Eda Berjaya Kurang Berat Badan 33kg Dalam 18 Bulan

eda-before-after
  • Nama: Eda
  • Goal Kurang Berat Badan
  • Achievement: Kurang 33kg dalam 18 bulan
  • eBook yang dibeli? All-in-one Package.

Nak kurang berat?

Kenapa anda teringin kurangkan berat badan?

Tiada specific reason. Semuanya bermula apabila saya mendaftarkan diri di Celebrity Fitness yang baru dibuka di kawasan rumah dan gym ialah tempat ketiga yang paling banyak saya luangkan masa selain di rumah dan di pejabat.

2) Sebelum ini pernah cuba kurangkan berat badan?

Pernah mencuba produk Herbalife tetapi setelah beberapa bulan tak boleh teruskan kerana terlalu muak dengan protein shake.

Saya berjaya kurangakn 33kg dalam masa 18 bulan. Mulanya berat saya 98kg dan sekarang sudah turun menjadi 65kg.

3) Apa kejayaan penurunan berat badan yang anda perolehi?

Saya berjaya kurangakn 33kg dalam masa 18 bulan. Mulanya berat saya 98kg dan sekarang sudah turun menjadi 65kg.

4) Bagaimana anda mencapainya?

  • Saya pergi ke gym for cardio workout setiap hari. Pada fasa permulaan saya melakukan power walk selama sejam.
  • Saya suka untuk menetapkan target berapa kalori yang perlu saya bakar setiap hari. Contohnya bagi permulaan 200cal for half an hour of power walk dan naikkan target through the time.
  • Disebabkan badan yang masih berat saya tidak berlari kerana berlari hanya akan membuatkan kita cepat letih. Selepas latihan cardio saya lakukan sedikit latihan beban.
  • Ini berlanjutan sehingga berat saya stagnant. Pada ketika ini, saya berhenti melakukan power walk dan menggunakan crossramp yang menumpukan exercise di bahagian kaki.Seperti biasa saya juga tetapkan berapa kalori yang saya ingin bakar untuk sehari iaitu 700-800cal.
  • Latihan beban tidak boleh diabaikan kerana ia penting untuk firming muscle.
  • Saya juga mengamalkan diet yang seimbang dan calorie counting setiap makanan yang saya consume.
  • Selain menggunakan cardio equipment, saya juga masuk ke kelas yang disediakan di gym seperti yoga dan bodycombat.

Latihan beban tidak boleh diabaikan kerana ia penting untuk firming muscle.

Sekarang, gym merupakan rumah kedua saya dan merupakan tempat untuk saya release tension.

5) Apa pesanan/tip anda untuk orang di luar sana?

  • Control your food intake
  • Have your cheat day. I.e Saya memang suka makan desserts but eat in moderate volume.
  • Diet is not about not eating but eats in the right way.
  • Breakfast like a king, lunch like a prince, dinner like a pauper.
  • Increase your physical activity i.e. choose the staircase instead of elevator.
  • Minum air masak banyak-banyak.
  • Exercise. (It’s hard to start, but when u have the momentum it’s hard to stop).
  • Determination is the key word.

About Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 10 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men's Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur. More about me here or follow me on Facebook or Twitter.

  • Siti

    congratsss ieda…:)))
     

  • http://twitter.com/wiwita ? adawiyah ?

    yeahhh!!! saya akan terus berusaha!!!

  • kaer amrie

    wauuuuuuuuuuuuu!amazing sis.u can do it,i pon boleh

  • Purpion

    i did gym training a few years ago… memang berhasil.. 74 kg ke 59 kg..yg penting kuat semanagt dan btul2 fokus.. penangan 1st baby- 84 kg..
    problem skang ni bile bekerja dan berfamily..susah nak fokus..kna plak duk kat daerah yg agak pedalaman. gym yg ada stakat ‘yang ado’..xde trainer, x cukup equipment, x cukup kemudahan.. x taulah bila dapat bertahan dgn 84 kg ni..

  • Smartizat

    tahniah eda! my sis pun berjaya turunkan berat badan beliau lebih kurang hampir 30kg tanpa makan apa2 produk. apa yg beliau amalkan ialah exercise setiap hari. ini blog beliau>> http://einz2shape.blogspot.com/

    • http://www.facebook.com/profile.php?id=673034544 Eda Suhaili

      thank you! dah tengok ur sister blog.. so inspiring! 

  • wiween

    tahniah eda..kagumnya saya…saya pun mesti cuba

  • Hariz

    i managed to lose weight about 27kg within 5 months..i never go to the gym..just jog 3 or 4times in a week..control your food intakes..avoid eat supper..eat fish instead of chicken then you’ll see the result..

    • http://www.facebook.com/profile.php?id=673034544 Eda Suhaili

      yup.. jogging memang kena ada determination yang tinggi.. sebab kita jogging sorang2, instead of attending class which a bit fun.. hehe

    • Maznah Maamor

      brapa minit awk joging??

