Adakah Fat Burner Selamat Untuk Diguna?

pembakar-lemak-selamat

Ini antara soalan yang memang popular. Terutama bagi mereka yang ingin kuruskan berat badan dengan cepat. Untuk menjawap soalan ini, kita perlu menjawap beberapa soalan yang lain.

Apa tu fat burner?

Kebanyakkan pembakar lemak atau fat burner seperti Lipo6, Hydroxycut, API Polythermex, Jusmate 5 dan lain-lain adalah jenis thermogenik. Apa tu? Thermogenik adalah proses peningkatan metabolism badan. Di sini suplemen fat burner menggunakan kandungan seperti caffeine, guarana, MaHuang, Ginseng, tongkat ali, Chromium Picolinate, Kola dan lain-lain untuk mengingkatkan metabolism.

Pembakar lemak tu umpama minum kopi keras yang meningkatkan denyutan jantung tapi kandungan “kopi” dalam pembakar lemak jauh lebih tinggi.

Pembakar lemak bukanlah membakar lemak tapi mengingkatkan pembakaran kalori seharian anda (tingkatkan metabolism). Sebagai contoh theori:

  • Tanpa pembakar lemak: Penggunaan kalori badan anda 2,000kcal sehari.
  • Dengan pembakar lemak: Penggunaan kalori badan anda mungkin 2,100kcal sehari.
  • Teori: Jadi dengan defisit kalori yang lebih tinggi, maka (secara teori), anda boleh kurangkan berat badan dengan lebih cepat.

Jadi selamat tak di-minum?

Sesuai tak untuk semua?

Macam minum kopi juga. Mengambil thermogenik fat burner tidak sesuai dan selesa digunakan untuk semua. Kalau anda tidak tahan minum kopi, maka kebarangkalian besar anda juga tidak selesa dengan kandungan seperti mahuang, guarana, caffeine dan lain-lain.

Apakah kesan sampingan pembakar lemak tu?

Kesan sampingan pembakar lemak sebenarnya adalah tanda bahawa pembakar lemak itu berkesan. Kenapa pulak? Sebab untuk membakar kalori berlebihan tu memanglah denyutan jantung itu akan naik. Dan peningkatan denyutan jantung itu memang disampingi dengan side effects seperti berikut:

  1. Resah
  2. Anxiety
  3. Nervousness
  4. Insomnia
  5. Cepat Marah
  6. Stress
  7. Tidak Tenang

Kalau anda tidak merasainya, maka kandungan fat burner itu tidak berkesan untuk anda. Dan kalau anda biasa minum kopi, mungkin kandungan fat burner tu pun tidak memberikan kesan yang ketara kepada anda.

Jadi bolehlah dikatakan bahawa anda inginkan side effect di atas kerana ia tanda metabolism badan anda berjaya ditingkatkan produk pembakar lemak itu …

Pengalaman saya sendiri? Saya pernah cuba satu produk pembakar lemak semasa di university. Walaupun saya minum 1-2 gelas kopi sehari, saya berasa kurang selesa dengan peningkatan metabolism produk berkenaan. Setelah 1-2 hari mengambilnya saya sentiasa berasa kurang tenang dan terus berhenti menggunakannya.

Jadi selamat tak pembakar lemak tu?

Baiklah, sekarang kita sudah memahami kaedah penggunaan fat burner (yang bukanlah membakar lemak tapi meningkatkan metabolism badan).

  • Jangan gunakan: Elak penggunaan pembakar lemak sekiranya anda tidak pandai menjaga diet keseluruhan, tidak bersenam, mempunyai hipertension, masalah jantung atau penyakit kardiovaskular yang lain.
  • Boleh cuba: Sekiranya anda sudah pandai mengawal diet, aktif bersenam dan tidak mempunyai apa-apa masalah jantung atau penyakit kardiovaskular.
Ingat! Jangan bergantung kepada mana-mana suplemen untuk mengawal berat badan anda dan jangan gunakan pembakar lemak untuk jangka masa panjang.

About Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 10 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men's Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur. More about me here or follow me on Facebook or Twitter.

  • Zha293

    Thanks kevin!

  • hakimzailan24

    nice entry kevin..baru paham..

  • http://www.facebook.com/yusrirahim Michael Sebastian

    Good one

  • Am

    no wonder lepas makan hydroxycut, saya rasa lg cepat marah n tak tenang..

    btw..thx kevin!!!

