25 Tip Kuruskan Badan

tip-kuruskan-badan

Ingin kuruskan badan dengan cepat dan mudah? Berikut adalah 25 tips untuk membantu anda kurangkan berat badan di Malaysia.

Kebanyakan tips kurus ini, diambil daripada eBook Panduan Kurangkan 5kg Dalam 5 Minggu.

1-10: Nutrisi dan Diet Pemakanan

Mari kita bermula dengan tip-tip diet dan pemakanan.

  1. Makan 5-7 hidangan kecil berbanding tiga hidangan besar. Ini bukan sahaja dapat mengawal nafsu pemakanan dan malah memastikan tenaga anda berterusan sepanjang hari.
  2. Jangan skip hidangan. Ia tidak akan membantu anda kuruskan badan kerana 1. nafsu makan akan bergelora dan 2. metabolisma badan akan menurun.
  3. Kenali keperlukan kalori seharian anda. Ramai yang tidak mengenali keperluan kalori seharian masing-masing. Tapi kalau tak tahu, macamana nak mengawal kuantiti pemakanan?!
  4. Roti canai … hmm berapa kalori tu? Pastikan anda kenali kandungan kalori-kalorie makanan dan minuman seharian anda. Gunakan laman web seperti Cekodok.com untuk panduan percuma.
  5. Elakkan kalori daripada minuman. Ini adalah tip kuruskan badan yang paling senang. Dengan hanya gantikan minuman bergula seperti teh ais, milo, soft drink dan lain-lain dengan air bebas gula, anda boleh kurangkan lebih kurang 10kg dalam setahun. Nak belajar caranya? Rujuk kepada eBook 25 Calorie Saving Tips saya.
  6. Minum air mineral. Air tidak mengandungi apa-apa kalori dan tidak boleh menambahkan berat badan untuk jangksa masa panjang. Tapi elakkan pengambilan garam berlebihan kerana ia akan menambah takungan air badan anda.
  7. Jangan makan buah-buahan dengan berlebihan. Walaupun buah-buahan mengandungi vitamin dan mineral, ia juga mengandungi kalori (gula) yang boleh menggemukkan.
  8. Segenggam tangan karbohidrat. Samada anda makan nasi, roti, mee mahupun kentang (semua sumber karbohidrat), pastikan saiz hidangan tidak melebihi segenggam tangan. Kalau tak kenyang, tambah lauk.
  9. Pastikan kuantiti pengambilan protein cukup. Sebagai panduan pastikan anda mengambil 2-2.5g untuk setiap kg berat badan anda. Also ingat, protein lebih mengenyangkan berbanding karbohidrat.
  10. Kawal nafsu makan! Satu-satu cara untuk mengawal nasfu adalah dengan memastikan ia tidak dapat peluang untuk kembang. Kalau nafsu makan sudah datang, maka sudah terlewat. Gunakan tip-tip mengawal nafsu makan dalam eBook percuma 45 Craving Saving Tips.

11-20: Senaman

Senaman sepatutnya menjadi aktiviti yang menyeronokkan. Tak perlu mencari trend senaman yang terkini. Yang penting anda mencari senaman yang serasi dengan gaya hidup dan minat anda.

  1. Senaman tidak wajib! Kalau anda ingin mengurankan berat badan, senaman sebenarnya tak wajib. Tapi ia dapat membantu mempercepatkan usaha anda.
  2. Angkat berat! Tak kira jantina dan umur Pastikan anda include senaman angkat berat dalam program senaman anda. Kenapa? Kerana ia membantu kuatkan otot, tulang, sendi-sendi dan akhirnya kalau anda dah kurus pun, sudah tentu anda inginkan badan yang kental kan? :)
  3. Pentingkan kualiti senaman. Senaman bukan hanya bergantung kepada kuantiti tapi yang paling penting adalah kualiti senaman anda. Pastikan anda mahir dalam persediaan dan pelaksanaan senaman anda. Kalau tak pasti, dapatkan panduan yang bernas daripada mereka yang mahir.
  4. Pastikan anda bakar lemak dan bukannya glukos. Jika anda berjogging atau bermain badminton dengan harapan membakar lemak, pastikan anda elakkan minuman seperti Milo, 100Plus or Gatorade.
  5. Tak perlu hari-hari. Jika bersenam, tak perlu hari-hari. 2-4 kali seminggu cukup. Biarkan badan anda rehat dan pulih … penting kualiti senaman.
  6. Inginkan perut yang kempis? Crunches dan peralatan abs sebenarnya tidak berkesan kerana selagi otot abs dan diliputi dengan lapisan lemak, maka otot abs anda tidak akan menonjol. Fokuskan usaha anda kepada senaman kardio dan penjagaan pemakanan untuk membakar lemak.
  7. Semanan untuk toning? Lebih kurang macam tip 16. Senaman semata-mata tak ke mana. Usaha anda perlu digabungkan dengan pemakanan yang baik untuk membakar kalori (lemak). Untuk panduan yang tepat, dapatkan eBook Panduan Kurangkan 5kg Dalam 5 Minggu.
  8. Yoga untuk kuruskan badan? Tak juga. Yoga memang sesuai untuk flexibility dan ketenangan tapi untuk senaman kurangkan berat badan, kardio jauh lebih baik.
  9. Sauna dan bilik steam room? Kedua-dua boleh membantu mambakar kalori dan buang air. Tak menjadi masalah anda mengunjunginya.
  10. Seks sebagai senaman? Yup sudah tentu. Aktiviti seks adalah contoh senaman yang sememangnya banyak membakar kalori dan juga dapat mengurangkan stres.

21-25: Suplemen dan makanan tambahan

Jika digabungkan dengan diet dan senaman asas yang baik, suplemen dan makanan tambahan bantu mempercepatkan usaha anda kurangkan berat badan. Tapi … pastikan anda tidak tertipu dengan gambar sebelum dan selepas.

