6 Kelebihan Kesihatan Berbuka Puasa dengan Kurma?

Umat Islam memang sudah biasa dengan amalan sunnah memakan buah kurma pada bulan ramadhan dan puasa sunat. Tapi sebenarnya apakah kelebihan atau keistimewaan buah kurma, terutamanya sebagai pembuka puasa? Jom kita teliti kandungannya.

Umat Islam memang sudah biasa dengan amalan sunnah memakan buah kurma pada bulan ramadhan dan puasa sunat. Tapi sebenarnya apakah kelebihan atau keistimewaan buah kurma, terutamanya sebagai pembuka puasa? Jom kita teliti kandungannya:

  1. Gula Ringkas: Ia mengandungi fructosa dan dekstrosa (glukosa atau gula ringkas) yang membekalkan tenaga yang cepat. Memang sesuai semasa berbuka.
  2. Serat atau fiber: Kurma bukan sahaja memberikan tenaga cepat melalui gula ringkas, malah fiber/serat sesuai untuk penghadaman dan memberikan tenaga yang berpanjangan. Fiber memang sesuai untuk memperlahankan penghadaman dan tidaklah memberi kejutan kepada perut yang kosong. Juga sebagai “alas perut” sebelum memakan makanan yang lebih berat.
  3. Rendah Sodium: Ini penting pada waktu di mana kita kekurangan air. Makanan yang tinggi sodium (garam) mempercepatkan dehydration.
  4. Tinggi Potassium: Potassium penting dalam menyeimbangkan bendalir badan, termasuklah kawalan denyutan jantung dan tekanan darah.
  5. Antioxida: Kurma kaya dengan antioxida seperti beta-carotene, lutein and zeaxanthin. Mungkin bukan faktor penting apabila berpuasa tetapi tetap ada kebaikan untuk sistem imunisasi badan.
  6. Lain-lain: Kurma juga kaya dengan protein, vitamin B1, B2, B3 and B5, A dan C. Selain itu juga mengandungi kalsium, manganese, copper, besi (iron) dan magnesium.

Buah Kurma Boleh Menggemukkan Tak?

Ya. Ia tetap berkalori (dalam 30-60 kalori/kurma bergantung kepada saiz dan kemanisan), jadi jangan berlebihan. 2 biji kurma untuk berbuka sudah memadahi.

3 Shares:
10 comments
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like
Read More

Pertandingan Dodgeball JK1M

Pada 23hb Februari 2014, berlangsungnya pertandingan dodgeball bersama peserta Cabaran Jom Kurus 1Malaysia. Sebanyak 32 pasukan mengambil bahagian untuk rebut maruah dan hadiah wang tunai RM500. Akhirnya, pasukan Taman Tasik Titiwangsa bersama team leader Haffiz berjaya menjadi juara dan kalahkan pasukan Damansara Dragons.
Read More

Muslimah Workout: Senaman Perut

Dapat rutin senaman untuk bahagian perut anda dalam siri workout JomFit Muslimah ini yang anda boleh buat di mana-mana. Rutin senaman ini melibatkan heel touch, cross plank rotation, bicycle crunches, flutter kicks dan leg raises.