Ida: Saya Berjaya Kurangkan 10kg Dalam 3 Bulan

Ida kurangkan 10kg dalam 3 bulan

Dapatkan eBook Anda!

Salam Kevin dan semua,
Nama saya Ida. Entry kali ini agak sukar saya nak cerita. Actually if u all nak tahu, time time sekolah dulu, Ida tak lah segemuk macam dalam gambar di bawah …tapi memang berisi sikit. Masa tu Ida aktif bersukan di sekolah dan kolej dulu. Saya main badminton dan bola jaring. Tau je lah, kalau dah biase bersukan once u all stop akan naik mendadak. Ini lah yang Ida alami semasa praktikal pada tahun 2008.
Tahun 2008 adalah masa Ida start praktikal kat RTM Johor Bahru. Buat kerja tak banyak mana – tak keluarkan peluh (kurang senaman dan aktiviti). Balik je dari kerje pun, Ida tidak tak buat senaman dan selepas tu mak masak sedap2. Memang tak boleh tahan. Lepas makan malam, selalu lepak dengan family and than malam tidur awal. Masa tu saya memang malas untuk bersenam – entah kenapa!?
Over time, Ida tak perasan sangat yang badan dah naik. Tapi bila tengok gambar tu, nak menjerit pun ada. Memang tak sanggup. Tapi orang pertama yang terkejut tengok saya macam ini adalah Encik Helmi (sekarang dah menjadi tunang saya.) ..dia rase tak percaya after 5 tahun kami terpisah (dulu satu sek)..tiba2 dia tengok saya jadi segemuk ini (lihat gambar di bawah).
Then dia beri ida semangat utk turunkn berat badan. Bayangkan berat ida naik sampai 70kg time ni..dengan ketinggian 167cm je. Sangat tak sesuai sebab buat badan ida rasa berat ,cepat letih dan banyak baju & seluar sudah sendat. Ida pun amek keputusan untuk diet dan amalkan senaman setiap hari. After 3 month ida buat rutin senaman setiap hari.

Alhamdulillah ida Berjaya turunkan 10kg dalam masa 3 bulan. Sangat bersyukur dari 70kg sudah turun 60kg..

Nak tahu apa yang ida amalkan?

Ini adalah petua-petua yang Ida amalkan untuk kurangkan berat badan

  • Breakfast jangan sesekali skip & ida akan makan nasi time lunch sahaja dalam kuantiti sederhana.
  • Waktu malam ida tak sentuh nasi pun..ida akan mam nestum atau biskut atau ape2 yg ringan n berkhasiat pada waktu malam
  • Suke menari. Ida tak suke jogging sangat. Jadi saya buat aktiviti yg ida sangat suke iaitu menari dan aerobic dance. Tapi sorang-sorang je dekat umah. Memang best! Ida buat 30 minute sehari.
  • Lain itu, Ida amalkan senaman sit up 25 kali setiap hari.

Kesimpulannya? You all kena berdisiplin. Selalu bersukan. Jangan ambil produl-produk untuk kuruskan badan kerana memang di tidak berkesan dan tidak bagus untuk kesihatan!
Sekarang alhamdulillah. Ida takde la kurus sangat. Ida just nak fit badan and yang paling penting – sihat! Now dah boleh pakai baju yg dulu tak boleh pakai. Kalau dulu size seluar 31, sekarang dah 29. Memang seronok sangat.

0 Shares:
0 comments
  1. x nmpk mcm 60kg..nmpk cm 50kg something cmtu.huhu.mybe sbb u tinggi..
    berat i skng 67 tggi 160..baru 2 minggu diet..hope dpt kurus cm u =)

  2. suke suke…mmg sangat suke statement jangan amik pil kurus…. saya sedang amalkan apa yang ida amalkan ….sudah menampakan sedikit hasil..makan tetap makan kan,,,,diet bukan bermakna tak makan!!!!

    1. yeay..suke nyer ida dengar..diet bkn bermakna tak perlu makan ..makan still makan..exercise wajib buat stiap ari..walaupun hanya 30 minit stiap ari:) eja..add me in my fb..:)

  3. saya pon berjaya kurangkan 17kg dalam masa 4 and half month, dengan gym =)) dan nasi lemak setiap pagi, congrates to all

    1. hye ida hariyani…
      can u share the tips? biar betul dgn nasi lemak setiap pagi (faveret tu) & pergi gym bleh dpt result gempak mcm ni .. plss share with me

          1. hai ida..sy tak tau lah kenape xboley add u..ermm :(..boley tak u add sy Emalina Haze.. 😀
            nk share u punye tips … 🙂

    1. hi, cube amik 2-3 softgel Omega3 dan try amalkan slps mkn malam….cube try selama seminggu, tgk nmpak tak kesan…try amik Omega3 dr ikan salmon…lg bagus kalo amik Omega3 dr produk Amway….jgn lupe kawal kalori…cara makan ikot cara ida tu…

  4. kte same….!! mira pn dlu sllu training ntball… byk la jgak game.. sO, training non stop… but, skng da kje tros x training da… n then brt bdn naik m'dadak… da puas jge mkn.. p x krus2 jgak… hmmm…
    nk krus jgakk..!!

