No time to bersenam? Take control of your health – life.

Soalan daripada Azizul:Q

hai mr.kevin,saya berumur 18tahun, berat badan saya 100kg dan tinggi saya 160cm…masalah utama saya ialah, saya bekerja dari pukul 8pagi sampai 7malam dan X sempat nak bersenam…lagipun, kat tempat saya nih X der kedai menjual suplement untuk menguruskan badan…jikalau disember lepas berat saya 94kg, skarang, makin naik lah pulak sampai 100kg…
harap encik kevin dapat lah tolong saya….

Ok di sini Azizul basically ada 2 masalah:

  • Penambahan berat badan
  • Tiada masa untuk berseman

Let answer both questions individually.

  1. Penambahan Berat Badan:Satu perkara Azizul harus memahami is that your body weight tidak akan menurun selagi Azizul tiada kawalan. Right now you have no control. Satu2 cara untuk mengawal berat badan adalah ilmu pengetahuan dan mengamalakn ilmu itu untuk jangka masa berpanjangan….bukan sahaja untuk 12 minggu. Secara ringkas, weight loss is easy sekiranya Azizul memahami fundamental asas dan keperluan (makanan) anda. its all about calories in (daripada makanan) berbanding calorie out (aktiviti seharian). Selagi kalori in melebihi kalori out, you will gain weight. How fast? 3500 calorie bersamaan 1lb lemak.
  2. Tiada masa untuk berseman!Yang ini tricky a bit because it all comes down to your kepentingan dalam kehidupan Azizul. Does work control your life and health?…atau do you control your life? Right now, pekerjaan Azizul yang mengawal your life. if you don’t exercise, losing weight lagi la susah because kurang senaman means kurang kalories going out. So in this scenario, watching your food becomes more important. Tetapi saay tidak syorkan kehidupan yang dikawal oleh pekerjaan kerana it is not a healthy balance, both physcially and mentally. Azizul, you need to take control of your life….don’t let work control you life. Kita hanya diberikan satu nyawa….lets make it the most it can be. Life is not just about work….its about a balance that makes us happy. So you should ask yourself this question:
    • Are you happy dengan keseimbangan kehidupan anda?
    • Is work controlling my life?

    Apa2 pun, its your life and you only have one…..lets make the most of it. Tiada masa untuk bersenam all comes back to you and its all about pilihan…..tetapi dengan pilihan yang Azizul ambil…adalah anda sanggup menghadapi the consequences?

Take control of your life

Hope this helps Azizul. Weight loss is easy….but what is most important is that you are happy with your life. Wanna lose weight? You need to take control.

Weight loss is easy….but what is most important is that you are happy with your life.

About Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 10 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men's Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur. More about me here or follow me on Facebook or Twitter.

  • Iswandi

    Hi Azizul,

    Why don’t you have your workout early in the morning? Assuming that you are living in Lembah Klang area, you can do your workout about an hour or half an hour before Subuh prayer. After your workout, then prayer then you can start getting ready to go for work. Just do a few total body workouts like squats, deadlifts, etc or you can just follow the ones in Kevin’s 24/7 Fitness book. That will do just fine.

    I am sure many people will say I am crazy for suggesting this but what can you do about it? You got to work to make a living. But in order to this you got to have a lot discipline. After a while, it will be like a normal routine.

  • Farida

    Hi Mr. Kevin,
    Saya berumur 33thn.Sebelum berkahwin dan memiliki anak 13 thn yang lalu, berat badan saya cuma 45kg tetapi sekarang saya memiliki berat 83kg dgn ketiggian hanya 5.3 inci shj. Masalah saya adalah memiliki berat badan yang semakin bertambah akibat dari stress di tempat kerja. Saya juga tidak mempunyai cukup masa untuk bersenam kerana waktu kerja yang panjang.Untuk pengetahuan Mr.Kevin, saya juga telah banyak mengambil pelbagai pil diet dan tidak lupa mengamalkan makanan dalam kuantiti yang sedikit, namun ia masih tidak berkesan. Apakah langkah2 yang patut saya ambil untuk menurunkan berat badan saya disamping itu saya mengharapkan agar Mr. Kevin dapat memberi tunjuk ajar atau tips2 senaman ringkas tetapi berkesan untuk menagani masalan saya ini.

  • http://www.myspace.com/azmee_bsb azizul

    hurm….
    thankyou for helping me to solve myprob…
    i’ll try to control my life…

  • http://www.myspace.com/azmee_bsb azizul

    hurm….
    thankyou for helping me to solve myprob…
    i’ll try to control my life…
    thanks alot….