    • http://kevinzahri.com Kevin Zahri

      yup yup … means ia berkesan but hati-hati :) 

  • Nik Fadhil

    Saya hanya mengambil 1 pil lipo6 black 1 jam sblm 1 pi gym je, selepas pkl 530 ptg. Kalau ambil ketika x pi gym e.g. waktu office..terasa bdn gelisah & cepat baran je :P

    • http://kevinzahri.com Kevin Zahri

      thanks for sharing nik.

      • Hanafi

        Hey Kevin. So maknanya lipo6 black is safe to take?tapi saya mcm caffein resistant lah. Lepas minum kopi boleh selamba je tidur

  • Ariff

    jadi kopi o boleh bakar lemak?

    • Haziq Noor Azmi

      haha baik minum kopi oo ja

  • Redzism

    100% setuju. Jgn ambil fat burner tp tak bersenam dan mengharapkan badan akan kurus. Comfirm tak jd

  • http://twitter.com/SyafiqahHairul Nurul Syafiqah

    thanks kevin. how about herbalife? 

    • herbalifer

      herbalife tu nutrisi..pemakanan nutrisi selular.

  • nicey

    Saya ambik alpha lipid sd2…mmg saya rasa sejak ambik produk ni…saya cepat stress..baran..x tenang…

  • Aku

    Salam bro, hydroxycut, animalcut,etc… Nk tanye dia halal tak? Sy penah beli dulu tp was2 plak nk mkn bile ade org question pasal tu…thx

  • fara diana

    ooo..really..klau kter ambil fat burner tp tk rasa  7 benda yg disebut atas…minz fat burner tk berkesan….ker sbb saya dh mmg hantu kopi…tu yg tk rasa ? so far saya ambil fat burner lipo 6 black klau saya extremely nak workout…mmg penuh energy….compare tk ambil saya cepat penat..obviously  during long distance jog…mmg berbeza..klau ambil fat burner baru boleh buat  10-15km but without it less than that…mmmm..confious!!

  • Aflin_gurl

    ooo memang itu la kesan dia.. i ada ambil fatburner tapi dua jenis yang berbeza.. satu makan waktu pagi n satu lagi makan kalau nak bersenam.. tapi effect2 yang u mention kat atas tu memang i rasa.. kadang2 tak tahan sangat sampai boleh menangis.. huhuhu.. thanks kevin for ur info

  • Junhafizah12

    macamana dengan herbalife..?

    adakah selamat digunakan..?

    • herbalifer

      herbalife bukan kategori fat burner. tp nutrisi selular.pemakanan sihat

  • HidzJones

    I have no question…just wana shout KEVIN….Thank You!!!! times million more!!! 5.15AM with the temp about 2 Celsius degree outside…am up and ready for my el fresco morning exercise…. <3 your motivation…keep it up Kev :)

  • Angahsmart

    yup mmg btol fatburner function dia slh 1 sbg thermogenik..tp jgn lupa jgk sbg lipotropic ^_^

  • aedafuzy

    true if tak biasa jangan ambil…. I once took lipo6 1hr or 30min before running or working out…the result was awesome. I sweat a lot too! but..I wont take it without purpose. Tak berani..only 1 bottle than that’s it.. temptation beli lagi skali tu mmg ada but as kevin mentioned..if dah boleh control sendiri diet pemakanan why bother beli such suppliments.. ;)

    • http://twitter.com/ai_mieee Mimie

      i don’t suggest ppl to take lipo6.. bcuz once u’ve taken this product, ur liver and kidney will slowly damage.. that’s why its not available in pharmacy or store bcuz msian ministry of drugs banned this product due to the side effects..

  • Lon3Rider

    Terima Kasih Kevin dgn penerangan ini.

  • http://twitter.com/ai_mieee Mimie

    kev, can i add sumthing here? rather than taking fat burners aka slimming pills,

    why don’t you guys go for natural source like green tea (for those who can tolerate wif caffeine)? thou its not as strong as the fat burners, but still it boost up ur metb plus, its one of the good antioxidants that are easy to find in daily life…

    if you really wanna loose weight, please consult ur doct 1st, to see what probs u have like diabetic, cvd, etc before starting your own slimming programs.. or you can go for consultations from experts.. bcuz if you don’t, some probs may occur, sooner or later..

    for those having probs loosing weight, don’t give up.. certain ppl have diff ways to slim down, it takes a lot of efforts and hard work.. there are many reasons why you still having probs, i think kev did a great job in his previous articles.. go check it out..