  5. kak ida, masalah kita sama! saya pon aktif gak bsukan.. since habis spm, dok umah, lgsung xbsukan, mmg bdan naik sgtlah mendadak… then msuk matrik, turun sikit sbb diet, now dh abis mtrik, naik la pulak.. =.=" mmg frust la.. huhu.. kak ida leh share tips2 lain yg kak ida buat x? nk jugak kurus mcm kak ida.. huhu

    1. tak baik la ko ni. Dia nak pakai ke..tak nak ke..dia punya pasal le. bukan ko yg tanggung dosa dia.

  6. tahniah dgn pencapaian anda…tp jgn la smpi yg wajib di abaikan….x baik camtu…..ok well done on yr new look….

  7. mase sihat tau bertudung…dah kurus lupa habis semua.
    kepanasan neraka tu dah lebih dari cukup klu setakat nk kurus….

  8. salam..kak ida.. mcm mnew akak dapatkan eb00k tue?.. sy nak sgt dpatknnye..tahniah diatas pencapaian akak berjaya kurangkn berat bdn..

  9. u all yg duk kutuk2 ni nape..yg pakai tudung tu kat tmpt praktikal ..mmg i tak pakai tudung so what..pakai tudung or not ke..yg penting hati..bukan sebab i dh kurus tak pakai tudung or not..mmg i tak pakai tudung..insyaallah 1 day i will.,,thanks to all guy yg kutuk or whatever..
    i’m happy with my look now..alhamdulillah.

    1. peduli org nk ckp ape ida, pki tudung ke x pki ke, same je skrg… yg penting hati msti maw baik, … mne2 pegi klu letak jer cerite msti ader je ‘sampah’ yg suke komen2 menyakit kn hati, ckp pasal hukum tuhan, .. klu nk syarah ader care dn tmpat yg lbih baik bkn bwat semak kt page org … nyampah jer dgn org2 mcm gini …. eh! ter emo pulak hhuhu

      1. thanks to mama hot..yup dats rite..for me hati mesti baik..
        ida tak kisah pun dorg nk ckp ape..
        tq sbb bg pahala free coz ade yg ngutuk sy..tq ye byk2..:)

        1. mereka bukan mengutuk dan bukan ckp kak ida ni tak baik. pakai tudung tu kewajipan, bukan untuk buktikan kita baik.
          dia cmni:
          “kalau tak pakai tudung, tak semestinya orang ingat tak baik, tapi kalau pakai tudung, dah tentu-tentu orang ingat baik”
          “kalau pakai tudung, tak semestinya masuk syurga, tapi kalau tak pakai tudung, dah tentu-tentu masuk neraka”
          dia simple macamtu je 😉

        2. tahniah ida sbb berjaya kurangkan berat badan…mesti nmpak lebih cantik kan..tapi…kalau kecantikan tu kalau di padankan ngn memakai tudung itulah yg terbaik..diorang sbnarnya bukan kutuk ida, tp prihatin sesama muslim, sbb tu diorang bg nasihat pasal tudung tu..

    2. agreed 100% with u ida..there r some ppl yg very sarcastic n only know hw 2 judge other ppl..i really2 like ur attitude..just ignore them.yg penting InsyaAllah when u r ready, u’ akan pakai tdg..bykkan b’sabar n enjoy life!

  10. Saya nak sangat-sangat kurus macam seperti ida ini.. Tapi buat masa sekarang ni saya masih gemuk dan gempal sebelum ida di kuruskan, dan untuk cara-cara makanan dan minuman ape yang tidak bolehkan…  Dan juga boleh tak memberi contoh-contoh kepada saya?  

  11. betul kew??tak caya lah…tapi tahniah kepada kak ida..kak ida  kalau main tali skiping boleh kurus ke dalam masa 3 bulan?tlong jawab..