  1. Pil cepat kurus? Tak kira di mana dan harga, tiada pil ajaib yang boleh mengurangkan berat badan, bakar lemak tanpa gabungan pemakanan asas yang baik. Mustahil.
  2. Adakah pembakar lemak berkesan? Secara teori yes. Peranan pembakar lemak adalah untuk menaikkan metabolsima badan anda melalui ramuan seperti caffeine dan guarana. Jadi dengan pembakaran kalori berlebihanan ini, anda dapat mengurangkan berat badan. Tapi nasihat saya, jangan bergantung kepada suplemen mana2 untuk jangka masa panjang.
  3. Ingin kurangkan 1kg? Anda perlu bakar atau membuang 7,700 kalori samada melalui makanan, senaman ataupun gabungan kedua-dua.
  4. Suplemen protein merupakan pilihan yang baik sebagai snek antara hidangan. Suplement protein rendah dari segi kalori, mudah dibeli dimana-mana dan boleh disimpan di pejabat mahupun di rumah.
  5. Dapatkan suplemn multivitamin yang baik. Kekurangan micro-nutrisi boleh menyebabkan nafsu makan anda naik. Jadi pastikan anda mempunyai suplemen multi-vitaman yang bersesuain dengan jantina, umur dan gaya hidup anda yang unik.
  6. Herbalife adalah contoh makanan pengganti ataupun meal replacement. Walaupun ia dapat memberikan anda kesemua keperluan khasiat untuk suatu hidangan, ia mahal dan saya tak syorkan anda serahkan nasib berat badan anda kepada produk suplemen mana-mana.

Nak lagi tip-tip kurangkan berat badan? Need more help or tips? Saya sangat-sangat syorkan anda beli eBook saya berjudul Panduan Kurangkan 5kg 5 Minggu. Ia berikan panduan langkah demi langkah untuk menurunkan berat dengan cepat tanpa perlu berlapar. Senaman pun optional. Semua ikut gaya hidup kita di Malaysia.

About Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 10 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men's Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur. More about me here or follow me on Facebook or Twitter.

  • mariam

    hey..
    that 5kg5week ebook sesuai for teenagers tak?

    • http://kevinzahri.com/blog/ Kevin Zahri

      yes of course :)

  • animby

    kevin…how about some tips for kuruskan tembam di muka???please…

    • http://kevinzahri.com/blog/ Kevin Zahri

      Hmmm you cannot spot reduce lemak …. better you fokus untuk kurangkan lemak secara menyeluruh dan lama2 lemak/tembam muka pun akan turun :)Regards,Kevin

      • animby

        the problem is my body dah fit but my face yg tembam…huhu
        klau nk reduce lemak any suggestion??

        • http://kevinzahri.com/blog/ Kevin Zahri

          reduce lemak is more or less the same. Katakan you lose 5kg …. some of the berat you lose adalah lemak … some maybe otot … the nisbah otot/lemak yang you hilang depends on your nutrition and senaman … my ebook explains it dengan more detail/

  • http://myizzie.blogspot.com hidayah

    sesuai tak untuk ibu menyusu yg ingin mengurangkan berat badan ebook tersebut?

    • http://kevinzahri.com/blog/ Kevin Zahri

      salam hidayah,Yes but your defisit kalori tak sebesar orang yang tidak menyusu. nanti i boleh guide you.

  • Yoshi Kidal

    Hye all,

    Just want to share something, tips yg kevin share ni mmg sangat berguna. Saya telah amalkan cara pemakanan sihat (seperti yang Kevin nyatakan diatas) untuk tempoh 4 bulan dan berat badan saya turun dari 96kg to 79kg. TANPA gunakan sebarang produk suplemen. Usaha tangga kejayaan.. GOOD LUCK..!!

    • noor

      cam ner semangat u boleh kuat & stabil??? i dah cuba byk kali tpi pling lama…1 bulan je…any tips???

      • didda

        tgk balik gambar2 masa tgh slim dulu.. or beli tops yang cute, saiz lebih kecil & pasang azam sampai boleh pakai..
        memang kene kuat semangat, awal2 je lapar.. mcm bulan puasa jugak la, kan awal2 je lapar? bila dah biasa, no problem dah :) jgn pk pasal makanan sgt & minum air kosong banyak2.
        saya amik acv kalau lapar tgh2 malam, so far it can curb my hunger

      • http://kevinzahri.com/blog/ Kevin Zahri

        do it in balance supaya tak lah too demanding …. fokus kepada quality rather than quantity.

  • didda

    Salam, I lost 35kg since Nov 2010.. from 110kg to 75kg now, pretty fast, i know so now i have access skin on arms, inner tights and belly – apa bentuk workout yang boleh saya buat untuk hilangkan flabby skins ni? My huge arm is ugly!! Right now i do squats, lunges & crunches with dumbell.
    I'm still overweight (160cm tall) but now i hit plateau. I use to take less than 700 calories per day, fasting on weekdays. How to start dropping kg again? I've stayed 75kg for almost a month now :( My goal is 60kg by April.
    Plus I lost my bump, it's flat now. I walk 20km every week – should I stop? -tq ^_^

    • cha

      m,asa lost weight u tak gi workout ker, tu yg tak best kalo turun tp ade acess skin, better turun sikit2 tp fit…

  • didda

    typo – excess skin :)

    • http://kevinzahri.com/blog/ Kevin Zahri

      Hello Didda,Congrats on your weight loss! Perhaps you want to share your weight loss experience with my readers tak?Anyhow, to answer your questions:1) 700 calories per day is very very low ….. have you calculated your DCR before? 2) Anhow, one of the reasons your weight loss has plateaued could be due to the fact that with weight loss, your BMR/DCR will drop as well3) Excess skin is hard to comment on. If it really is a problem, I would probably seek advice from a dermatologist and see what can be done. 4) Do you incorporate any form of weight training in your program?Kevin

  • didda

    Yeah.. I think my diet backfired me, LOL. My body had adapt that 700 calorie and all my workout. Just recently I add weight training, before this just cardio.

