Panduan Kecilkan Lengan Tangan

Posted by | January 03, 2012 | Health & Fitness | 7 Comments
kecilkan-lengan-tangan

Sesetengah orang simpan lemak berlebihan pada perut, punggung atau pipi. Itu genetik. Samalah bagi lengan yang berlemak.

Kenapa Saiz Lengan Pulak Yang Gemuk?

Sesetengah orang simpan lemak berlebihan pada perut, punggung atau pipi. Itu genetik. Samalah bagi lengan yang berlemak. Kita tidak boleh memaksa badan simpan lemak dimana-mana. Tapi bagaimana untuk kurangkan saiz lengan?

  1. Senaman Pemberat Untuk Lengan? Sudah tentu ada pelbagai senaman yang anda boleh lakukan untuk membina dan kuatkan otot pada lengan tangan. Contoh senaman adalah seperti: reverse curls dengan dumbbell atau barbell atau peralatan senaman seperti hand-grips.Tapi adakah senaman pemberat dapat kurangan saiz lengan atau tambah lagi saiz?! Seperti yang kita tahu, senaman pemberat melatih dan besarkan otot lengan tangan so secara teori, lengan anda akan bertambah saiz! Jadi tak sesusai? Well sesuai untuk kentalkan isi lengan tapi latihan pemberat tidak dapat membuang lemak berlebihan
  2. Urut Traditional. Adakah terapi mengurut dapat kurangkan atau pecahkan lemak pada bahagian lengan? Jom kita teliti:
    • Kurangkan lemak? Tak boleh. Urut tidak dapat membuang lemak pada mana-mana bahagian. Kalau diurut dengan minyak buang angin, minyak sapi ataupun halia etc, yes mungkin ia dapat panaskan permukaan kulit atau serap air nak ke kulit untuk kentalkan kulit (jangka masa pendek). Fikirlah: lemak itu “pejal”, kalau urut kuat macamana pun, lemak tu nak keluar kat mana?
    • Pecahkan lemak? Mungkinlah tapi sama macam fakta sebelum ini, kalau terapi urut dapat pecahkan lemak tu sekalipun, lemak tu tak ke mana!

    Jadi urutan bukanlah jawapan untuk kecilkan lengan tangan.

  3. Liposuction? Sudah tentu kaedah liposuction dapat kurangkan lemak pada mana-mana bahagian, termasuk lengan tangan tapi ia sangat mahal, prosedur yang invasive dan bukanlah jawapan untuk jangka masa panjang.
  4. Kurang lemak melalui kalori defisit? Yes itulah satu-satu cara untuk mengurangkan lemak pada lengan atau mana-mana bahagian badan. Ingat kita tidak boleh buang lemak pada satu-satu bahagian jadi ia adalah proses yang menyeluruh. Kalori defisit adalah keadaan dimana pengambilan kalori (pemakanan) tidak melebihi pengeluaran (aktiviti harian, termasuk senaman)

    Contoh: Kalau pengambilan kalori melalui makanan adalah 2,000 kalori tapi output kalori adalah 2,400 – maka adanya defisit kalori sebanyak 400. 400 kalori itu akan dibakar atau diambil daripada lemak simpanan badan. Adakah di akan bakar 400 kalori itu daripada lemak lengan? Tak semestinya. Kita tidak boleh memaksa badan tapi apa yang anda boleh lakukan? Terus amalkan defisit kalori untuk membakar lemak. Lama-kelamaaan, ia akan membakar lemak pada bahagian lengan tangan juga.

  5. Wajip bersenam? Tidak! Untuk kurangkan lemak pada lengan atau berat badan secara am, senaman tidak wajib. Kenapa pula? Kerana yang penting adalah kalori defisit. Selagi pengambilan makanan tidak melebihi aktiviti harian (pembakaran kalori) maka senaman tidak wajib (contoh: bulan puasa). Tapi sudah tentu, senaman seperti aerobiks, berjalan, jogging dan lain-lain mempercepatkan usaha anda.
Bagi saya, satu-satu cara untuk kurangkan lemak adalah melalui pengawalan kalori – pemakanan dan senaman. Untuk panduan yang teliti, silalah rujuk kepada eBook saya yang berjudul – Panduan Kurangkan 5kg Dalam 5 Minggu.

Saya rasa sudah ramai yang bertanya tentant cara-cara untuk kecilkan atau kurangkan lemak pada lengan tangan.

About Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 10 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men's Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur. More about me here or follow me on Facebook or Twitter.

  • sofeaJ

    Lengan saya juga susah unutk dikecilkan. setiap langkah seperti di atas iaitu langkah 1,2,3 dan 5 saya buat ..tapi tak berjaya. Saya nak cuba lah langkah ke 4.

  • Meyrol_flip

    klori difisit tuh macam mana ?

    • http://kevinzahri.com Kevin Zahri

      my ebook ada terangkan dengan detailed … basically kena pandai belajar keperluan kalori utk diri sendiri …

      • http://twitter.com/NinaOrchid amanina

        Sy br mengikuti blog nie.. Sy amat tertarik.. Mcm mane sy nak dptkan ebook nie ye..

  • noorazlina mohd idris

    Kevin…..sy sudah bli ebook all in one tu….sy nk tya la dlm ebook all in one apa tajuk yg terkandung di dlmnya? Sbb sy dpt 1 tajuk sj utk tajuk panduan 5kg dlm 5mgu x ada….so perlukah sy membelinya?

  • http://www.facebook.com/harris.amirul Harris Amirul

    kevin.. produk alpha lipid sd-ii elok x untuk pnurunan berat badan berterusan bg seseorang yg sukar lakukan senaman