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=673034544 Eda Suhaili

    just to share among the tips yg i amalkan

    1. makan breakfast setiap pg within one hour from wake up time.. Time ni our metabolism rate tinggi. And dont ever skip ur breakfast sbb boleh lower down your metabolism rate.
    2.during weight loss stage, dont measure your weight regularly if u are not fully motivated sebab pounds can easily become a source of discouragement / or when ur weight hit any kind of plateau. 
    3. for maintainers, we need to observe our weight on a daily basis.. hehe

  • http://twitter.com/sharifah85 Heartless

    ieda saya nak tanya skarang berat saya stagnant for quite sometimes<<<skarang saya nak turunkan berat susah sangat<<<>>>ada x cara yang ieda boleh skongsi

    • http://www.facebook.com/profile.php?id=673034544 Eda Suhaili

      hye, saya tak pakar.. tp bila berat saya stagnant ape yg saya buat is tukar cara diet and tukar cara exercise.. maybe badan dh terlalu get used to cara diet yg lama.. yg penting keep your motivation level.. sy punye berat stagnant at 90, 85, 80 and 70.. good luck! :D

  • http://pulse.yahoo.com/_7LSVUMNQMV4HSJD2AMKKXK5WUE wawa

    assalamualaikum , kak eda . tahniah sbb bjaya turunkan berat badan akak . sy pn ada problem yg sama cm akak and sy ada try makan produk yg boleh turunkan berat ni tp sy x tahan sbb muak . sy nak tny akak , ada x akak ambil suppliment or vitamin masa dlm proses turunkan berat badan ? lg 1 , cth mknan yg akak ambil masa dlm proses ni ?

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000385783751 Julina Mohamad Nor

    Truely inspiring.. eida, can we become gym buddy :P

  • http://twitter.com/nooranordin Nooramezan

    Eda, 
    Tahniah.
    Kamu menjadi inspirasi saya.

    :)

  • farawahida

    sayapun nak kurus macam awak….makanan apakah yg saya kena makan setiap hari?

  • Faezah_raiha

    Hye, Saya nak sangat-sangat kurus macam seperti kevin ini.. Tapi buat
    masa sekarang ni saya masih gemuk dan gempal tidak dikuruskan lagi la,
    dan untuk cara-cara makanan dan minuman ape yang tidak bolehkan? Dan
    juga boleh tak memberi contoh-contoh kepada saya? saya harap kevin dapat
    bantu saya dengan ini… Semalam di rumah saya sudah kira berat badan
    saya 70 kg dan patut saya kene buat ape?

  • Pichapeach

    hi kevin .. can i have eda’s email.. just wanna know her experience on stagnat stage.. tq – my email at pichapeach@gmail.com

  • Farahfawah

    Congrats Eda!

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100002409693828 Tun Izzati

    Salam
    dan selamat sejahtera kepada rakan disini sekalian, saya ade cerita kongsikan macam
    mane nak menguruskan berat badan dan ade sesiapa tahu? Dan juga kalau
    boleh memberi tips-tips untuk menguruskannya? Saya sekarang ini ade
    masalah sikit.. Saya tengok sepupu saya kan sudah menguruskannya berat
    badan tapi saya tak tahu nak kuruskan berat badan la…

  • Indah_iman26

    As’salam….
     
    bolehkah saya hendak email eda…. ada pertanyaan untuknya…. TQ…

  • http://kevinzahri.com Kevin Zahri

    kalau anda ingin kuruskan badan macam eda, pastikan anda membaca ebook “Panduan Kurangkan 5kg 5 Minggu” …. tanpa ilmu memang sukar untuk diamalkan.

    • Leeza

      Mcm mana saya nak dptkan ebook, saya tertarik utk kurus mcm eda..

  • Rockstarwannabe_87

    Hi kevin, my name is Farhan. Kevin, pls help me on this..
    I’m looking for a gym yg harga berpatutan, & ada instructor yg bole beri tunjuk ajar on how to gain & build up my body. My current weight is 75 (something like that sbb dah lame xtimbang) , height 184. I want to build up my body, tp tidak keterlaluan, maksudnya bukannya badan berketul-ketul, just want to look nice. Really appreciate it if you can help me on this. Tq.

    012-3579077
    rockstarwannabe_87@yahoo.com

  • Piekahsiti

    untung la……

  • http://lipo-6-reviews.com/ Lipo 6 reviews

    wow. looking sexy now except face.

  • Glamchica

    wow i want to lose that much too .. thank you for sharing your story and i hope i can share mine in less than an year.. 

  • Aniefaizool

    ada jual vcd aerobik ke?

  • Nordalilahabrahman

    OMG!! you’re my idol now.. berat saye pun 99kg, tp now turun jd 88, but recently dah stop exercise and counting calories.. :(

  • Ly_jamal90

    how long u take time to complete ur session in lose ur weight?

  • suhaili sanawi

    eda ker..terbaik la eda…

  • jayjehan

    I manage to lose 15 kilo in 9 months.apa yg eda ckp tu btol.exercise and control food intake.i dont really recommand in taking sliming product.sbb when we exercise,we keep our metaboliwm rate high.plus jenis exercise is up to our preferens.mcm dancing ke jogging or bicycle riding.yg penting kite berpeluh.

Ingin kurangkan berat badan? Jom sertai cabaran Jom Kurus bersama saya.