    I don’t follow any particular diet. I aim is to prove that I could lost weight without having to take any weight loss supplement and then of course to be healthy.

    I do calorie counting, my estimated BMR is about 1430 that is why I choose 700, tend to lost 1kg per week. I also try to burn 3500 calories per week with walking and poco-poco.

    I do remember I start with Master Cleanse diet,then when my body is in ketosis, I follow ketosis diet. Now I stick to high protein. The carb came from bread only. I dah lama tak makan nasik.. haha

    I have read somewhare to get rid of excess skin I have to reduce my BMI but since the weight won’t budge, maybe i should just put on more muscles. But I still lost inches. Drop 2″ from belly since last week. My waist line is 32″ now which is weird.. same inches when I was around 60kg LOL..

    Already bought your ebook..hope there will be kilos dropping soon.. :)

  • Guest

    perlu ke yang no 26 tu? condem products org?

    • abc

      sah2 MLMers neh..

    • josh

      tu opinion bukn kondem ngok! x suka jgn baca

      • Guest

        opinion no need to mention the product name. :) be professional. by the way good luck!

        • Guest

          name pon opinion…HERBALIFE ADALAH CONTOH
          saya tak syorkan anda serahkan nasib berat badan anda kepada produk suplemen MANA-MANA
          ape yg kondem nye?
          btw product bukan products

          • Guest

            thank you. saya bangga nama herbalife ada di sini :)

          • Batman

            http://aididmuaddib.blogspot.com/2011/02/herbalif… <— Saya juga bangga Herbalife ada dimana-mana sekarang :p

          • http://kevinzahri.com/blog/ Kevin Zahri

            interesting but herbalife always causes this reactions.but thanks to those who see it my way.

          • Guest

            :) yes, we love your way. u re very sincere and helpful with your low cost budget plan to lose weight. but its still giving u business rite?
            since you are professional fitness coach + idol for everyone, it just 1 of my opinion too.
            but if u cant take this as a comments no problem :) god bless you kelvin.

          • Josh

            hey douche, go pick on someone else, what the hell are you still doing here? how bout open up your own blog, sell your own freaking product and comment on your blog…jeez this guy can't even get over himself

          • Guest

            competitor is everywhere. fact is alwys fact. 31yrs, 75country.
            Not interested to argue.
            The product answered itself.
            *sorry for my broken english. god bless you. tq

  • nunun

    bangga juga dengan herbalife.the best nutrition.

  • Guest

    Sorry to all readers. I just leave a comments. I`m leaving. thank you.

  • nieza

    i pun nak kongsi sesuatu juga..dulu brt bdn 57kg..tinggi cuma 145sm..mmg tak sesuaikan..kenalah mula berdiet..jadi kawal makan nasi.dari 3 kali sehari kurangkan jadi sehari sekali..kemudian seminggu sekali ..lepastu dah tak ambik seminggu pun takpe.dalam masa tu ambik roti gandum ..susu ..sup dan buah .elak ambil air berkabonat dan sedikit senaman ringan ..sekarang berat badan dah turun jadi 50kg…kalau boleh nak turunkan ke 48kg ..

    • http://twitter.com/wanR7 @wanR7

      tahniah kak

  • farhan

    *lama

  • http://twitter.com/wanR7 @wanR7

    latest update. point number 26.

  • http://joegrimjow.blogspot.com joegrimjow

    sape cakap herbalife mahal?
    ebook kevin zahri lagi mahal

    kekeke

    • http://twitter.com/wanR7 @wanR7

      haha

    • sofia

      sudah2 lah.. kenapa nak kecoh sgt? kevin ada kate ke herba life tu tak elok? ada ke dia kate jgn beli herbalife tu? be professional la.. dia ckp contoh je.. boleh je dia nak ckp sendayu tinggi ke, sendayu rendah ke, sendayu lebar ke, sendayu debab ke.. dia ckp herbalife sbb tu brand yg famous, yg ramai org tau.. kang dia ckp brand yg korang xtau, gatal lak korang g google.. kecoh aja la korang ni.. get a life pls!!

      • http://twitter.com/joegrimjow @joegrimjow

        tu bukan kecoh, tu bersenda gurau dengan kevin =)
        why so serios?
        kekeke

        • mariam

          hurm tu la !

          • sofia

            ahhh.. shadap u!

          • http://www.churpchurp.com/1108/share/thenightrace Rahman

            Mahal bai herba life… dari aku amek herba life … baik aku amek whey protein.. harga rm180-230 (75++ hidangan). 1 hidangan = 24g protein. 1 hari 1 hidangan(boleh tahan 75 hari)

            P/s kebanyakan makanan org malaysia kurang protein. Kalu makanan lebih protein pun mesti kos mahal sikit…

          • yatt

            x mhal kalu ikut sistem kelab die…skali minum (lbey kurg 1500mL) RM13 je…kalu nk bli produk tros mmg mhal.kalu nk bleh email sy (angah_z55@yahoo.com)

      • Edward

        ek eleh…. ni asal nk emo sgt.. orang tu bgurau ko nk bising mcm xigt diri.. relek la.. nk kuruskan badan pon jgn smpai tension …. ahaha

  • Hana

    Hi Bro. Kelvin;
    Nice article. I enjoy reading it.
    Cuma masalah saya setiap kali selepas berjogging, saya akan berasa letih dan seperti hendak pitam walaupun saya selalu mengamalkannya sekurang2nya seminggu sekali pd setiap hari Ahad. Walaupun baru sekejap berlari, saya akan mula berasa pening, namun saya gagahkan diri saya untuk berjalan selepas 15minit berlari. Dan kebiasannya saya memerlukan sehari untuk recover energy yg saya hilang (hilangkan letih). Badan saya berisi (BMI = 26) dgn ketinggian 165cm. Adakah ini ada kaitan dgn permasalahn jantung atau tekanan darah yg rendah?
    Ingin tahu.

