Masalah Kurus? 4 Langkah Untuk Tambah Berat Badan

Anda mengalami masalah kurus? Dah makan macam-macam tetapi tidak berjaya menambah berat badan? Cuba fahami dan ikuti empat langkah ini untuk tambah berat badan anda.

Saya sering menulis tentang tip-tip kurangkan berat badan tetapi sesetengah orang mengalami masalah kurus. Tidak dinafikan bagi mereka, sememangnya ia masalah yang memberi kesan negatif terhadap keyakinan dan lain-lain. Dulu pelakon Taylor Lautner pun mengalami masalah yang sama.

Apa susah, makanlah lebih!

Dalam seminar-seminar saya, itulah jawapan yang sering dilaungkan. Tapi kalau tanya si kurus, memang makan apa pun tak boleh. Penambahan berat badan perlukan pendekatan dan pemahaman yang teliti. Jadi bagi mereka yang tidak mampu beli eBook Panduan Tambah 5kg Dalam 10 Minggu saya, ikut dan fahamilah langkah-langkah berikut:

 1. Kira keperluan kalori seharian anda atau DCR. DCR anda bergantung kepada umur, jantina, berat, tinggi dan kadar aktiviti seharian. Anda boleh google laman web atau ikut pengiraan eBook saya.
  Katakanlah ia 1,800kcal sehari. Kita guna angka teresebut untuk langkah seterusnya.
 2. Catat pelan pemakanan am anda. Senaraikan makanan dan minuman yang anda biasa makan dalam sehari dan cuba catatkan kalori untuk setiap perkara. Anda boleh gunakan laman web cekodok.com saya ataupun rujuk kepada fakta nutrisi pada packaging produk-produk tersebut.
  Pastikan jumlah kalori seharian anda TIDAK kurang daripada DCR anda atau untuk contoh di sini, 1,800kcal. Ini dinamakan kalori surplus.
 3. Gunakan suplemen penambah berat (weight gainer) untuk menambah jumlah pengambilan kalori anda setiap hari. Ini tidak wajib tapi kalau anda malas atau sukar untuk sediakan makanan, suplemen weight gainer ini dapat membantu.
  Ingat: suplement weight gain itu cumalah makanan. Ia tidak mengandungi apa2 ramuan ajaib untuk menambah berat badan begitu sahaja.
 4. Angkat berat atau weight training. Tak kira lelaki mahupun perempuan, anda wajib melakukan senaman rintangan, beban atau weight training untuk menggalakkan tumbesaran otot. Inilah dimana ramai yang ingin tambah berat badan gagal. Untuk panduan senaman angkat berat, bolehlah rujuk kepada ribuan video di YouTube atau kalau anda mampu, cuba dapatkan panduan 1-2 sessi daripada jurulatih peribadi. Yang penting anda tahu cara yang betul, kalau tidak memang masa yang anda luangkan di gym memang sia-sia.
  Ingat: Kalau anda ke gym sekalipun, pastikan anda pandai execute senaman-senaman tersebut supaya dapat kualiti dan kesan yang diingini.
Dapatkan eBook Panduan Tambah 5kg Dalam 10Minggu dari saya untuk betul2 memahami cara untuk mengatasi masalah kurus anda. Ia bukan soal makan semata-mata.

Berapa lama untuk tambah berat badan?

Kisah kejayaan untuk inspirasi: Yusri berjaya tambah berat 18kg dalam 18 bulan. Kalau dibandingkan dengan proses kurangkan berat, tambah berat memang lebih lama kerana tiada senaman yang “tambah kalori”, ikut kepada eBook saya pun tajuknya adalah Panduan Tambah 5kg 10 Minggu.

Tapi katakanlah anda berjaya sekalipun, jangan berhenti mengamalakan langkah-langkah di atas, terutamanya jangan berhenti bersenam.

0 Shares:
17 comments
 1. Saya pernah makan ginseng untuk tambah berat..ternyata ia berkesan walaupn perlu modal sikit untuk beli banyak makanan dan berat saya bertambah 10kg dlm 2bulan dan…tapi masalahnye bila saya berenti makan pil ginseng tu berat saya turun balik spt asal dlm jangkamasa 2 bulan walaupun saya tak pernah skip makanan..macam mane boleh berlaku perkara ini..takkan saya nak bergqntung pada ginseng tu selamanya…

 2. Hello! I’m Billy(Nasir) ni. Sebenarnya, I’m Deaf-Mute (Kurang Pendengaran). I bgtaw u, i ada masalah kurus tpi i minat utk tambah berat badan. How? Can help for cara saya okay. I hv hp no: 010-4348027 (WhatsApp/SMS).

 3. Sangat betul..nak tambah berat memang tiada cara lain melainkan kena makan dengan lebih banyak. Kerana org2 berbadan kurus perlukan lebih kalori untuk bina otot badan. Senaman angkat berat juga sangat penting membantu dan mempercepat pertumbuhan otot badan.

  Saya juga ada membekal supplement yang selamat & berkesan untuk membantu siapa2 yang mengalami masalah ni. Testimoni pun banyak.Boleh tanya2 saya di whatsap.. 013-4257476

 4. Hai, saya ada msalah berat badan kurus sgt sampai berat badan pon 47kg jer.. saya beli supplement weight gain bercadang nak naikkan berat badan sekaligus bina otot dan berat saya sekarang 52kg.. saya workout dekat rumah je sekarang otot dada, biceps, sixpack dah berhasil tapi sekadar berotot tapi tak membesar.. dah penat workout tapi tak membesar, boleh bagi penyelesaian tak kpd msalah saya..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

The new look

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” top_padding=”30″ overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default”…

Cara Mengira Penggunaan Kalori Ketika Bersenam

Ramai selalu bertanya kepada saya "Berapa kalori saya bakar sekiranya saya jogging 30min?". Well, agak sukar untuk memberikan jawapan yang tepat kerana ia bergantung kepada beberapa faktor: berat badan seseorang, kelajuan, terrain, cuaca dan lain2...