Panduan Beli Heart Rate Monitor Di Malaysia

hrm

Tentu semua pembaca pernah lihat atau terbaca ulasan mengenai jam tangan yang dinamakan Heart Rate Monitor. Jenama Polar, Suunto, Garmin, Timex, Sigma adalah antara jenama yang popular di Malaysia.

Apa kelebihan menggunakan Heart Rate Monitor?

Pada setiap seminar, saya sering tekankan pentingnya amalan high intensiti interval training atau HIIT dalam amalan senaman cardio atau fitness training. Interval training pentingkan zon training. Zon? Zon training fokus kepada kadar degupan jantung. Untuk HIIT, zon paling tingga adalah 80% dan zon rendah 60% dari kadar maksimum denyutan jantung (220 – umur)

Contoh (umur saya 33 tahun): Max = 220 – 33 = 187 degupan seminit. Jadi zon training saya adalah antara 112 @ 60% hingga 150 @ 80%.

Di sinilah antara peranan heart rate monitor untuk membolehkan saya track degupan jantung sepanjang masa. Selain itu jam HRM juga dapat beri nilai jumlah kalori yang dibakar, jangsa masa semenan, GPS dan lain-lain.

Berikut adalah senarai beberapa jam tangan Heart Rate Monitor di Malaysia.

1. Suunto Ambit – RM2,249 (Pilihan Saya)

Jangan tangan Suunto Ambit ini bukan sahaja memberikan fungsi heart rate monitor tetapi juga ada built-in GPS yang membolehkan saya track kelajuan, jarak senaman.

Ini adalah heart rate monitor high-end yang khusus lebih sesusai untuk outdoor trekking, mounting climing dan lain-lain.

Ia jadi pilihan saya kerana ia tidaklah kelihatan seperti jam sports yang lain dan memang saya memakainya setiap hari. Memang cool!

Maklumat lanjut: Facebook Suunto Malaysia

2. TIMEX IRONMAN Road Trainer (RM600)

Popular di kalangan atlet-atlet triathlon kerana fungsi multi-sport tapi ia sesuai untuk semua orang. Tidak sebesar Suunto Ambit dan tidak mempunyai built-in GPS. Bagi saya jam tangan ini juga sesuai dipakai hari-hari kerana kelihatan sporty dan tidaklah begitu serious.

Maklumat lanjut: Facebook TIMEX Malaysia atau laman web rasmi TIMEX Malaysia

3. Polar FT7 (RM350-450)

Jenama Polar memang terkenal sebagai pengeluar heart rate monitor. Jangan tangan heart rate monitor pertama saya semasa di kolej pun jenama Polar. FT7 memang sesuai untuk sesiapa yang ingin jangan tangan HRM asas untuk track degupan jangtung dan pembakaran kalori.

Laman web: Polar Malaysia. Beli online? Cuba kedai online Fitness Concept.

4. Motorola MOTOACTV 8GB Bluetooth

Mula-mula saya tergerak untuk beli jam tangan ini. Motorola MOTOACTV gabungkan fungsi heart rate monitor dan media player. Untuk mereka yang inginkan gaya, media dan sukan all-in-one, Motorola MOTOACTV mungkin sesuai. Seperti jam tangan suunto, polar dan timex juga, MOTOACTV juga ada portal tersendiri untuk track, upload dan analyze kesemua sessi senaman anda.

Maklumat lanjut: Laman web rasmi motoactv.com. Beli online: expansys.my.

5. Garmin Forerunner 410 (RM800-1000)

Jenama Garmin lebih popular untuk peralatan dan peta GPS tetapi juga menghasilkan jangan tangan heart rate monitor yang mempunyai built-in GPS seperti model Forerunner® 410 yang berharga lebih kurang RM800-RM1000 bergantung kepada dealer.

Maklumat lanjut: Laman web rasmi Garmin Malaysia atau Aeco (authorized dealer).

6. Lain-lain.

Selain jenama-jemana di atas, berikut adalah beberapa pilihan yang lain:

  1. Adidas MiCoach: bukan jam tangan tapi juga boleh digunakan sebagai media player. Portal MiCoach memang hebat.
  2. Nike Fuelband: Belum dilncar di Malaysia tetapi satu cara yang fun untuk track pembakaran kalori. Tapi kurang sesuai untuk endurance training kot. Memang innovatif.
  3. Sigma: dikatakan lebih murah berbanding jenama yang lain.