    • itaism

      hi hana, im not kevin but im a medial doctor.. i think u should see a doctor to get ur BP, heart, Hb checked…

  • mariam

    i`ve heard about gemuk air..
    ade komen..
    dkt beauty programme sy dgr..
    dy ckp nak tau kitew nie jenis gemuk air ke tak..
    tengok kalau tapak kaki jadi lebar, pastu kalau cubit kulit, dy jadi geleber n sng goyang tu…
    gemuk air la tu..
    lps tu dy ade ckp yang kalau kite gemuk air nie, sng kurus…
    btol ke?

  • amira

    hello uncle . saye ni kecik lagi . bru form 2 . but , saye takut berat badan saye and tinggi saya tak setabil . okay ke kalau tinggi saye 157 and berat 47 . and i think ia tak setabil . am i right ?

    • arif

      eh okey what !
      nak besar mnew lagy?
      dah okey la tu !
      u r growing..
      nnty u akn tinggi…
      that time kalau masih 47 kg bru la tak btol !

      • amira

        ohh ! thanks for your opinion .

  • pink

    pekerjaan sy perlukan sy berjalan n bediri banyak..keja cikgu kan begerak dr kelas ke kelas..:p..naik tangga turun tangga tu mmg sgt2 wajib la hari2..letih jugak.. :p kalau sy skip senaman, tp hanya bergantung pada “berjalan” sahaja, it can be considered as senaman?? at the same time kawal pemakanan la..

    • arif

      kan kat atas tu dy cakap senaman tak wajib..
      sure bole kurus asal jage makan…
      berjalan alaju2 also senaman..
      and baik 4 kesihatan..

      ^_^
      just an opinion.

      • http://kevinzahri.com/blog/ Kevin Zahri

        yes betul tu arif

      • pink

        ohooo…ok thanks…. :)

  • wani

    hi Kevin,

    I have made a payment today to purchase one of your book "5kg5week".
    So, how long it's gonna take to deliver to me?

    Thanks

    • http://kevinzahri.com/blog/ Kevin Zahri

      Salam WanieThank you for your payment. I have activated your order. You should have received an email with the links. Otherwise you can also login to kevinzahri.com/shop/login.php to download.All the best with your eBook. Anything questions that you may have, do let me know.Regards,Kevin

      • wani

        Salam Kevin,

        I have received my order yesterday and can't wait to finish it up..=)

        • http://kevinzahri.com/blog/ Kevin Zahri

          all da best!

  • amira

    bole keh kalau mkan pisang and papaya bnyak bnyak ? haa . cuz , saye suke mkan buah due due tuh ^^

  • randy victor

    helllo mr Kevin Zahri……i baru ternampak blog you hari ni 25/03/2011 itu pun my sister yang baru bagi tahu….so what my problem now is excually my berat badan very susah untuk turun and tidak juga naik selalu i means every day maintain around 90-95KG…..so 1 my question is it seimbang berat badan saya dengan tinggi saya 168CM now? and no 2 is now excually i ada masalah kesihatan if i terlalu penat, i means if i do some jogging. so now if i want to diet i just control my eat only and then can you give me just simple tips how to control my pemakanan tiap2 hari…..?sbab now my jadual pemakanan is 3 kali dalam satu kali pagi2 breakfast i makan satu kuih with milo and then petang around jam 2 bgtu i take my eat just 1 mangkuk kecil with 3 or 2 jenis lauk….and one thing i want to sure with you is it when i makan lagi malam around jam 6-7pm makan maggie goreng or kuih bgtu is it salah satu that can tambahkan berat badan saya….?or lebih bagus i just drink some milo with only kuih saja….?so i hope you can give my this answer at my facebook msg just search randy orton (randy victor) ok thanks so much….i hope you can help me and give me this answer as soon as possible ok….sorry if ayat2 saya di atas susah untuk difahami……..

  • dude

    dey, 90-95kg for 168cm confirm2 la tak matching!

    • randy victor

      how about your berat and tinggi dude…?

  • http://kevinzahri.com/blog/ Kevin Zahri

    kalau you compare tidur dengan mana2 activity lain, of course tidur tak lah membakar that many calories. The only way to really reduce rasa ngantuk etc is by tingkatkan your kecergasan melalaui kardio training dan lain lain …. I think samada student or not, balance in life is very important :)

  • http://kevinzahri.com/blog/ Kevin Zahri

    check your fb.

  • kojack

    assalammualaikum kevin..

    Saya merupakan seorg yg amat aktif bersukan dan bersenam..tetapi
    Saya mengalami kecederaan lutut yg serious,tendonitis..akibat bermain futsal..saya tiada wang utk menjalani pembedahan yg amat mahal..jadi berat badan saya sudah hampir 95kg berbeza dgn berat dahulu 75-80kg dua tahun lepas..saya mahu mengurangkan berat,tetapi saya ada masalah kesakitan lutut,walaupun hanya berjalan sahaja..

    Apakah jenis senaman yg boleh saya lakukan di rumah?

    Di harap saudara kevin memberi tips/cara senaman utk saya..
    Terima kasih ;)

  • lady

    kevin, rangka i boleh dikatakan besar.. i tinggi.. boleh ke i jd kurus??? sedih lah.. dpd kecik, i tak pernah pun kurus.. i teringin jugak nak kurus.. i taklah gemok, but big size.. dpdp kecik lg, among my friends, i'm la the biggest! unless la kalau kawan i yg gemok.. kalau x, mmg i je la yg paling besar.. boleh ke i nak kurus kevin? i'm 6 ft 8" with 90kgs!

