Kesan Minum Air Berlebihan

By August 6, 2011 Health & Fitness 81 Comments
minum-air

Ramai yang beranggapan minum air dalam kuantiti yang lebih banyak adalah lebih baik untuk badan mereka. Namun, ramai juga yang tidak mengetahui kesan bahaya sekiranya seseorang itu minum air secara berlebihan dari keperluan badan mereka.

Minum air melebihi jumlah yang diperlukan akan meningkatkan jumlah isipadu darah anda. Darah di dalam badan adalah terdiri daripada sistem peredaran darah yang tertutup. Sekiranya isipadu darah meningkat di dalam badan, ia akan membebankan jantung dan salur darah anda.

Minum air melebihi jumlah yang diperlukan akan meningkatkan jumlah isipadu darah anda.

Buah pinggang anda pula perlu bekerja ‘lebih masa’ untuk menapis air yang berlebihan keluar dari sistem peredaran darah dalam badan anda. Buah pinggang anda tidak boleh disamakan dengan paip di rumah anda yang mana semakin banyak air melaluinya, semakin bersih keadaan paip tersebut; tetapi sistem penapisan dalam badan pada buah pinggang anda adalah terdiri daripada beberapa siri kapilari khas yang dikenali sebagai glomeruli yang akan menukar darah kepada bentuk urine. Glomeruli anda boleh rosak disebabkan kesan haus dan geseran, dan jumlah air yang banyak di dalam badan juga merupakan salah satu sebab kerosakan buah pinggang.

Regangan fizikal seperti bersenam mengurangkan kebolehan buah pinggang untuk menghantar urine ke pundi kencing untuk dicernakan. Minum terlalu banyak sebelum atau semasa bersenam akan meningkatkan kandungan cecair di dalam badan dan otak, seterusnya menyebabkan sel otak mengembang dan menyebabkan sakit kepala, muntah-muntah, mual, dan boleh mengakibatkan kematian.

Untuk mengelakkan ini berlaku, minum air secukupnya untuk menghilangkan dahaga. Jika anda perlu minum dengan sangat banyak, minum air isotonic seperti Gatorade, 100 Plus atau air isotonic yang lain yang mengandungi vitamin dan elektrolit, bukan semata-mata air.

Oleh itu, berapa jumlah air yang optimum untuk kesihatan yang baik?

Jawapan kepada soalan ini bergantung kepada situasi masing-masing termasuk diet harian anda, amalan bersenam dan juga persekitaran. Apa yang anda benar-benar perlukan adalah cecair yang cukup untuk menggantikan apa yang anda hilang setiap hari samada dalam bentuk peluh, urine, pernafasan, dan proses tubuh yang lain. Itu semua memerlukan 8 – 10 gelas setiap hari.

Jika anda banyak memakan makanan yang mengandungi jumlah air yang banyak seperti sayur-sayuran dan buah-buahan serta serat penuh yang padanya terdapat lebih kurang 4 cawan cecair, anda peprlu menambah sekurang-kurangnya 4 – 6 gelas lagi air.

Jika anda tidak banyak menggunakan garam atau rempah ratus di dalam masakan anda, keperluan untuk minum air adalah lebih rendah. Sebaliknya, jika menambah pengambilan garam dan rempah ratus dalam makanan, anda perlu minum beberapa gelas air dalam sehari.

Tidak kira bagaimana diet harian anda, jika anda seorang yang selalu berpeluh disebabkan bersenam atau selalu terdedah kepada cuaca yang panas, anda perlulah minum air secukupnya untuk badan anda atau makan makanan yang mengandungi air berbanding mereka yang kurang berpeluh. Jika dalam situasi ini selepas anda minum 8 – 10 gelas sehari dan anda masih berasa dahaga juga, anda perlu minum dengan lebih banyak.

Rasa haus sebagai penunjuk!

