Apakah Berat Badan Anda Yang Ideal?

“Nama saya maria – umur 30 tahun, tinggi 150cm dan berat 55kg … ok tak”.
Ah itulah contoh email yang saya terima boleh dikatakan setiap hari. Since ramai rakyat Malaysia obes, dikatakan gemuk dan ingin kurangkan berat badan, ramai yang cepat tertanya apakah berat badan yang ideal? Sebelum saya menjawap soalan itu dengan lebih mendalam, adakah BMI sesuai?
Hmmm … walaupun ia merupakan cara yang paling mudah untuk mengkategorikan seseorang (obese, normal, underweight), secara keseluruhan BMI adalah overrated kerana ia tidak mengambil kira banyak faktor lain.

Ok so apa dia BMI?

Body Mass Index (BMI) adalah sukatan lemak badan berdasarkan tinggi dan berat seseorang (lelaki & perempuan). Formula BMI adalah seperti berikut:

BMI = Berat (kg) / [Tinggi (m) x Tinggi (m)]

Kategori BMI:

  • Underweight = <18.5
  • Normal weight = 18.5-24.9
  • Overweight = 25-29.9
  • Obese = BMI of 30 or greater

Tapi …. pentingkah BMI dalam menentukan berat badan anda yang ideal?

Hmmm tak jugak. Tidak menjadi masalah untuk mengetahui nilai BMI. Tapi adakah anda berpuas hati sekiranya BMI anda dalam kategori normal? Perasaan “puas hati” itu datang daripada kita sendiri.

Perlukah anda mengira BMI untuk mengenalpasti bahawa anda sebenarnya obes? Saya rasa tak perlu BMI. Tengok cermin pun dah tahu. Bagi saya, BMI adalah beberapa kekurangkan.

  • Bentuk Badan: Bagi mereka yang berbadan “stocky” secara automatik akan mempunyai BMI yang tinggi. “Berat” dalam pengiraan BMI tidak membezakan lemak & otot. Contoh: ahli bina badan akan mempunyai nilai BMI yang tinggi walaupun mereka kelihatan fit and sihat.
  • Struktur Tulang: Sesetengah orang mempunyai rangka tulang yang besar dan padat. So of couse nila BMI mereka lebih tinggi.
  • Menilai tahap fitness: Patutkah anda lega sekiranya nilai BMI anda “normal”. Hmmm…anda sendiri kena jawap soalan itu tetapi BMI tidak dapat menilai your tahab kecergasan dan kesihatan anda.

Jadi apakah berat badan yang ideal?

Baiklah, bagi saya andalah penentu berat badan anda yang sesuai. Bukan saya, bukan BMI! Yang penting adalah kegembiraan dan kepuasan masing-masing. Kalau anda rasa gembira dengan rupa diri anda, tidak perlu rujuk kepada BMI atau sesiapa.

Hanya perlu buka baju dan cermin diri sendiri. Tengok bahagian mana yang anda ingin kurang mahupun tambahkan.

Hanya perlu buka baju dan cermin diri sendiri. Mungkin anda rasa perlu kurangkan berat. Mungkin anda rasa perlu kempiskan peha. Itu yang penting. Tengok bahagian mana yang anda ingin kurang mahupun tambahkan. Tak kiralah. 1kg ke 10kg. Dan andaikata anda berjaya kurangkan, sekali lagi tengok cermin dan menilai. Ini adalah proses yang berterusan. Lagi-lagi apabila manusia tidak pernah berpuas hati 🙂

Semoga anda berjaya 🙂

0 Shares:
0 comments
  1. Well i wish it was true. but I just found out the in some Industry the BMI has been set as a standard and since my BMI is at 30 they wont consider me ad fit to work in aparticular field.
    Im not fat but I am muscular and the doctor wont consider it healty as my primary job is not in a field were maintiaing or have a higher BMI is needed.

  2. sy suka makan ler pas kawen ni..i jugak dalam proses nak preggnant. dah 9 bulan kawen…tak brani nak senam yg heavy2 takut gugur if mengandung. pastu tak brani gak nak makan sebarangan ubat pelangsing coz.dalam proses mengandung..berat dah 60.50 kg, tinggi 152 cm jer…i tak mau berat ni makin naik? mcmner nak wat? tolong ek

  3. NAK KURUS SUSAH NAK MAMPUSSSSSSS…TENSION LA …TAPI AKU TETAP DIET SUPAYA MAINTAIN,P LA HIKING CAM AKU NI…HEHE..

  4. hari hari sy joging..kalau x joging mesti turun training netball..tapi badan tetap jugak montok [ berisi jugak bagi sy..tinggi 160cm berat 68kg ]..knp eak..normal ke tu??adakah sbb pemakanan???bg contoh pemkanan yg baik..sya mmg xleh kalau satu hari xmakan nasi..so dlm sehari mesti kena mkn nasi jugak..roti pon xjalan gak..nti sy xkenyang…

  5. Maaf, tiada langsung istilah *rangka besar* dlm sains. Semua rangka sama sahaja,yg gemok bg tau sebab rangka besar tu hanyalah alasan

Leave a Reply to SHAWATI Cancel reply

Your email address will not be published.

You May Also Like