    • http://kevinzahri.com/blog/ Kevin Zahri

      mestila boleh! Yang penting you memahami bodytype you …. fahami keperluan pemakanan dan lain2. To help you lose weight, saya sangat2 syorkan you dapatkan eBook saya berjudul “Panduan Kurangkan 5kg 5 Minggu”. Ia berikan panduan langkah demi langkah untuk menurunkan berat dengan cepat tanpa perlu berlapar. Senaman pun optional. Semua ikut gaya hidup kita di Malaysia.You can check out the details here – http://kevinzahri.com/ebooks/lose-5kg-5-weeks/mal…. Kalau nak lagi panduan detail, anda boleh rujuk kepada eBook All-in-One Package untuk RM40 – <a href="http://kevinzahri.com/ebooks/health-fitness-package/http://kevinzahri.com/ebooks/health-fitness-packa… />Let me know if you have any questions.Regards,Kevin Zahri

  • AAM

    Hi Kevin,

    I read and heard many times that kalau buat weight-training, it's going to help assist weight loss. Just wondering how berat is berat for it to make an impact on our body? I read that if the weight is too light, it doesn't do anything for the body pun so membazir masa and tenaga je.

    I've been doing weight-training twice a week by joining a fitness class (Body Pump) for the past 3 months. Masa mula2 masuk dulu, I tried weight yg ringan n gradually increased it to heavier weights. Tp kdg2, I tak larat nak buat a lot of reps with heavier weights so I slightly decrease the weight. By doing so, I am able to do more reps tp I also worry that my muscles tak sampai tahap muscle fatigue that is required for weight-training to be effective. So how do I know how much weight I must lift actually? Is there any difference in the impact between lifting heavy weights with low reps and lifting lighter weights with more reps?

    Appreciate if you could help answer this question. Thanks!

    • http://kevinzahri.com/blog/ Kevin Zahri

      Hello,Well its heard to lift to failure when you are following are class.Ideally whenever you lift a weight, it should always be to failure. That alone should be your benchmark for “how much to lift” :) About high and low reps, ideally you wanna mix it up to keep your muscles guessing.Kevin

  • maukurus

    kevin, plan 5kg 5weeks tu boleh membantu tak sy menguruskan sekali punggung & peha sy? i have a huge problem with my thighs & butt.. or is there any particular set of exercise that i need to follow to reduce my thighs & butt measurement?? they really distract me.. i always having problems in buying pants.. i need to try them on first before put in the cart.. but most of the time, i'll put it back on the rack.. huhu.. I CAN'T WEAR THEM.. i'm not really having a problem in choosing clothes but not at pants! i hate my thighs!!! i hate my butttttt!!! hate them!! want to get rid of themmm!! like desperately!

    • http://kevinzahri.com/blog/ Kevin Zahri

      Well yes and no:NO – you tak bole spot reduce lemak pada mana2 bahagian. Badan akan store dan bakar lemak ikut genetik. Tapi biasanya tempat where it stores banyak lemak, situlah it will burn as well.YES – if you follow program 5kg dlm 5 minggu dengan jayanya, badan terpaksa bakar lemak dan lama-kelamaan akan bakar pada punggung dan peha jugak.Apa2 pun plan 5kg 5 minggu boleh diamalkan untuk any other weight loss goals sekali pun …. yg penting ada know how yang eBook akan detail :)

  • Azlan

    Kevin,
    I have made payment on the purchase of your All in One ebook this afternoon. When would possibly I can receive it?

    • http://kevinzahri.com/blog/ Kevin Zahri

      Hello Azlan.THanks. Your eBook is active and waiting for you! :)

  • endlessly

    Kevin, problem sy ialah, sy cepat kurus dan cepat gemok. part paling cepat berubah ialah lengan,pinggul,peha,perot…. what should i do??

    • http://kevinzahri.com/blog/ Kevin Zahri

      seakrang you nak cepat yang mana satu? kurus or gemuk?

      • endlessly

        of course i nak kurus… i da cuba kurang pengambilan makan malam and fast food..

        • http://kevinzahri.com/blog/ Kevin Zahri

          To help you lose weight, saya sangat2 syorkan you dapatkan eBook saya berjudul "Panduan Kurangkan 5kg 5 Minggu".

          Ia berikan panduan langkah demi langkah untuk menurunkan berat dengan cepat tanpa perlu berlapar. Senaman pun optional. Semua ikut gaya hidup kita di Malaysia.

          You can check out the details here – http://kevinzahri.com/ebooks/lose-5kg-5-weeks/mal….

          Kalau nak lagi panduan detail, anda boleh rujuk kepada eBook All-in-One Package untuk RM40 – http://kevinzahri.com/ebooks/health-fitness-packa…. Dalam pakej itu ada kesemua eBook dan access percuma untuk mana2 eBook akan datang.
          Let me know if you have any questions.

  • nadia

    mcm mana nk beli buku 5kg 5 week tuh…please..guide me….

  • Lister

    Kevin macam mana nak tahu kalori yang sesuai dgn kita??

  • teuku mohd hasbi

    kenapa badan saya cepat naik kelvin dan kenapa bila saya buat senaman tiada tindak balas langsung pada tubuh badab saya?

    • http://kevinzahri.com/blog/ Kevin Zahri

      Hello Teuku,To help you lose weight, saya sangat2 syorkan you dapatkan eBook saya berjudul “Panduan Kurangkan 5kg 5 Minggu”.Ia berikan panduan langkah demi langkah untuk menurunkan berat dengan cepat tanpa perlu berlapar. Senaman pun optional. Semua ikut gaya hidup kita di Malaysia.You can check out the details here – <a href="http://kevinzahri.com/ebooks/lose-5kg-5-weeks/malay.php.http://kevinzahri.com/ebooks/lose-5kg-5-weeks/mal… />Kalau nak lagi panduan detail, anda boleh rujuk kepada eBook All-in-One Package untuk RM40 – http://kevinzahri.com/ebooks/health-fitness-packa…. Dalam pakej itu ada kesemua eBook dan access percuma untuk mana2 eBook akan datang. Let me know if you have any questions.Regards,Kevin Zahri

  • caroline

    hye, saya dah 3 tahun join program erobic..masa mula2 join, berat saya 62kg, dlm tmpoh itu berat bdn yg pernah saya capai adalah 58kg saja, itupun selepas bln puasa, but now berat saya naik mendadak ke 63kg..aduh! saya kini cuba bermain gym pula tp saya xlihat pun perbezaan nya sgt…apa saya kena buat lagi utk turunkn berat badan…tggi saya 52cm..