Sesetengah yang percaya bahawa rasa haus tidak boleh menjadi petunjuk yang dipercayai untuk jumlah air yang perlu diminum. Ini adalah disebabkan kebanyakan yang mengalami simptom dehidrasi tidak berasa haus dan akibatnya mereka kurang air di dalam badan. Malah sesetengah mereka yang mengalami dehidrasi juga terdiri daripada mereka yang mengabaikan keadaan mulut mereka yang kering walaupun mereka tahu yang mereka sedang kehausan.

Sekiranya warna urine anda jernih, ia menunjukkan yang badan anda terhidrasi dengan baik manakala warna urine yang kekuningan menunjukkan yang anda perlu lebih air

Ada juga yang berpendapat warna urine juga boleh menandakan samada seseorang itu sedang dehidrasi atau tidak. Sekiranya warna urine anda jernih, ia menunjukkan yang badan anda terhidrasi dengan baik manakala warna urine yang kekuningan menunjukkan yang anda perlu lebih air untuk sistem badan anda yang lebih baik. Selain itu, sesetengah perisa tambahan dalam makanan juga mempengaruhi warna urine anda.

Apapun, anda perlulah berhati-hati dengan pengambilan minuman dalam sehari serta mengambilkira diet harian, amalan bersenam, cuaca, dan rasa haus anda. Jika anda merasakan yang anda memerlukan air, ingat selain air, anda juga boleh mendapat bekalan air untuk sistem badan daripada beberapa jenis makanan.

About Anna

Became a health-conscious person after she realized that because of her unbalanced diet, her body weight reached 60kg when she was only 18 years old. Now, her body weight is ideal after living a healthy lifestyle. Here at KevinZahri.com, she would like to share with others on how to live a healthy lifestyle.

  • cik lavender

    sy pgguna herbalife n mmerlukan mnum air 3-5 liter setiap hari..tp bacaan scanner still mnunjukkan sy kurang air n %body fat masih lg byk.. adakah jumlah air yg sy mnum itu boleh merosakkan buah pinggang sy? thanks ;)

    • izat

      produk herbalife y harga ratus2 2 ke awak gune???baru gune ke???

      • cik lavender

        yup..dah consume 4bln dah..nape? awk guna jgk ke?

  • Haez

    Yup Encik Kevin.. mcm mna dgn pengguna herba life ni? kene minum berliter2 sehari…

    • cik lavender

      betul tu….dah mjdi kebiasaan dah mnum berliter2 air

      • piki

        try2 komen..knape aku pnye komen tadi kne delete???

  • Nizam

    Saya pun pengguna Herbalife dan minum max 5 liter air sehari.. Macamane ek?

  • http://twitter.com/wanR7 @wanR7

    info yang sangat berguna. thanks kevin :D

    • http://kevinzahri.com/blog/ Kevin Zahri

      u r welcome :) … thanx to the author.

  • zul

    herbalife sya da mbik 1 bulan dh..F1 shaker dia mmg ajaib.after 1 month gune produk tue..i manage dpt guna ukuran jeans dan seluar sya yg lama x blh pakai b4 nie akibat perut buncit dgn selesa..salah satu kelebihan produk nie ia dpt shape ur body:)..bkenaan dgn herbal tea yg plu diminum 3 liter lbih tue tpulang pda individu..bg sya asl minum jer.lau perut da kembung minum tue stop la kjap..xkan nk paksa2..nanti muntah nanti :)..sekadar bkongsi pgalaman.slamat bpuasa suma

    • Yusri

      Herbalife ni ok cuma mahal giler..satu bulan dalam rm600++. Aku guna unt tambah berat. Dalam 2 minggu dah nampak hasil tapi tu la, too expensive.

      • cik lavender

        produk berkualiti mmg la mhal… mcam kasut Bata n Converse, pe bezanya? KUALITI.thats all. :)

  • http://kevinzahri.com/blog/ Kevin Zahri

    if you minum/makan banyak fiber, than you perlukan air extra but 3-4 liter sounds like a lot … plus maybe its more european body size ….. kita malaysia kecik2 belaka :)

    • piki

      tapi kan kevin,8-10 gelas air sehari tu untuk orang malaysia je jugak ke??orang europe brape gelas??

