puan.semua telah punselesai.tel saya  untuk saya ceritakan pengalaman saya.0197717465.

  • Zuraida_id

    Mr kevin, camne nak turunkan 4kg dalam seminggu.
    i already read ur e book,
    but now can u suggest me how to lose 4 kg in 1 week?
    Tk..

    • http://kevinzahri.com Kevin Zahri

      Hello Zuraida, 4kg seminggu is not possible atau sangat-sangat unlikely unless berat you memang tinggi.

    • Arahmany_2005

      salam puan.saya n family punyai pengalaman peribadi yang sama dengan puan.semua telah punselesai.tel saya  untuk saya ceritakan pengalaman saya.0197717465

      • ira

        kau ni semua pengalaman org same dgn masalah kau n family.. ah nk jual produk lah tu.. sebab tu asik suruh call jer..

  • Danieal

    Mr kevin..saya dulu gemuk..berat badan cecah 100kg..sy amalkan exercise..skrunk berat saya 70kg..tp bekas gelebeh diperut(jellybelly) menyebabkab body nampak xcantik..bagaimana cara nak hilangkannya??

    • http://kevinzahri.com Kevin Zahri

      Congrats for da initial weight loss. Da access lemak/skin to susah nak koment coz ia berbeza bagi individu. Dah jumpa dgn skin specialist?

      • Danieal

        blom..bleh tolong preferkn skin specialist??macam2 cara dah buat..jellybelly xhilang gak..or ada cara sit-up/workout yg bleh prefer kn..

    • Arahmany_2005

      Daniel.I n family punyai pengalaman peribadi yang sama dengan anda.call  saya untuk saya ceritakan pengalaman peribadi untuk di kongsi.0197717465

      • hafiz

        crita trus…xyah suruh kol..

  • zura

    i have bad abs…its cute but big, what am i suppose to do…im fat, maybe overweight…(it is actually..)..im a girl, every year saya always said that saya nak kurus, dengan semangat nye but paling lama tahan 2 minggu…just help me kevin…i really need your help

    • Arahmany_2005

      salam puan.saya n family punyai pengalaman peribadi yang sama dengan puan.semua telah punselesai.tel saya  untuk saya ceritakan pengalaman saya.0197717465.

  • siti hadijah ahyat

    hi kevin. saya nak kurangkan berat badan. and i am obese. recently i injured my knee. nak solat pun kena solat duduk pkai kerusi. my question is ada tak cara or senaman yang boleh saya buat at the moment. sbb rasanya nak pulih ambil masa yg lama. yg buat saya frustnye…. saya br je bersemangat utk bersenam dah injured pulak. FYI saya jalan kaki hari2 pegi keje. dalam 10 min ke office.

    • Arahmany_2005

      salam puan.saya n family punyai pengalaman peribadi yang sama dengan puan.semua telah punselesai.tel saya  untuk saya ceritakan pengalaman saya.0197717465.

  • Aafhs

    Bg la tip nk tnggi plak..tnggi sye rndh
    ar. -.-

  • holy-Q

    Saya ibu beranak 2. Saya berenang sekurang-kurangnya 800m – 1km sehari dua kali seminggu. saya melakukan free style, frog style dan back stroke. kini saya mempunyai masalah perut buncit. Kini saya sedang menyiapkan diri untuk larian 10km.

    berat badan: 59kg
    tinggi: 1.65m
    berat otot: 40kg
    bodyfat: 26%
    lemak pada perut: 4
    berat tulang: 2.6

    sebelum ini lemak pada perut saya cuma 2 atau 3 sahaja. tukang jahit baju saya juga risau dengan perubahan badan saya kini. apa yang perlu saya lakukan?

    • Arahmany_2005

      mudah saja.saya n family punyai pengalaman peribadi masalah perut buncit yang telah pun selesai.call saya untuk saya ceritakan pengalaman saya.0197717465

      • Jagindas

        sumer famili ko ada pengalaman eh…
        famili ko ada pengalaman kena santau tak?

        • hafiz

          iya kan semua family dia….bagitau jela terus….membazir kredit je call2 nih.

  • Stephen Brian

    Adakah bersukan seperti biasa (5pm-7pm) setiap hari dan lakukan sit up sudah lebih dari cukup?