  • illyna

    thanx to kevin, even though i don’t have your ebook,, but ur tips helped a lot in my weight losing journey. i started with 64kg in january 2010 and hit 50kg in nov. i stick with my usual way but i’m not losing anymore weight. or do you think that’s enough for me? i am 150cm

  • LIA

    Hi Kevin..

    I cuba hendak kuruskn bdn i..i xdelah gemuk,tggi i 164cm n berat i 57kg..Bmi pn dlm 20 mcm tu je..Tp klu nak dibandingkn dgn dulu berat i cuma 52kg je..so skrg ni i tekad nak kuruskn bdn i blik..

    Klu i puasa n bbuka cuma dgn mkn 2 keping roti whole meal n 1 gelas susu,rse2nye menjadi x diet ni?Bcoz kwn i kata die bjaya menurunkn berat bdn 3kg dlm mse 1 mggu dgn minum susu n mkn whole meal roti 2 keping 3x sehari je..

    Rse2nye bkesan x?

  • ita

    hi kevin, can u give me an example of 507 small meals..how small is small …thanx

    • http://kevinzahri.com/blog/ Kevin Zahri

      small depends on your daily calorie needs … say you need 2000 calories per day and eat 5 meals per day …. a “small” meal would be around 350-400 calories for you :)

      • sue

        hye kevin..let say daily calory requirement i is 2291,so td i mkn n i kire2 kalori i is 930..it is ok??

        • http://kevinzahri.com/blog/ Kevin Zahri

          dalam sehari? kalau salam sehari tu for me kurang sangat. kalau makan dalam 1300-1500 ok untuk controlled weight loss.

  • http://getskinnyquickly.com/ weight loss

    I like the helpful information you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again here frequently. I am quite certain I will learn lots of new stuff right here! Good luck for the next!

  • http://www.straddletraderprobonus.net straddle trader pro bonus

    First off, allow my household admire a person’s order inside this subject. Regardless that that is certainly progressive , nonetheless quickly after registering your blog, these brains has burst extensively. Permit many people to take maintain for one’s rss to assist keep in touch with within the least attainable promotions Direct totally grasp but will transfer it on to help admirers and the particular reside workers

  • http://www.squidoo.com/young-drivers-car-insurance-policy young drivers car insurance

    I have been wanting around for this website after requested to visit them from a colleague and was pleased once I was capable of finding it after trying to find some time.

  • http://www.squidoo.com/best-cardio-workout-for-your-health cardio workout

    Hi there, You have done an excellent job. I’ll definitely digg it and personally recommend to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this website.

  • Engagement photos Miami

    I just couldn’t depart your website before suggesting that I actually enjoyed the standard information a person provide for your visitors? Is going to be back often to check up on new posts

  • http://www.youtube.com/watch?v=r8lUaJa1UDw Miami Wedding Photographers

    Hello there, You’ve done a great job. I’ll definitely digg it and personally suggest to my friends. I am sure they’ll be benefited from this web site.

  • http://www.saunabeauty.com/ firza

    cik amira,pisang kalau mkn bnyk2 boleh menggemukkan….sila klik web ni http://www.saunabeauty.com/ memang mujarab untuk kuruskan badan ..berat saya turun 12kg dlm mse 3 bln je…saya pengguna sauna sebelum ni..sekarang saya jual sauna..bila kite bersauna sama seperti kita berjogging..kan bile senaman lebih cepat badan kita kurus..jom try sauna..nak order sauna mesej saya 0122166597 (firza)

  • http://www.seborrheic-dermatitis.org seborrheic dermatitis

    Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

  • Ejah

    Assalam. I have made a payment (RM 40.00) for youe ebook (package) just now. so… when can i get the ebooks…

    • http://kevinzahri.com/blog/ Kevin Zahri

      thanx Eja … just activated your order :)

  • http://powerplaymarketing.com/ delray beach seo

    On a more encouraging observe, one out of commented earlier. This augers nicely for the lengthy-awaited recovery of demand on your services, in all probability it will stay elusive for months to come.

    • syafiq haziq

      kalau kurus kan badan baru larr handsome…

  • tiesto

    salam….kevin sy nak tanyala..sy kurang makan tp knapa ye berat badan sy susah nak turun???senaman ada gak wat..cme sy lbh byk minum…apa pendapat kevin??

  • khairul

    sy try bnyk kali dh nk diet.. tp stakat smggu je la lepas tu… x leh tahan dh… tnsion2 BMI dh tahap gemok.. nafsu makan susah nk kawal kot

  • nitha..k

    i ingin kurangkan berat peha..i..boleh i dapatkan tips untuk kurangkan…

  • Nor Azlin Halib

    Kevin,
    I have made payment on the purchase of your All in One ebook this afternoon. When would possibly I can receive it?

  • nisa

    senaman kardio tu mcm mane ye?

    • Mil

      jumping rope, jogging, treadmill, main badminton, bola, dan sebagainya.