  • boboy

    kevin..kwn sy de amik Api fat burner..dia amik 3bjik sblm srpn n 3bjik sblm workout.. skrg ni kesan yg dia rasa slalu pening, badan rs panas n tbe2 ada darah tggi pas mkn fat burner ni..so skrg ptt benti mkn ke or kurgkn quantity pengambilan tu??

  • awa chan

    all medications,supplements,jamu,herba,makanan lain2 pn akan slowly merosakkan kidney,kalau amik secara tidak terkawal,..kan?? …

  • http://www.facebook.com/nurbeautyline88 Nurul Rossy

    hye.. sy ni tak la berapa gemuk. berat 70 tinggi 167cm.umur 26 masalahnya bentuk badan saya pear.perut dan lengan bukan masalah.tapi peha (thigh) punggung (hips n ass) sgt gemuk.orang kata cantik tapi semenjak 2tahun yang lepas sy alami masalah selulit (cellulite) yang teruk.bila berdiet timbul pula tanda rekahan (strecht mark).berat saya macam yoyo..boleh tolong sy

    • baha

      awak ada x nombor fon…hehhee…saya suka nama nurul dan wajah tuan nya..hahah.

    • H

      jaga diet.. kurangkan carbs.. turunkan water weight dulu then baru makan ni… intense running.. kalau nak join running boleh bgtau saya..

    • hajjah azura

      ada krim yang boleh membantu masaalah seperti ini..membantu memecahkan lemak dan membentuk kembali tubuh(firming and shaping cream)memudarkan streach mark dan menyegarkan warna kulit juga berupaya membentuk wajah.Berminat!Hubungi saya pn azura 0134004711(firming and shaping cream.Rm 73,berat 100g)tidak panas dengan haruman yang menyenangkan.

      .

  • aim

    kalo ibu menyusukan anak blh x menggunakan api fat bunner ….
    selamat x …ada efect x pada baby…saya

    • Fieza

      saya ada baca, ibu mengandung & menyusukan anak tidak boleh mengambil fat burner kerana mengandungi kafein yg sangat tinggi.

  • mat

    susah nk jawab ek…sy pernah la join gym member. ingat satu benda ni sy nk bgtau. if amik fat burner nie, x leh duduk saje. benda ni mcm suppliment tuk kita workout. suggest to all, lau nk jogging, nk buat keje ladang/berkebun, football, futsal atau apa2 aktiviti yg aktif baru guna fat burner ni. kalau amik tapi just duduk rumah tgk tv, baca buku…tu akan beri kesan yg sgt bahaya. tq

    • silah

      tq. gud info

  • Na’im

    assalamualaikum ^^…. firstly sorry coz mende yg saye nk ckpkan ni maybe bad comment for tht product …. just nk kongsi pengalaman …… aammm ok… sepertimana yg korang tau … Fat burner ni utk membakar lemak(mmglah) ….

    aku gne produk lipo 6 x , dan workout kawt gym, then nk dkt sebulan aku berenti amek coz rse cam mende tu xde effect langsung kawt aku….

    So , lps rest sbulan drpd amek lipo 6 X , aku try plak yg kuat skit(LIPO 6 BLACK) … memula,xde pape just biaselah, metabolism badan jd tinggi(ni bkn side effect but mmg dperlukan utk diet ,utk bakar kalori dlm badan) dan heart beat …

    mean oklah tu ean…kire effect yg baek aku dpt.

    Tp lps2 minggu penggunaan, rse mcm …x tau nk ckp,sakit or maybe lenguh belakang expecially pinggang.Sejak hari tu mmg x brani nk pkai dah

    (takowt oo klau kne penyakit buah pinggang)…. smpai x leh tido mlm coz takowt :P …… yea,mmg lipo black dpt turunkan byk KG kawt badan….. tp aku terpikir gak….. klau2 nnti, agak2 koranglah…. korang nk kne dpt berat badan yg korang nkkan sgt tp dlm mase yg same korang ade penyakit buah pinggang?? klau aku,aku rela gemuk drpd kurus tp berpenyakit ….