  • http://www.myspace.com/azmee_bsb azizul

    happy of my life??
    i dun know weather i’m happy or not..
    kehidupan saya seperti not complete…
    always feel kemurungan…
    saya try to make me happy tapi, X boleh…
    saya happy untuk 2 or 3 minutes then i’m back to depressed myself…
    hurm….
    do i really need a big help to make my life happy back???

  • mazli

    mr kevin,saya dipertanggungjawabkan membuat penyelidikan bagi kertas kerja kumpulan meningkatkan kualiti bertajuk kecergasan. saya berharap anda dapat memberi sedikit nasihat dan panduan terbaik dalam penyediaan kertas kerja tersebut. saya telahpun memiliki buku nukilan anda dan saya berharap anda dapat memberi kebenaran kepada saya mengambil beberapa panduan dari buku tersebut untuk dijadikan bahan perbincangan kertas kerja saya. sekian

  • http://nil dina

    hye kev,
    apa kata includekan menu diet dlm page nie..hurm…nyum2…

  • farazi

    hi there…

    nampaknye bukan i sorang yg ada prob ni…I really need to lose weight now… memandangkan berat dah nak cecah 80kg. Fyi, i’m 31 yrs old, 163 cm and 75 kg…Please give some comments…please…please…

  • http://kevinzahri.com kevin

    hello semua…banyaknya soalan :D

    best if you email me your personal request dekat contact me section.

    sorry semua.

  • Mohd Yusof Hussein

    Since last week, I dah start bersenam 1/2 hours everyday. I just doing the exercise dekat dalam rumah sahaja. Alhamdulillah, kesan yang i dapat menakjubkan. I will do it constantly, and when I achieve my mission that is 75kg berat I I will share with you all my experience. Bila tengok badan smart menggayakan pakaian dan berasa sihat…happy sangat… happy exercise.

    • ANN

      APA JNS SENM YG ANDA LAKUKAN

  • anis..

    hye there…
    hm..
    my name is anis.. and i’m 18 years old…
    now i’m waiting 4 my SPM result…
    hm.. n sekarang sy just stay at home..
    hehe.. sebelu sy masuk ke sek asrama mase saya form 4 dulu.. berat badan sy adalah sebanyak 95kg.. n arter that.. berat saya turun sehingga 75kg.. but now.. after SPM.. berat badan sy naik semula sebanyak 85kg… i don’t know what to do.. supaya berat badan saya turun semula.. tinggi sy adalah 166.. n i hope that u will help me..

  • http://www.myspace.com/high_skul91@yahoo.com.my mira

    pe ssah.. ptg2 g arr gardening kt dpn umh ker..
    atw p0n g j0g kt mn2 tmn.. n skali skale 2 lpe kn la nasi.. hmmm.. slmt mnc0ba..

  • puteh

    hye mr kevin..sy student nurse..sy smkin risau dgn ptmbhan berat sy.padahal sy mmg da cube cntrol kawal pmknan n snman…tp knpew ta mau trun2 berat sy..skrg berat sy 46kg..tggi 150cm..kira nyew dlu mse umor sy 17 thon.berat sy cume 37kg shaja.btol ke klo mngkat usia.berat pon akn mngkat..sy ta slesa la dgn berat n saiz badan sy yg berisi skrg..sy na sgt kmbali atau mnurunkn skrg2 nyew 40kg..sy pling ta slesa dgn saiz lengan sy..sy mmpunyai lengan yg besar..sy malu..

  • kongsi bersama

    tumpang lalu ^^

    masalah naik berat badan sebenarnya dapat diatasi bermula dengan

    - pengetahuan:
    ambil masa untuk belajar tentang pemakanan (objektif: calories input) lebih2 lagi mengenai kalori. dan belajar juga mengenai aktiviti seharian dan senaman (objektif: calories output) untuk ketahui cara2 kita tingkatkan metabolism

    - disiplin:
    make up ur mind quickly!! kita semua boleh lakukan cuma berjuta alasan kita ungkit. 

    - konsistensi:
    langkah pertama yg paling berat untuk lakukan, lagi2 dengan “seksaan” sbb badan kita masih belum dapat sesuaikan. tabah dan sabar, kita jangan tengok hasil 2 3 hari. kita impikan hasilnya sebulan, tu pun paling malas. jika cukup konsisten, 1 2 minggu dah boleh tengok hasil sebenarnya ;)

    tq

Ingin kurangkan berat badan? Jom sertai cabaran Jom Kurus bersama saya.