  • http://go-great.blogspot.com/ hafiy

    Minum air 2-3L tu biasa2 je.. Air transport utama dalam badan. Memudahkan proses detox belaku. Daripada minum air isotonik yg rata2 kandungan gula yang tinggi, lbh baik amalkan air kosong sahaja. Bg mereka yg diet pula, minum air banyak membantu. Sy dah turun 20kg dalam 4 bulan, juga dengan herbalife:)

  • Zekc Ahmad

    Maksudnya 8-10 gelas adalah benchmark dia kan? Kalau minum lebih dari tu sistem buah pinggang dan darah akan overload.

  • wildcat

    sy pun pernah minum herbalife..but I prefer to exercise in order to lose weight. Herbalife is too expensive…I don't believe M'sian sanggup spend that much money to look good. FYI..kat USA, herbalife is only USD$25 (RM75) for 750 gm Formula 1. Maybe you guys shud just drink once a day and exercise more…Ada sekali sy baca org Melayu tulis dia dapat rasa muscle is built after drinking Herbalife without lifting weight….Seriously????

  • huzaifah

    sy brminat nk ambik hrbalife tp mcm mana dlm bln puasa..kan xleh minum brliter2 air?

  • Ayu

    Hai….sya bru minum herbalife….. Mmg bgus n berkesan…. Dlm bln puasa ni lgi cpat proses penurunan. Ada sesiapa nk pm la sya bleh bg harga yg murah 30% disksun…..

    • ntiq

      dlm buln puasa ni brape kali awk minum herbalkife tuk sehari? sekali or dua?

    • nor

      hah! berminat2.how 2 pm u?

    • sue

      cmne nk contact ayu?

  • sue

    hai ayu..bole sy tau x harga herbalife brp?

  • Ayu

    Hai….. kalu nk tau lebih lanjut bleh email kat sya masayu@arh.com.my…. Tq

    • nor

      already gve u a mail
      tenx!

    • khuza hasan

      ayu..da try emel tp xdpt sbb emel address mcm salah..so how?

  • Ayu

    Sue…. Kalu nk tau lebih lanjut psal herbalife email sya masayu@arh.com.my.

  • Lina

    Salam,hai..minum air sehingga 5 liter adalah bagus atau tidak? Herbalife mengesyorkan supaya minum at least 5 liter untuk mengeluarkan waste,in order to lose weight,how about that?

    • piki

      ada 3-4 orang doktor yang menggunakan produk ni (sekarang dah kurus,dulu gemuk gila)..diorang tak pernah ckp pon pasal pengambilan air berlebihan boleh merosakkan fungsi kidney..diorang galakkan ada la ckp…

  • Lina

    Salam,hai…minum 5 liter sehari adalah normal atau tidak? Herbalife mengesyorkan supaya minum air at least 5 liter a day in order to lose KGs,how about that? thanks.. ;D

  • aoibhealfae

    During Ramadhan month, I usually drink 500ml during sahur and 500ml from maghrib to sahur. Sometimes I use oral dehydration salts since sometimes I get dehydrated and I cracked my lips even when I’m drinking a lot of water.

    5 liter is too much for a day. What important is righting the electrolyte imbalance. Even if you drink 5 L you excrete 90% of what you take by urine, sweat and breathing. Human body can’t take everything in excess. It might even overwork your kidneys. One may read a lot on nutrition for own motives (like losing or gaining weight) but one should also look up body systems first before attempting any diet plan.

    I don’t trust herbalife. A lot of it was placebos. Plus I know a friend of mind who got flamed badly by Herbalife’s representative when she was talking about healthy eating for losing weight. They stalked her and start preaching about their products until her friends drag her away. Apparently they never heard about a lot of herbal supplements are one of the drugs that have 50/50 risk since they never went through drug use research and evaluation and that FDA doesnt approve the usage of herbal supplements for health reasons. Besides, majority of losing weight herbal products cause liver and kidney failure. Kidney failure can cause a person to loose weight too. Before you take anything, try to research the product first. I never trust products that have % of natural products in it because more often than not, they have additional synthetic additives.