    Skrang aku just buat cardio , workout kawt gym tanpa LIPO6 BLACK … dan alhamdulillah , sebenarnye tanpe bantuan fat burner gak …korang leh kurus asalkan korang workout dan cardio btol2 …. sbgai cnth, sblum memule, aku x amek langsung mende2 nih …. dan result,aku turun 2 ke 3 kg seminggu ..seriously …. dan total lost kg yg aku dpt drpd TANPA penggunaan LIPO tuh ialah 10kg … alhamdulillah…so korang sume yg nk diet, bkn aku halang korang amek fat burner,just care…….fully dlm amek ubat2 nih,Coz once kne side effect kekal sprti kegagalan buah pinggang or sakit jantung …. korang kurus pown x gne jugak ean? ^^

    p/s : pd penjual fat burner…. jgn marah, bkn nk ganggu periuk nasi korang,just aku rse

    aku perlu kongsi mendi nih drpd rmai lg yg kne…. maybe atas kelemahan aku
    gak,mean product tu x brape sesuai ngan aku but berkesan ngan org laen
    (cam pencuci muke , ade ngam ade gak muke jd cam kak limah ble pkai)<– tetibe
    Just kongsi pengalaman.. thts all ^^

  • http://www.facebook.com/maywongxoxo May Wong

    Hi. I suggest people to take Green Coffee Bean Extract Fat Burner
    Because it is the first capsule fat burner to be approved by Malaysia ministry of health and 100% halal. Suitable for everybody including vegetarian. http://www.malaysiafatburner.com

  • Dyadyla

    ok x untuk sy ambik lipo6 black, untuk jogging and skipping..
    mcm banyak side effect..confius, tq :)

  • http://www.facebook.com/numl0cq Apishx Hafiz

    salam kevin, saya rase sy pernah tanye dulu pasal ni… most fat burner ni di import dari US, i btul2 nak tau whether those product tu halal ke tak? camne nak tau ade side effect or tak? thks…

    • http://kevinzahri.com Kevin Zahri

      it is does not say its halal … than no guarantee.

  • babyrosli

    assalamualaikum dan hello..

    i have this one collegue, a dietician

    asked him about fat burner: is it realy workin and safe.

    wat i can summarize is fat burner is products to increase your metabolism. just like what kevin posted.

    most of the plum people, they have low/very low metabolism : so by taking it, definitely it will help boosting the level and burn your calorie, reduce your weight and live happily ever after. eh..hehe

    unfortunately, once u stop taking it, your mets will raises back and u definitely will gain your weight back. *oops that happily ever after is not sooo ever after. * u will be plum back. *so sad*

    until when u wana depend on fat burner, sooner or later u gona stop , is it not?..so the moment u stop ,u have to get ready to be plum back..
    so his advice is plum people is not prefered to use fat burner, u gona regret it later.

    use natural remedies to boost your mets. like exercise, and diet.. cliche, but what to do, thats the only solution…hahha

    google foods that can raise your metabolism such as green tea, grapefruit etc, naturally. lose weight slowly..

    as they said lose weight slowly to meet long term goal , lose weight fast to meet short term satisfaction..huhuh

    i have read once about lose weight fast can lead to liver toxicity. when we burn a lot fat @ one time , our liver tired of processing the glycogen burned and stop working and sick.. im not sure, google it k.. hahah

    correct me if im wrong @kabdulgh:disqus .
    sorry if u find my post as annoying. i’m in the mood of posting annoying know it all comment in kevin blog. lol

    • http://kevinzahri.com Kevin Zahri

      thanks for sharing.

    • Ryuugamine Shizuo

      So basically, if you stop taking food that raised metabolic rate, would it not just be the same as if you stop taking fat burners ?. Since both of them are exogenous substances? Or is it the substance from the food itself give permanent effects to body metabolic rates ?

    • izhaidi

      UR INFO IS A THUMBS UP. ITS PROVEN EVERYWHERE AROUND THE GLOBE.

  • http://www.facebook.com/mohd.saifuddin.39 Mohd Saifuddin

    saya ada masalah dekat bahagian perut.. bmi normal.. tgh try buat senaman kardio n ikut langkah2 yg ada dlam blog ni.. berat badan semakin turun.. the question is…. perut boleh 6pack x klau sekarang saya makan sumpliment protin or kena tunggu perut kempis baru boleh buat 6pack..??