Akhir kata, semua jenama di atas ada kelebihan dan reputasi yang tersendiri. Buat pilihan berdasarkan objektif, citarase dan budget anda yang unik.

About Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 10 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men's Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur. More about me here or follow me on Facebook or Twitter.

  • Ashukmin

    awesomeeeeeeeeeeeeeee !!!

    • Eshaleiliyah1

      Kalo untuk wanita…cuma nk tau heart rate n calori burn..mana yg ssuai..polar ft7 ok tak?

      • http://kevinzahri.com Kevin Zahri

        yup FT7 is a good choice for anyone …. including wanita :)

  • http://www.facebook.com/azli.ehwan Azli Ehwan

    giler kentang 2k++… nampaknya tgk dr jauh ja… bg air liur meleleh lebih sket…. :(

  • Saadbbordani

    How about Nike Sport Watch GPS?

    • http://kevinzahri.com Kevin Zahri

      decent as well …. i believe its a partnership wit tomtom or garmin

  • Hafiz Ripin

    Kevin, do u use the Suunto Ambit? is it any good and has calorie indicator on it? I currently use the Suunto Core but it didnt have the heart rate indicator nor the calorie. looking forward to buy this one if it is highly recommended. But i heard it is pretty thick. hopefully it dont weigh much tho. Thanks!

    • http://kevinzahri.com Kevin Zahri

      its very thick …. weight quiet a bit but yeah has calorie counter …. i like it coz it is thick and looks very masculine … hence wear it daily.

  • Pingback: Heart Rate Monitor, mana satu jadi pilihan saya? | KevinZahri.com

  • Yadi

    Hi Kevin, where could I buy a heart rate monitor in Damansara area?
    I will be on a business trip to Damansara this week.

  • ewan

    Hi Kevin, boleh bagi tau sy kat mana dealer bg suunto atau kedai yg jual jam suunto yer?

    • http://www.facebook.com/profile.php?id=673034544 Eda Suhaili

      fitness concept ada.. tp normally x kasi discount.. boleh cri kat kedai jam biasa.. normally kasi discount 10%

    • Ahmad Shuib Ghazali

      kt mines shopping fair ada satu

  • http://www.facebook.com/AzlanOmarAS Azlan Omar

    hi kevin, nak tanya skit, jam ni kalau nak monitor heart rate mmg perlu pakai chest strap ke? is it included?

    • http://www.facebook.com/profile.php?id=673034544 Eda Suhaili

      included!

  • Ernie E B

    Hi Kevin,
    i’m in the midst of considering FT7 and FT60. which one is better? my current activities – running (i prefer ones that got GPS) , body combat, body pump, spin and tennis.

    any advise?
    thanks!
    ernie

  • andi

    Casio model ada tak? kawan i cakap pakai chest strap kat badan tak selesa rasa gatal.

  • Neky Kamarudin

    Polar watch seems to have everything a woman needs. Calories count, heart rate and time indicator. A good price too for the all round package. Thanks Kevin! The sharing knowledge is really helpful. I wish to have more details on Nike fuel bands but polar seems great too.

  • Pingback: Nak bina home gym? 10 Peralatan Anda Perlu Beli di Malaysia

  • Mohd Redzuan

    I used suunto ambit 2 black (HR)..very good watch.. I really like it..for those who want da good price..contact me..I stay abroad..so cost for suunto is much cheaper

    • ajib

      Hi bro, how to contact u? think to buy suunto ambit 2 from u la..

  • sham lab sukan

    Mana nak cari beteri jam Polar HRM, yang kat JB aje, tak yah gi singapore

  • KIM

    hi kevin,
    saya nak tanya mcm mana pulak dengan Suunto M5? ok ke? kalau compare dgn ft7 which is better?

  • zul

    kelvin… kt oversea jam suunto ambit lg murah,, tp kalau rosak kedai kt malaysia xambik untuk repair..huhuhuh

Ingin kurangkan berat badan? Jom sertai cabaran Jom Kurus bersama saya.