Q&A – Aktiviti selepas ligamen koyak

Posted by | June 21, 2007 | Health & Fitness | 46 Comments

Soalan:

gh9z4957_p1.jpgsaya najib dan sy ingin meminta pandangan dr kevin ttg senaman untuk menguatkan otot. saya telah mengalami kecederaan yg agak serius akibat terjatuh. lutut kanan sy mengalami kecederaan hingga ligamen sy telah terputus dan sy perlu menjalani pembedahan untuk membentuk semula ligamen tersebut.tetapi disebabkan sy telah meninggalkan aktiviti

sukan dalam jangkamasa yg lama, doktor menyarankan sy untuk mengguatkan semula otot disekitar lutut dengan membuat latihan/senaman
bagi mempercepatkan proses penyembuhan setelah pembedahan ijalankan. walaubagaimanapun doktor tidak membenarkan saya menjalankan aktiviti fizikal yg berat seperti berlari/berbasikal dll.doktor menyarankan agar saya pergi ke gym dan berenang. tetapi saya tidak mengetahui jenis2 latihan fizikal yg sesuai untuk tujuan tersebut.diharap kevin dapat membantu saya denganmemberikan cadangan aktiviti yg boleh saya lakukan?

Jawapan

Firstly, apabila mengalami ligamen terputus, pastikan anda berhenti daripada aktivity yg membebankan lutut kanan anda. Once anda dapat “green light” daripada doktor untuk menguatkan balik lutut kanan anda, physiotherapy (ataupun fizikal terapi) its the best solution.

Physiotherapy melibatkan aktiviti/semanan fizikal to relieve pain, regain range of movement, memulihkan kekuatan otot and kembalikan anda to normal activities of daily living.

For me, I would do the following (for your knee recovery)
- mulakan dengan gerakan lutut/kaki anda throughout the entire motion. Pastikan there is no severe pain and gabungkan dengan slight stretching
- selepas itu, gunakan latihan tanpa beban seperi squats, lunges untuk terus menguatkan lutut. Slow jogging ataupun fast walking pun bole.
- over the weeks, kekuatan lutut anda patut kembali. di sini anda bole slowly meningkatkan weights untuk terus kuatkan lutut anda lagi.

Notes:
- proses kembalikan kekuatan lutut (akibat ligamen koyak) mengambil masa yang lama…mungkin 4-6 bulan atau lebih. Make sure anda mula dengan perlahan dan peka terhadap reaksi lutut anda.
- selalu membuat check-up with your doktor to monitor your progress.
- pemakanan yang lengkap amat penting untuk membantu pembinaan semula otot & ligamen. So eat balanced dan kerap (5-6 kali sehari)
- supplement jointment seperti glucosamine monochondroitin sesuai untuk membantu proses pemulihan.
- be patient. ligamen tears take time to heal.

About Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 10 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men's Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur. More about me here or follow me on Facebook or Twitter.

  • http://g-e-r-g-a-s-i.blogspot.com roronoa zorro

    tore ligament is a bitch
    i screwed my ankle and never recover
    once you messed up, you’re done

  • anif

    saya ingin bertanya kepada dr tentang lutut saya yang telah mengalami kecederaan. Pada mulanya saya terjatuh dan kejatuhan tersebut bukanlah teruk tetapi lutut saya telah terkepak ke dalam dan bila saya berlari atau melompat lutut saya akan terkepak walaupun saya hanya lari perlahan ataupun lompatan yang rendah sahaja. apabila lutut saya terkepak saya akan terkulai dan amat menyakitkan. saya nak tanya kenapa ianya boleh berlaku? Bila saya ke klinik dan hospital doktor akan kata ianya tidak ada apa-apa, sebab doktor lihat saya masih boleh berjalan. Masalahnya sampai bila lutut saya asyik nak terkepak. Satu lagi soalan saya
    bagaimana saya nak tahu samada ligamen saya koyak atau putus? apa rawatan perlu saya buat? dimana?
    terkepak – lutut biasanya boleh dilipat
    kebelakang tapi lutut saya terlipat ke tepi

  • zainal

    sy dh mengalami kecederaan lutut(ligamen koyak) ketika bermain rugby..dh hmpir 3 tahun terjadi..bagaimanakh caranya utk sembuhkn lutut sy tnpa pembedahan lutut..dan apakah aktiviti yg sesuai utk sy menguatkan lutut sy..

  • fazli bazid

    Sy dh mengalami sakit lutut selama setahun,doktor mengatakan yang saya perlu menjalani pembedahan kerana ligamen koyak sedikit,tapi saya takut ia akan menjadi lebih buruk kerana ramai orang yang pernah mengalaminya.Jadi,saya ingin bertanya kepada doktor samada adakah cara lain selain pembedahan untuk menyembuhkan sakit lutut saya ini,tq…

  • rizal

    Tuan, saya seorang yang aktif dalam sukan olahraga, umur saya sekarang telah mencapai 42th. saya mengalami kecederaan lutut kanan (twisted) pada tahun 1989 semasa bermain bola untuk kali pertama, pada tahun 1996 saya kena sekali lagi apabila membuat landing atas pasir, semasa saya mengambil ujian jurulatih olahraga. dalam pada perjalanan usia ini saya tidak melakukan apa2 rawatan khas, cuma saya lakukan renggangan dan latihan biasa.

    sekarang keadaan lutut saya sering sakit apabila saya melakukan larian seperti sakit dibahagian tengah (Meniscus), bahagian belakang lutut, lutut sering rasa longgar dan berbunyi.

    kesakitan itu mula berpindah ke lutut sebelah kiri yang tidak cedera.

    dari itu, saya mohon pandangan tuan, di mana saya bercadang untuk melakukan pembedahan secara arthroscopik…dan apa yang ingin saya tahu apakan saya mampu melaku aktiviti selepas pembedahan ini seperti berlari jarak jauh dengan lebih selesa.

