fbpx

Makanan Seimbang – Kerja Shift Malam dan Protein

Soalan 1:

Sejak e-mail terakhir, saya telah join semula gym, dan saya mula minum protein shake. Saya ada beli Prolab whey protein dari maxtrition. Saya nak tahu apa beza whey protein dengan yang weight gain protein atau build mass protein?

Answer:

  • 100% Whey Protein supplements, tidak mengandungi carbs yang banyak. Biasanya hanya dalam 2-4 gram untuk setiap serving.
  • Weight gainer pulak adalah campuran protein (whey, casein, egg dll) dan carbs (dextrose dll) yang banyak.
  • Nama protein product seperti “mass build protein” atau “muscle protein” tidak penting. Yang penting adalah supplement facts, for protein supplements and weight gainers, it should look like something seperti di bawah

Soalan 2:

Saya kerja shift, ada masa saya kerja dari 9 mlm ke 7 pagi. Bila lewat mlm, terasa lapar. Apa patut saya buat? Apa yang boleh dimakan? Dan selalu nye bila balik pada pukul 7 pagi. Mengantuk dan lapar. Boleh kah saya makan kemudian saya tidur? Sebab saya akan tidur 6-8 jam.

Jawapan 2:

Sebelum tidur elakan makanan/minuman yang ringkas. Whey protein adalah makanan ringkas yang sesuai untuk Sebelum/Selepas gym tetapi kurang sesuai untuk Sebelum tidur.

…Whey protein kurang sesuai untuk sebelum tidur. protein complex lebih sesuai…..

Di sini, protein complex lebih sesuai. Jika, lapar, saya akan minum 1 gelas susu lemak rendah!

Soalan 3:

Sila define kan breakfast. Disebabkan saya kerja shift, bagi saya break fast adalah makanan selepas tidur 6-8 jam. Adakan ia betul, kerana saya hendak ikut jadual pemakanan seimbang yang betul.

Jawapan 3:

Breakfast, lunch atau makan malam hanyalah nama hidangan. Tetapi dari segi kandungan makanan (carb, protein & lemak), semuanya sama! Tiada beza. Setiap hidangan seharusnya seimbang! Ini dinamakan makanan yang seimbang.

Setiap hidangan seharusnya seimbang! Ini dinamakan makanan yang seimbang.

Privacy Preference Center