    Sit up perlu berapa set untuk setiap sesi? *jika perlu*

    • Arahmany-2005

      bersukan n sit up setiap hari sangat tidak cukup untuk masalah kesihatan dan berat badan.saya n family punyai pengalaman hebat untuk di kongsi.0197717465

  • anor

    Kevin,

  • Skinny girl

    IS swimming help to slim down my tummy? my height and weight is good but the only problem I have is bulging tummy and I have extra fat under the bust. 

    • Arahmany_2005

      kami sekeluarga punyai pengalaman peribadi yang hebat untuk di kongsi untuk mengatasi perut buncit call 0197717465

  • Affnieta

    Saya makan mmg x bnyk tp perut membuncit juga….knpa ya…tolong saya….

    • Arahmany_2005

      saya n family punyai pengalaman peribadi yang sangat hebat .call saya 0197717465

  • ronyza

    assalamualaikum kevin….saya sebenarnya mempunyai kemuskilan…saya ingin kehilangan berat badan sekitar 5 ke 6 kilogram dalam tempoh sebulan..adakah sebarang peluang untuk saya mendapatkan berat badan yang ideal  dalam tempoh tersebut tersebut dan saya telah melakukan aktiviti naik ke bukit tetapi baru dua kali.. dan bagaimana untuk mengekal kan stamina bagi golongan seperti saya…saya mempunyai berat badan sekitar 85 kg …

  • Nursyazana Bt Salim

    salam..saya nak bertnya..saya mempuntai ketinggian 178 dan berat 70kg..masalah saya sekarang bahagian pinggang saya agak berisi..mcmana nak saya kecilkan kan bahagian pinggang..bahagian bawah kecik

  • http://pitaukur.blogspot.cz/ Scabe

    Say no to boroi and buncit. 

  • mala

    salam…
    perut saya buncit w/pun sometimes berat turun…tp perut still maintain…kenapa ek?

  • masalah besar

    salam sya nk tanye.. kwn sya prnah pergi gym.. mmg mantap r badan dyew… lpas dyew dah lme x g gym… bdn dyew jadi tembam dan prot pon buncit… mcm new nak atasi eh?? ke kne g sambung buat gym lg??? tolong bagi respon… :(

  • haizam

    badn penuh dengan lemk..cm ne hilang kn lemk tu..tlg bntu saya

  • Iman

    Hai kevin..berat asal saya 45kg maintain sehingga selepas berumahtgga naik ke 52 kg..dan baru 3 minggu yg lepas saya on diet sehingga ke hari ini berat saya kurang kpd 49kg. Ketinggian saya ialah 145cm..so now saya nak kembali kpd berat asal saya 45kg..perlukah saya mengurangkan lg berat bdn dengan ketinggian saya yg demikian?? tq kevin..:-)

  • as NAs

    Kevin, boleh kevin tolong sediakan satu jadual untuk kurus. sbb masih tak tahu nak buat mcam mana?

    • mir

      bapak kau. ko nk kurus, suh org buat jadual.patut la gemok

  • baby anna

    hai kevin
    saya ada masalah tentang berat badan dan juga bentuk badan saya
    macam mana nk turunkan berat badan dengan lebih pantas
    kalau makn sandwich setiap hari tak pe kew
    tolong berikan menu yang sesuai untuk kuruskan badan

  • nurun nadia latiff

    thanks for the info

    http://gengsihat.blogspot.com/

  • syakinah

    lepas raya rasa macam lemak degil ni makin meningkat. badan rasa semacam jak. any tips for diet? pleasseeeeeee help meeeee

  • nazira

    Hi kevin .. macamana nk kecilkan bahagian atas lengan , punggung & paha.. boleh bg tips tak? tq

  • Pingback: Tips Kevin Zahri untuk kempiskan perut | ADIA ITM SHAH ALAM 1995

  • Shahiera Ieedayu

    sy gmuk di bhagian prut…sy nk tahu mcm mane kaedah untuk kmpis kn prut tnpa than lapar…dlu brat sy hnyew 55kg tp stlah sy bhnti dri sukan brat sy btmbah ke 62kg….