  • http://mamayangcekal.blogspot.com azrina

    Kenapa kita suka jadikan 100 Plus untuk elakkan hidrasi sedangkan ia air bikarbonat dan sgt manis…eeeyyyy bleh kene kencing manislah! Shaklee sendiri ada air isotonik yang sesuai bukan untuk ahli sukan juga bahkan untuk semua orang lebih2 lagi di bulan Ramadhan. Saya sendiri amalkan Performance Drink Shaklee.

  • sceptical

    teori mane kah ini? klaka la

  • Syedz

    Hi Kevin,
    Selalu dengar drink 8-10 glass of water a day, actually berapa ml for each glass. Gelas kecik lain gelas besar lain.

    • http://www.syahierafarhana.com Sya.F

      Dimaksudkan average 250ml per gelas/mug.

  • http://www.namemy.name.my fiDooo

    kalau minum sebelum makan?

  • Assila

    hi kevin. berkenaan air isotonik, bolehkah diambil dalam kuantiti yang banyak? adakah ia dikategori sbgai air bergas yang tidak baik untuk diet harian kita?

  • I love my food :P

    Hai, sy penah baca satu blog sorang HL distributor. cara nak tau brapa liter kita kene minum sehari ialah berat kita bahagi 30.cth, kalu berat 60kg / 30= 2 liter sehari je minum air.harap info ni membantu :)

  • Nurainiain

    apa lah.. air pun jadik masalah.. senang jer kita kena faham 70 percent dlm bdn adalah air so kita kena minum air ikut berat bdn kita nak tau cam ne g kat blog saya http://www.ainherbalifejb.blogspot.com kt situ ada cite kepentingan air .. 

  • fais

    who mengestorkan minum air 1 liter/25 kg berat badan…makna klau berat dalam seratus perlu minum 2 liter sehari

    • fais

      silap…maaf….2 liter jika berat badan 50kg

  • ameera

    sminta maaf,Kevin berhati2 memberi maklumat ttg kesihatan…herbalife adalah satu satunya syarikat yg di mempunyai scientist,nutritionist,cardiologist sendiri yg membuat research selama 32 tahun d Universiti of CAlifornia,,ada makmal sendiri di UCLA…Di MAlaysia sendiri kita ada Dr Khadijah Md Jadi sbg Pakar Rujuk ttg nutrisi….ttg pengambilan air byk sgt kontroversinya….sy kerja kt Hemodialisis 10th dah….mengadap pesakit kegagalan buah pinggang yg hanya mengharapkn mesin untuk menggantikan fungsi b/ pinggang yg rosak,tp tkkan sama dgn ciptaan Allah swt….sebab apa rosak kami dh belajar..fakta Nephro seluruh dunia,60% penybbnya adalah KENCING MANIS…yglain2 Darah tinggi,Jangkitan,Ubatan yg toxic kpd b/ pinggang,UBAt TAHAN sakit spt VOLTERAN!PONSTAN,jamu/ herba yg tinggi kandungan steroid….BATU KARANG SEBAB APA JADI? MASYARAKAT KITA TK SUKA MINUM AIR!….tp love sgt dgn KOPI SEGERA…..kurang minum air lg……..at last glomeruli dh tk boleh nk tapis sugar BLOCKED ALL KIDNEY SYSTEM. itu yg masyarakat perlu tahu!….muda2 lg dh tk produktif…..sakit…sakit….80% pesakit kt hosp skrg adalah insan2 penyumbg untuk mengala..mi kerosakan b/ p sbb mereka t boleh tukar cara hidup dgn nutris yg sihat…..HERBALIFE mmg MAHAL…. tp kesihatan kita lg mahal….ada cara murah malah percuma pun utk ambil produk ni…..sekeluarga. hubungi distributor anda yg terdekat@ sy tdk keberatn utk mmbantu anda..0194585957. Terima kasih.