  • http://www.facebook.com/LivingDark Edward

    kelvin… if i may.. nk tnya lah kan.. berat badan sye ada lah dlm 90 – 95 , tinggi dlm 169.. my age bru 17.. ugh.. harini bru start main gym.. trainer kat stu ckp.. klau my body perlu dlm 2 bulan je.. tapi kne kawal pemakanan dan buat senaman gym 30 min walking and 30 min cycling dah ckup.. u rasa ok ke? atau perlu lebih lagi.. lg 1.. my dad ckp orang angkat berat ni boleh terbantutkan tumbesaran.. such as tak tinggi lagi.. btol ke? i bru 17 tapi jadik takut nk angkat dumbbell takut takleh tinggi lagi… ade tak senaman leh buat tinggi..

  • Harissa

    hi Kevin, minum plain water is good for u becoz tak ada calories.. but why most of the slimming centres said stop drinking water 4hrs b4 u go to sleep. I tot plain water is good 4u. Adakah itu yg dikatakan gemuk air?

  • ros

    sya umur 47 thun brat 70kg seminggu 3-4 kali senam msaalahnya berat saya tetap mcmtu saya ikuti senam arobik dah lama lebih kurang 2 tahun lebih ok ke cara saya tlong komen

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001097110368 Eyyza Norliza

    saya xtahu lah macam mane nak wat ag..dah jge makan tetap sama je.!!!!!!!tension

    • http://twitter.com/brendshan1 brendshan

      dia kate buat seks ada senaman paling bagus mngurangkan berat badan..urm…

      • abg ngah

        bab tu bukan main kau yek. hahaha.. adoiii…

  • minah slim

    makan tempe macam org jawa pon best..bnyk protein.. :) heheee

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=1785139743 Fadzli Ghani

    kevin cmner nk dpt kan abs???

  • Pearldiamondcute

    gemok-gemok..n gemok…pas abis je raya..berat bertambah..tp sedang usaha turunkan berat badan dengan jaga pemakanan dan senaman..wish me luck..tips2 diatas..amat berguna..tq…

  • RAIN

    bro.. btween  jogging n skipping which one is better to burn fats?

  • Pingback: HIMPUNAN TIPS DAN CARA KURUSKAN BERAT BADAN | Syafiq()

  • mohd ridzuan

    saya ridzuan……nak tanya ke jadi six pack….tq.vin, camana nak bentuk perut

  • Ismailroslie

    jus nk add for those yg nk lose wieght.. u need sumthin utk bkar smgt… i.e awek korang ke fam korg ke.. aku dulu 94kg..after 2mnths 75kg.. kes break ngan awek la konon2 nak blas dndam..but at da end, bdn pn kcik skit, hati pn puas… 

  • Dikniza

    saya dah order buku ebook tu (2011) but unfortunately sampai sekarang belum sampai. no Hp 019-2735252 

  • Sha

     salam untuk semua….

    saya ada plan pemkanan yang amat berguna
    untuk membantu mengurangkan berat badan mengikut kemampuan masing2
    ye….sila call/sms saya untuk penerangan selanjutnya…..

    Ina -016-2885776 ataupun
    email saya: shasha0376@gmail.com

  • stevia-tanpa-kalori

    fakta tentang sauna dan stim room adalah salah. Sila kaji semula. Harap maklum

  • Pingback: Blog Ibu Mengandung Diet kuruskan badan | Blog Ibu Mengandung()

  • http://www.facebook.com/cucu.din Beruang Merah Jambu

    honestly..herbalife mmg berkesan..tp tula..MAHAL…ramai yg quit herbalife including me.. sbb kan harga dia..

    • Ummu Ainan

      Cuba Shaklee.. Harga berpatutan.. Gabungan deTox, lecithin ( emulsifier) pemecah lemak, dan protein boleh membantu..

    • syafiqa

      then kalau kita stop ambil herbalife tu berat bdan akan naik balik ke ?

  • Roszurainideraman

    hi Kevin..today is my birthday, 42 yrs old. I perlu kurangkan 10 kg to reach my ideal weight..Pls help.. Firstly I nak  beli that e book..hopefully it works..

    • http://kevinzahri.com Kevin Zahri

      happy bday. all the best with your ebooks.

  • Putra_sutra

    Dear Kevin,
    I want to lose my weight..before this i tried herbalife & it works…but my wife said that herbalife have side effect. so i stop n try to lose it in natural way. but still not happening. So now my weight is 75kg n my height is 164m. during taking herbal life my wight is at 68kg.

    need your advise.

    • Muhammad Amierrul Hafis Bin Ta

      Well. just to say my opinion here. As Kevin stated above, Herballife does help. However, you can actually lose weight naturally by changing your eating plan. The best plan so far is to eat 5 times a day, that means to eat small portions each time. Might take longer time but by changing your lifestyle, the changes will be permanent. And for sure, watch what you eat too, less fat, less sugar. Thanks!

  • Fariz

    hi kevin, bagaimana utk dapatkan ebook u..?

  • aida

    Hi Kevin, I exercise 5-6 times in a week and my rest day will be every 5th day of my exercise routine. I was wondering do I need supplement such as Glucosamine for my joint(just to be cautious). Btw I’m 23 this year.

  • Puterisungai73

    benarkah bersauna dapat membantu mengurangkan berat badan?

  • Ija

    Salam kevin, boleh tak saya nak mintak publishkan 1 article tentang diet yang sesuai untuk orang bekerja secara shift. Sy kerja secara shift.. 2 minggu siang, 2 minggu mlm.. kitaran waktu kerja 8pg-8mlm (siang), 8mlm-8pg (mlm).. Kadang2 sy rs tak sihat sbb pg supper, tak tido mlm.. boleh tak kevin buatkan 1 article untuk membantu sy.. Thanks.

  • http://pitaukur.blogspot.cz/ Scabe

    Very good article. I am currently doing research about healthy eating too. Will come back here often. Yes! Eat small portions 5 times a day really works! Thanks.

  • Feerafahmi

    sori i need to ask. to reduce a kg we need to eliminate 7700kalori like u said. means 7.7kcal?