  • Hazeman Huzir

    Saya ngah makan Grenade Thermo Detonator. And saya bukan kaki senam. Infact tak senam pun and isap rokok lagi adalah. Memang tak sihat, tapi ngan grenade ni saya turun berat badan gak lah. 4 hari 1.5 kg gitu. Kalau nak baca review ha check kat url bawah ni ha…

    http://hazemanhuzir.blogspot.com/2013/07/grenade-fat-burner-murah-side-effects.html

  • hanie

    sy mkn lipo , berat sy dah turun 14kilo dlm msa 2 bln . btol effect mcm fat burner ni imsomia , pd awalnya la , n bila dh lma2 mkn n dah serasi dgn bdn ok balik la,yg penting jaga pemakanan sehrian dan bersenam hari2 :)

    • bee

      Lipo yang mana awak mkn hanie?

  • Fieza

    Kevin, kesan pada urine test macam mana plak? risau -.-

  • Nik Ezlin

    lipo 6 ni mmg bgs untuk nk kurus, sy juga pengguna lipo6, tapi kalau nak gunakannya kene tahu apa yg boleh dan xboleh juga, waktu yg sesuai digunakan. sebelum tdo jgn makan, nak g keje klu duk kat opis tu jgn mkn, better makan before nak g gym or jog, bersukan la, barula burn maksimum lemak. then, penyebab sakit belakang dan saki2 tu bila makan lipo 6 adalah kurang minum air. lipo 6 ni kene minum air banyak sgt, lebih2 lagi kalau kurang workout.

  • Fara Jasmin

    Serius nak tau.
    Betul ke pasal green coffee bean yg dr. Oz cadangkan tu? Masalahnya nak mencari kat Malaysia yg betul betul ikut ciri ciri dia bagi tu susahnya. Da la kena beli online. Ada sesiapa pernah try?
    1.svetol or GCA
    2. At least 45% chlorogenic acid or more
    3. 400mg 3x sehari 30min bfore makan.
    Sy jenis lambat betul berat nak turun. Ingat nak amek fat burner plus diet n workout yg ada skrg.
    Ada yg pernah try bole la tolong.

    • Fara Jasmin

      API terlalu kuat utk sy. Pening pening

  • Fakri Razif

    yg nak gemuk..camner plak?

  • muhd aminuddin

    broo..fat burn ni ade kandungan dadah atau bahaya ke

  • Nas

    Fat burner ni terlalu umur jika nak terangkan, namun kandungan bahan aktif dalam fat burner tersebut sebenarnya yg bertindak sebagai agen peningkatan metabolisma badan ( catabolisma). Catabolisma merupakan proses dimana Glukose atau lemak badan terurai menjadi molekul kecil untuk ditukarkan kepada tenaga. Jika catabolisma meningkat, kadar pembakaran tenaga akan meningkat..

    Berdasarkan pengalaman saya ( 13 tahun dalam penurunan berat badan, dari 116KG ke 60KG ). saya cuma bersenam, minum Oolong Tea, dan mengambil supplement L-Carnitine.

    Sepertimana yg kita tahu, teh merupakan minuman yg mampu menyejukkan badan, dalam teh mengandungi bahan aktif seperti antioxidant seperti polyphenol & caffeine yg aktif meningkatkan metabolisma badan. bagaimana dua dua ini bertindak ? panjang ceritanya..hehe..

    L-Carnitine adalah salah satu molekul yg bertindak mengangkut lemak yg berada dibawah lapisan lemak dan membawa ke mitokondria untuk ditukarkan kepada tenaga.. L-Carnitine amat sesuai jika anda ingin membuang lemak yg degil seperti bawah kulit, bawah dagu, atau tempat tempat yg mana lemak sukar dipecahkan..

    Saya ambil kedua dua supplement ini serentak dengan melakukan cardio exercise 20-30 minit setiap hari,. kadang2 kalau busy 2-3 minggu sekali pun dah cukup,. cukup untuk maintainkan daily calorie burn 2000-2500++kcal sehari bagi lelaki..

    Makan pun kena jaga juga.. Side effect memang banyak seperti tidak tenang, resah, jiwa rasa kosong dan sebagainya.. tapi, anda perlu tahan jika serius ingin kurus..

    Nasihat saya.. boleh guna fatburner jika anda seoarang yg aktif bersukan. elakkan jika anda dah memang ada masalah peribadi, rumahtangga dan sebagainya..

    serba sedikir tentang perkongsian yg saya dah alami,.:) selamat mencuba

    Nas – B.Sc (Biochemistry)

Promosi Raya Untuk Lifetime Membership Diskaun RM30