    • http://www.downgila.com/ gamepoint

      Herbalife penipu. Sekian

      • Coup

        I’m Herbalife and I’m offended. :p

        Tapi memang mantap la. Komen memanjang pastu hujung promo Herbalife. Okay, Herbalife tak bagus, selalu dikaitkan dengan jangkitan hepar. Belilah ubat cap kaki tiga. Haha…

    • Rusni

      Sis Ameera,

      Herbalife BUKAN satu2nya syarikat yang mempunyai scientist, nutritionist, cardiologist sendiri…. ada lagi company lain yang tumbuh2an yang digunakan untuk buat supplement pon dia tanam sendiri, malah botol yang guna untuk packing pon buat sendiri dan mengikut piawaian yang diluluskan.

      Jadi, Herbalife BUKAN SATU2NYA yaa..

    • poyo

      Dasar promoter..last2 letak no phone..kahkahakahakahkah..

  • lynda ramli

    kalau saya masih menyusukan anak, tahap dahaga dia lebih, mcmana plak saya nk monitor perkara tu? lepas tu saya nk tau, ada kesan tak kalau anak saya umur 5thn terlalu kerap minum 100 plus

  • Aysha

    klau u nk murah sket….try shaklee….mmg affordable….most of shaklee product similar to Herbalife… furthermore… shaklee dah lebih 50 thn dlm pasaran…. ;)

    • ummaisarah

      yup, betul..jauh lebih murah n affordable, Saya amalkan Energizing Soy Protein utk kontrol makan, tapi tetap amalkan pemakanan yang sihat dan seimbang serta senaman..Minum air pun secukupnya sahaja takut nak berlebih2, sebab dalam islam sendiri, perkara baik kalau berlebihan pun tetap bawa mudharat, Shaklee is the best, selain affordable ia lebih lengkap utk kesihata,kecantikan & awet muda..suke2. https://vitamamashop.blogspot.com

  • Hanie 013-3929451

    Saya makan vitamin shaklee n minum air 2-3 liter sehari, alhamdulillah kulit dah tak kering lagi, buang air besar pun lawas, badan pun rase lebih bertenaga. SHAKLEE vitamin semulajadi, xde bahan kimia, Shaklee dh lebih 50 tahun dalam pasaran, Semua produk SHAKLEE ada klinikal test. Murah dan amat berbaloi la. Skang ni mak ayah anak semua makan vitamin shaklee. Terima kasih allah kerana pertemukan sy dgn shaklee. emy_2912@yahoo.com.my

  • Zaki

    ramai komen kata produk herbalife bagus, tapi takder kajian saintifik mengesahkannya yang ada hanyalah testimonial pengguna. saya tidak jumpa journal yang publish berkenaan herbalife. journal mengenai side effect herbalife ada..iaitu mendatangkan kemudaratan pada hati dan buah pinggang..jadi saya tidak berapa yakin selagi tiada kajian saintifik. saya sokong anda Kevin !!

  • health concern

    menyampah pulak promot produk dkt sini,aku nk baca tips,bukan testimoni.come onnn,cari ruang iklan sendiri please.

    • iezzs

      hahahahaha..thumbs up your comment i like it..hahaha

  • Dr Md Ismail

    BULLSHIT!

  • Lina

    saya pernah guna herbalife. secara peribadi produk ni langsung tak sesuai dengan saya malah mendatangkan kesan negatif. dalam tempoh sebulan pengambilan jantung saya berdegup kencang, selalu rasa mual, pening, dan pedih ulu hati. selain itu berat badan saya langsung tidak turun malah semakin meningkat. sekarang saya dah berhenti ambil herbalife dan cuma ambil multivitamin sahaja