  • Aziz Yusof

    cara senang kurus

  • Pingback: Kuruskan Badan Sambil Makan McD adalah LOGIK?()

  • wani

    for me herbalife really helps in turning down my weight..but bcuz of it’s quite pricy, i just took d tea mix one.but still i can lost almost 10kg in 3 months..its such an amazing thing dat happen to me..bcuz before this, it’s really hard for me to lose my weight even i didnt eat rice..but with d helps of tea mix, i am able to lost 10kg in 3 months and also it makes my skin look fairer..so, things dat i wanna say here is, thousand thanks to the herbalife tea mix..love it so much!!

  • syira

    Salam mane mk dpt persenal trainer…..

  • Ateeq Ariffin

    Herbalife ..Lose and gain weight, skin problem.please contact me 0179070788

  • alif

    saya pernah jalani operation lutut, (ACL) kerana main bola.. dan saya rasa terbatas untuk jogging… senaman apa yang sesuai yer..? dan lagi satu angkatan beban sesuai dilakukan waktu pagi atau petang..?

  • Has

    Is hula hooping a good cardio workout Kevin?

  • Lin

    macam mana nak dapatkan buku u kevin?

  • puan nad

    kalau minum milo o panas anpa gula pula menggemukkan tak

  • Wan
  • marlinakamal

    Tips yang berguna sekali ..

    http://shapeplusslimming.com

  • balqis

    mkn 5 x shari..klw di rumah ok la..how’s about stdnt which stay in hostel??need ur opinion..

    • ain nur

      stay in hoste that practice students r compulsory to take meals is a biggest challenge to keep slim.as we don’t have much time to do exercise. my advice is take small portion of your food.chew it correctly for easy digestion. n most important thing is drink a lot of plain water . think positive. eat 5times a day never make u fat.as long u practice healthy lifestyle

  • diyana

    Cara diet berbeza tak untuk org gemuk daging and gemuk air? Harap blh share. tq..

    http://vitahijau.blogspot.com

  • Steph Tan

    Kamu perlukah badan yang langsing untuk memakai baju yg cantik; Kamu tidak memerlukan perut buncit untuk sepadan dengan pakaian yg moden.

    Hubungilah saya STEPH TAN untuk dapatkan badan serupa saya.

    Sekian terima kasih.

    Yang benar,
    Steph Tan
    FB Fan Page: seemyweight.com

  • kz

    why need to mention Herbalife? no problem with others product???

  • PP

    Kalau puasa?

  • Zuriana Ahmad

    info yg sgt bermanfaat..
    selain mengamalkan diet yg sihat sy juga mengambil sdkit suplement yang mampu utk dimiliki oleh semua orang..suplement bertujuan utk meningkatkan kdr metabolisme tbuh..jika kadar metabolisme bdan kurang, maka berat bdan cepat naik kerana makanna yg dimakan tidak ditukat kpd tenaga ttp kpd lemak!!

    Ina|019-3965506
    shaklee independent distributor

  • farah

    salam and hello, saya dulu sekolah dan sekarang tengah tunggu result stpm, saya tak kerja dan yg paling membimbangkan saya sekarang ialah berat saya semakin meningkat2 sejak berhenti sekolah ni, walhal saya tak ada la makan banyak. dulu time skolah, saya tak pernah breAkfast tapi sjak habis sekolah, saya mula amalkan breakfast. Saya amat mrisaukan keadaan saya yg sekarang :(, taknak gemukk.

  • Bobo

    terima kasih utk tips ini :)

  • http://KedaiVitaminFatimah.Wordpress.COm/ Fatimah Bt Tony

    info yang sangat menarik. :)

  • yatt

    adakah krim sapuan boleh bantu kuruskan badan juga..

  • Emy Lea

    Wow…! Info yg sungguh berguna. Tips yg sungguh hebat.Thanks kevin kerana berkongsi info. Boleh saya tau supplement yg En. Kevin amalkan?

  • anisa

    jangan skip hidangan. Ia tidak akan membantu anda kuruskan badan kerana 1. nafsu makan akan bergelora dan 2. metabolisma badan akan menurun.X FAHAM …

  • Mohd Hilmi Hasan

    Agree. Saya selalu fokus pada diet makanan sedangkan air minuman tak jaga, asyik minum air manis saje.

  • mohamad

    Produk yg sedang Laris dan Meletup di Pasaran! stok baru sudah sampai! Order sekarang!

    Hilangkan Stretchmark, Hilangkan Stretchmark Selepas bersalin, Hilangkan Selulit, Cantikkan Kulit, dan Kuruskan badan anda dengan hanya menyapukan produk L’Arome ini ke bahagian yang dikehendaki, Sangat Mudah

    Hanya Sapu!

    Sila Lawati :

    https://www.facebook.com/LaromeKulitCantikBadanKurus

    Kulit Lebih cantik dan Badan lebih Langsing dengan L’arome ,

    L’AROME – Apple Stem Cell Slimming Serum

    LEMAK: pembakaran lemak berlaku sangat pantas

    SELULIT: perubahan ketara hanya dalam tempoh 1 minggu

    LANGSING: perubahan yang amat ketara dlm 3-7 hari

    STRETCH MARKS: hampir 100% hilang dlm masa 1 bulan

    Sila Lawati :

    https://www.facebook.com/LaromeKulitCantikBadanKurus

  • Ilif Arzman

    Assalamualaikum. Bmi aku sebelum ni 22.5 and skrng 16 17. Umur 17. Tinggi 174cm…Sebelum ni berat aku 60kg… lepas jogging 3 4 5 round tanpa henti tiap2 hari….main futsal. ..makan buah.. tak makan nasi… berat aku dh jadi 46 47 48…. dah kering… bersukanlah kalau nak cepat kurus..makan buah buahan… jgn makan nasi…
    (Saje nak share tips yng berkesan dan cepat)

Ingin kurangkan berat badan? Jom sertai cabaran Jom Kurus bersama saya.