Panduan Kurangkan 25kg Berat Badan Ikmal Hisham

Ikmal Hisham Kurang berat badan
  • Nama: Ikmal Hisham Mohamad Rom
  • Status: Bujang.
  • Kerjaya: Pegawai Bank and Part Time Student
  • Kejayaan: Kurangkan Dari 80kg ke 65kg.
  • Matlamat: Kurangkan Berat Badan
  • Instagram: ikmalhisham7
  • Twitter: ikmalhisham7

Saya dilahirkan seperti insan lain, berbadan kurus. Menamatkan pengajian diperingkat STPM. Melanjutkan pelajaran di UIAM. Bermula diperingkat Ijazah berat badan saya mencanak-canak naik bagaikan dunia ini aku yang punya. Hehe. I love to eat and I don’t do exercise at all. I appreciate food a lot hehe. Tamat pengajian pada 2010 berat badan saya mencecah 80kg.

Gym Biasa.

Mendapat kesedaran untuk menguruskan dan menurukan berat badan daripada seorang rakan. Bermula pada awal tahun 2012 saya mula menjinakkan diri pergi ke gym. (gym bodoh je bukan Celebrity Fitness, bukan Fitness First dan bukan gym gym yang sewaktunya dengannya). Bayaran masuk ke gym hanya RM4. Dari situ saya mula bekerja keras untuk menurukan berat badan. Saya tidak ambil any supplements seperti Herbalife, JusMate5 atau SD2 or any ubat kurus. Setiap hari meluangkan masa di gym lebih kurang 1 ke 2 jam sehari 5 atau 6 hari seminggu. Pada masa yang sama saya kawal pemakanan saya.

These are my ways how lose weight in early stage:

  1. No rice
  2. No food after 8pm
  3. Do not skip your breakfast
  4. Lessen my sugar intake
  5. Lessen oil-food based (Fried)
  6. Carbonated drinks is big No No
  7. Eat a lot of protein food and less carbohydrate
  8. Drink a lot of plenty water

Peringatan: Buat secara berperingkat.

Jangan mendadak. Nanti perut anda terkejut. huhu. Dengan kekuatan dan semangat yang ada saya Berjaya menurunkan berat badan daripada 80kg sehingga 65kg sekarang. Pergi ke gym adalah menjadi satu hobi buat saya. Satu hari tak berpeluh rasa lain. Tips lain:

  1. Diet alone won’t help you to lose weight
  2. Exercise and get sweat is a major secret of losing weight
  3. Tidak perlu ambil supplements like Herbalife, JustMate5 atau SD2
  4. Konsisten dalam exercise. 5 atau 6 kali seminggu. 1 hari for ‘cheating day’
  5. Cheating day: you eat what you want tapi lepas tu paham-paham sendiri (double effort)

Saya masih lagi excerise dan pergi ke gym. Saya mula makan makanan yang saya teringin but I have to control it lah. Once a week or once in two weeks like Nasi, Pecal Lele, FastFood.

Tapi lepas makan tu saya akan make sure burn a lot of calories but not immediately after makan nanti muntah. Meaning the next session of gym tu burn a lot more than usual.

Jangan bagi alasan tiasa masa. Kalau anda busy dengan kerja, CARI DAN CURI MASA.

Jadual Harian

Saya berkerja dan pasa masa yang sama saya masih lagi belajar di peringkat Masters. Ini adalah rutin harian saya.

Weekdays
i. 6.30pagi – 6.30ptg: Solat dan bersiap ke tempat kerja
ii. 6.30ptg – 7.30ptg: Preparation untuk esok hari (iron baju etc) Rehat Mandi Solat
iii. 7.45mlm – 9.30mlm: Exercise di gym
iv. 9.45mlm – 10mlm: Rehat Mandi Solat
v. 10mlm – 12mlm: Study
vi. 12mlm – 6.30pagi: zzzzzzz

Weekends
Sabtu: Pagi exercise gym, Petang Class MBA, Malam rest, berjimba etc
Ahad: Class MBA, Tgh hari ke petang Execericse di gym, Malam rest dan sedia untuk Monday Blues

Ini adalah contoh jadual padat saya sebagai seorang pekerja bank dan pelajar dalam masa yang sama. Biasa orang bagi alasan tiada masa, penat lepas kerja. Betul! Saya boleh anda mesti boleh. Saya Kerja+Gym+Study dalam satu hari. Anda boleh!

Peringatan, Amaran dan Nasihat

Jangan percaya dengan control food dan diet sahaja bole dapat result yang terbabom. No such thing for a FAT people to lose weight by controlling the food intake alone WITHOUT exercise.

Jangan mudah percaya produk produk kurus dipasaran yang tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan. It might work but after u stop consuming it, u will gain weight. Say ‘Hi’ back to the fats.

As I mentioned earlier, the biggest secret of losing weight and get fit is EXERCISE, GET SWEAT AND CONTROL FOOD INTAKE

High determination and Consistent. Ramadhan is around the corner. Jom kurus! Ramadan is Pesta Ibadah and at the same time kita boleh kawal pemakanan untuk kurus dan sihat.

Selamat Maju Jaya. Peace

0 Shares:
10 comments
  1. wow impressive! i was once weighted 45kg when i was in uni. now i am working and my weight now reaching 52kg…i hope i can lose some more weight..7-8kg may be..huhu

  2. ok patut aku penah nampak gmbr yg kiri tu. budak uia rupanya. kita sama bro. tapi aku hilang 18 kgs je. good enuf already. hehehee

Leave a Reply to Moi Chan Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like