    • Aishah Ahmad Suhaili

      Assalam lina, satu bulan agak singkat untuk membuat judgement. dan overall berat mungkin tak ada perubahan. tapi, ada buat body analysis tak utk tahu berat muscle, air, dan lemak dalam badan? biasanya komposisi ni lebih tepat kalau kita nak buat analisa. sbb kadang2 mmg berat tak turun, sebab komposisi muscle meningkat, dan lemak berkurangan =)

      • timah

        saya dah consume herbalife sebulan yang lalu…sampai satu tahap saya mengalami dehydration yang amat teruk walaupon saya dah minum air yang banyak seperti yang dicadangkan..emmm smpai kena masuk wad dan rehydrate balik air dalam badan…jd sy dah stop dn x brani ambik lagi….rentetan dari kes saya ..saya perhatikan ada ahli keluarga yang guna produk herbalife..sy tgok memang betul dia kurus…dan saya suba analisis lihat pattern orang makan produk herbalife…hipotesis saya mengatakan produk macam berbahaya..saya lihat physical testimoni website dan ahli keluarga saya…memang ada pattern yang saya nampak keseluruhan sama…. jelas nampak mereka berjaya kurus tapi wajah nampak sakit dan tidak sihat……

    • Zhaff Ngokngek

      Hi lina, saya d faham kan awak penguna herbalife sblum ini. Saya juga penguna herbalife dan saya ingin kongsi ilmu yg saya dapat. Apa yg saya boleh kata kan. Cik sedang alami Positive cleansing. Badan Cik sedang response terhadap product tersebut. Tambahan pula jika cik masih mengambil pemakanan yg tidak sihat. Maka proses cleansing itu akn menjadi lebih panjang. Mungkin kerana cik tidak di bantu oleh seorang coach dalam proses ini mungkin sbb itu cik tidak di beritahu tentang perkara ini. Apa pun saya berjaya turun 7kg dlm masa 2 bulan sahaja hasil dari bimbang Coach saya . Saya harap cik faham dengan penjelasan saya.

    • Abu MarwaMuaz Al Aydrus

      Sy penah amik herbalife sblm ni dan mmg tak sesuai gak..degup jantung laju, tekanan darah meningkat secara mendadak dan sakit kepala spt migrain..

  • Wan Saje

    As salam , sesiapa di sni bermint utk analisis kesihtn secara percuma (ketahui 8 perkara dlm badan) , jangan segan2 just call/whatapps saya – 0162647589 (Wan) / Independent distributor Herbalife :)

  • hani 0137196630

    saya pengguna shaklee….memang terbaik….harga pn sgt la murah…berbaloi…lgpun shaklee dh btapak lbh 50thn…100natural…x rugi cuba produk ni…

  • hani 0137196630

    sihatbestari.blogspot.com

  • Pingback: Gaya Hidup Sihat Bersama Yeo’s - SUKASEDAP.com()

  • Nurizan Ahmad

    pada izan air yg mengandungi gula tiruan tidak boleh diambil untuk jangka masa panjang..100 plus ke apa ke..tapi air kosong boleh ambil secara berteruskan..nama pun kosong, mesti lah elok kan..yang jadi tak elok bila air tu tercemar dengan bahan-bahan kimia seperti klorin dan sebagainya.. apa-apa pun bersederhanalah dalam semua perkara baru lah tak mendatangkan mudarat..

    http://prettyiz.blogspot.com

  • aznur
    • aznur

      article on herbalife’s side effects

  • nur

    sorry klau i slah fhm k.. srase i la, ape yg kevin ckp, conclusionnya, klau kita ni tak rajin kluarkn peluh, atau xrajin bsenam, hnya bgntung pd 3liter air n above untuk kurgkn brat bdn kita, tu yg bhayanya.. sbb dlm bdn kita dah ad air…n drah mungkin akn blebihan klau tlebih air..klau in je yg byk tapi out ye takdak, kn bhaya jugak tu.. bkn suruh stop consume lebih air..tp lebihkn air and for the same time lbihkan juga sesi output tu..bsenamla..n herbalife ke shaklee or whatsoever, smua tu lebih pada psikologi kita je.kite beli produk mhal2, mstilah kita ikut rule untuk kruskn bdn kn…bkn mkn produk smata2 n trus kurus..even i xambil herbalife sbb mhal untk stdnt mcm i ni, tp i grab je ilmu dari herbalife and ilmu yg kevin kasi..so far alhamdulillah i’ve lost 4kilos for 2weeks without any healthy products..