  12. Salam dan selamat sejahtera kepada rakan disini, saya ade cerita kongsikan macam
    mane nak menguruskan berat badan dan ade sesiapa tahu? Dan juga kalau
    boleh memberi tips-tips untuk menguruskannya? Saya sekarang ini ade
    masalah sikit.. Saya tengok sepupu saya kan sudah menguruskannya berat
    badan tapi saya tak tahu nak kuruskan berat badan la…

  13. wow….xde la senaman extreme. sama cm sy juga la. aerobik je. nak joging malas nk keluar. tapi sy xtau nape berat sy xturun2. mungkin sy still makan banyak kot….huhu

    1. betul ida…memang dilihat macam nk jaga tepi kain..tp tegur menegur sesama islam tidak salah kan? apa la salahnya jika diletak gambar yg bertudung…memang pilihan awak, tp bila mendedahkan, awak mengundang orang lain membuat pelbagai spekulasi yang tidak elok, walaupun hakikatnya awak tidak begitu..cuba ye..k

  14. i hope ida akn merpercepatkn untuk menutup aurat. Lebih manis dan lebih cantik jika ianya di tutup. Islam xpernah melarang kita utk menjaga n menjadi cantik tp biarlah niat itu betul. Hati baik sahaja tp hukum Allah xbt xbermakna jadinya. Kita sbgi manusia jgla pertuturan kerana salah berkata binasa jadinya. Peringtan utk diri ini dan smua muslim. 

  15. Hal bertudung atau tak pun jadi isu besar, pepandai la bdk tu dia dah besar. Ilmu yang dikongsi tu yang penting. So Malays. Malu la gini. Pfft.

  16. wow best sngt2 bace kisah akak…rase nk bt la jgk…sya da mkn bnyak produk tp xbrksqan pon…akak tlong sya..sya nk krus mcm akak…smua orng da tgur sya…suke lihat orng pkai baju cntik2,berfesyen….

    1. hye liliey..good luck dear..insyaallah kamo boleh berjaya..dont worry ya..jgn give up yg penting:)

  17. semua yang x pakai tudung semua hati x baik.bukan kata x baik kat mata kita tapi kat mata allah.kalau x pakai tudung macamana baik pun kita,ida tetap menabung hari-hari.lebih baik perempuan bertudung walaupun masih serba kekurangan. berbanding tak pakai tudung tapi perfect

    1. Mcm mne awk thu y orang y xbertudung tu xbaik dimata Allah??… penilaian Allah tuh lebih besar darpda penilaian manusia.. juz dont give judgemental punya view laa… Klau x xada cerita tntg pelacur yang hny bagi minum air pada anjing dpt msuk syurga… Wallahualam. 🙂

  18. hye uolls sume..salam ceria..sy ida…yg ade haters dok kutuk pasal pakai tudung ke tak….tak kisah la apa yg uolls nk ckp mengenai isu pakai tudung..pucuk pangkal hati yg penting..soal pakai tudung ni bukan la topik tuk kite cerita dlm ni..tujuan ida ikhlas nk bg tips kat org memerlukan..so bagi yg tak suka tu tak pyh la nk ckp ckp atau kutuk kat sini ye..dpt dosa je nanti ,,lgpun ni gmbr lame..alhmdulillah dh tiga thun pakai hijab..so tak pyh la uolls nk bising bising lagi ye…so buat sume yg dlm proses nk kurus tu ida ucapkan all the best..jgn sekali kali give up ye..pastikan uolls kluarkn peluh setiap hari kalau nk cepat susut..good luckk:)

  19. Perkongsian yang menarik dari penulis dan info yang bermanfaat bagi orang ramai di luar sana. Terima kasih diucapkan kerana berkongsi.
    Anda ingin SIHAT? Bagus! Saya percaya Anda ingin Sihat. Kini ianya sangat MUDAH, SENANG & TANPA makan ubat-ubatan Anda boleh SIHAT! PENEMUAN oleh para doktor dimana mereka juga adalah PENGGUNA produk ini!!. Kenapa ENERTRI? Enertri merupakan produk kesihatan 100% semulajadi yang mampu mengatasi masalah:
    1. DIABETES
    2. PENYAKIT JANTUNG
    3. TEKANAN DARAH TINGGI/ RENDAH
    4. PENYAKIT ARTERI KORONORI
    5. KOLESTEROL/LDL TINGGI
    6. GANGRENE
    7. TIROID
    8. STROK
    9. DAN BANYAK LAGI…
    CEPAT!!! Ketahui mengenai produk-produk kami dengan layari:
    1. https://www.facebook.com/EnertriEnerFiberOnlineStore#
    2. http://fadz5765daverdum.wix.com/enertrienerfiber

Leave a Reply to lin Cancel reply

Your email address will not be published.

You May Also Like