  • Thinking

    Fakta? atau Auta?

    Post ini masih tidak lengkap.

  • menyampah

    artikel bahasa melayu selalu cakap kosong saja, ape bende yg ko cakap ni entah betul ke tidak gua x tau. Ini base on research tau pendapt engko sje ni? Cuba sertakan reference atau citation barulah reliable sikit

  • profhariz.com
  • Nanad

    Setahu sy. Bole minum banyak air. Tapi minum tu dlm keadaan duduk bukan berdiri. Bila minum berdiri itu yang bole datangkan side effect yg tak sihat utk tubuh. Macam yang Rasulullah sendri da beritahu. Jadi minumlah dlm keadaan duduk. ^_^

  • toinktoink

    yg pegi minom sampai perut nak pecah tu buat ape hahahaha. ade gak org camni.

  • John

    Drink based on WHO recommendation. Go google and read, don’t blindly believe supplement seller. No offense.

    The best full free website for slimming is scooby workshop.
    http://scoobysworkshop.com/

    No nonsense, no bullshit. Bolehland policy is to help with benefit, almost in everything, if you know what I mean.

  • drizzt

    Article yg sangat mengelirukan dan banyak fakta salah. . Akan menyebabkan lebih kesan buruk daripada baik kepada golongan masyarakat umum. ..ini pendapat saya sebagai seorang pegawai perubatan sarjana

  • emjay

    Kalau ikut Islam, seoerti juga makan, Nabi Mihammad saw bersabda bermaksud “Kami adalah kaum yang tidak makan sehingga kami lapar, dan apabila makan sehingga kami terlalu kenyang”

    Kaedah sama terpakai untuk air..tidak minum sehingga kami dahaga. Tak perlu paksa minum. Kalau tak dahaga kenapa perlu minum?

    Tak perlu taksub kepada ilmu moden. Bagaimana banyak drp sabda Rasulullah saw telahpun dibuktikan melalui kajian saintifik. Kebenaran tetap kebenaran sehingga dibuktikan kebatilannya.

    Wallahu a’lam.

  • sarah

    dulu saya rajin ambil mcm2 supplement..herbalife lah..alpha lipid lah..London weightlah..apapun kaedahnya syaratnya mesti minum air sekurang2nya 2 liter..last2 I terfikir kenapa tak minum aja air 2 liter tanpa produk2 kuruskan badan nie…okies hasilnya….sebulan turun gak 3 kilo…. kenapa produk2 tu memerlukan air?sebenarnya tanpa mereka pun minum air cukup..rasa Kenyang dan boleh kurus

  • hidayah

    I nak tanya. if consume soy collagen, boleh effect berat badan tak? Maksudnya berat badan makin bertambah. Sorry out of topic but hopefully someone could give me the answer. ;)

  • Ajijoe Baharin

    tq atas perkongsian ini…

  • nik azimah

    tq atas perkongsian..
    lawati my blog peminatvitamin.blogspot.com

  • n.ain

    Adakah bahaya kalau minum air 3 liter pada pukul 6 semalam dan 3 liter air sebelum pukul 6 keesokkan harinya?

  • nani

    Lately ni saya kerap berasa haus..dulu saya minum.air.mineral dlm 2liter 1ari..Skang ni.3liter air pon rase xcukup…kenapa jadi mcm 2yer..Dan sebnyk mane saya minum sekerap tu jugak saya.pergi tandas…urine mmg jernih..

    FYI
    Saya hanya minum air mineral jer,sebb air kosong lain tekak xboleh terima…

Ingin kurangkan berat badan? Jom sertai cabaran Jom Kurus bersama saya.