  • http://kevinzahri.com Kevin

    hello rizal, thanks for your question:
    1) Rizal perlu lawat physician untuk memastikan kestabilan kecerderaan pada lutut kanan. Jangan melakan apa2 senaman yg high impact seperti jogging.
    2) yes, oleh kerana lutut kanan yg cedera, lutut kiri perlu kerja overtime as Rizal banyak lean pada bahagian tersebut.
    3) Saya syorkan senaman non-impact kepada Rizal seperti berenang, berbasikal dll.

    Good luck.

  • cik siti

    hi kevin, bf saya berumur 26 tahun. pd January lalu dia mengalami kecederaan di bahagian ligamen kaki ketika bermain futsal. kesannya doktor telah membuat pembedahan ke atas ligamen kaki dengan memasukkan skrew supaya ligamen yg koyak boleh bercantum kembali. apa yang merisaukan saya masuk bulan ni rasa nya dah dekat 8 bulan dia masih x sembuh2.apakah sebenarnya cara terbaik utk menyembuhkan kaki dia. adakah kemungkinan dia akan lagi cepat sembuh kalau skrew itu dikeluarkan? atau mungkin u boleh bagi nasihat senaman terbaik utk dia. sometimes dia pun dah lemah semangat and give up. Please advise..

  • sahrol

    saya skt lutut di sebabkan cedera masa main bola…sekarang ni nak lipat kaki skt,mcm amna nak tau ligeman saya koyak atau putus

  • wan

    hi..sya berumur 20 tahun. saya aktif bermain bola sepak.7 bulan lepas, lutut sya telah terhentak dengan kuat ke tanah sehingga mengeluarkan bunyi ‘pop’ yg kuat pda lutut saya. sejak itu sya tidak bermain bola kerana lutut sya terasa amt sakit. sehingga sekarang ya msih x bermain bola krana masih tersa sakit pada bahagian itu. tolong camne ni?? saya nak main bola semula..

  • razack

    hi dr..last 2 year kaki saya terpelecok kerana terpijak bola sehingga bunyi “crack…” i thought dah patah ankle dah.. tapi after checking the dr said it was a ligamen tore.. my problem is my tored ligamen seem mcm dah x bole baik.. ianya sakit bila time musim hujan, cold wheathr, air cond at shopping complex, long distance driving or walk to long… i terpaksa ikat the ankle dgn annkle guard & ankle wrap.. 2 sekali kena pakai kalau pakai 1 jek pun x jalan and the tored part will bruise.. so apa yg patut i kena usahakan utk heal it back.. x tahan sakitnya bila lepas gym in cold wheather. help me please

  • Ariem

    Salam sejahtera…sy seorng pemain sepak takraw. Sya tlah mengalami kecederaan ligamen paha knan sya yg terkoyak. Ksakitan nya yg teramt sngt…. Jd apa yg perlu sy lakukan untk mnyembuhknnya dng cpt…

  • mohd noor

    hello..saya seorang pemain bolasepak dan telah mengalami kesakitan di lutut saya akibat terseliuh 3 minggu yg lalu. Saya telah menjalani rawatan urutan namun kesakitan masih terasa di kiri dan kanan bahagian lutut serta bahagian belakang lutut terutamanya apabila saya duduk di atas kedua kaki saya. Boleh tuan berikan tip rawatan terbaik untuk menyembuhkannya..terima kasih banyak

  • amat alim

    hi,,,saye bru mgalami sakit lutut.akibat bermain bola.. kesan dari kecederaan itu saye tidak bolah melipatkan kaki kiri saye…..bgai mana cara untuk mengatasi masalah ini…kesan nya amat sakit sekali…hingga tak boleh tidur…tolong la saye..?

    • http://kevinzahri.com Kevin Zahri

      hey, you need to check dengan your doctor to diagnose dan mulakn proses pemulihan ….

  • norhafini

    sye brumur 22 thun… sy mngalami kcderaan lutut belah kanan.setelah mmbt scan MRI.di dpati urat lutut sya terkoyak…. ap yg hrus sya lakukan…. klau sjuk sngt lutut akn rsa sngai2.. mcm mna nk senaman supaya urat lutut sya x terkoyak kehabisan…

  • niea

    hai..sy nieza..s mengalami masalah lutut..dsbbkn aktiviti lompat tinggi.. sy cedera dbhagian lutut.. tidak dpt berlipat…kalo nk lurus kn kne wat smp bnyi pop bru leh jln smle..sy juzt mengurut sjglami ksakitan ini.. .. slpz urut 3 bln ok dh.. tp ia jd smle able sy join silat.. dan ia smakin bertambah truk shingga kini..dh hampir 6 thn sy mglami kcederaan ini.. skrg umur sy 18yhn..ad yg kta kcderaa lutut sy koyak di bhgian dlm.sbb kalo letak ais batu terasa pedih yg amt sgt.. jd bagamimanakah utk mnyelesaikan mslah ini..tq

    • echah

      hai nieza..keadaan awak same macam kawan sy…better pg buat mri..then baru tau ape yg sakit..

  • Pingback: Tweets that mention Q&A – Aktiviti selepas ligamen koyak | Kevin Zahri's Official Website -- Topsy.com

  • Mai Amir

    Hai..umur saya 38 thn.thn lepas semasa saya main netbal kaki saya tergeliat.Selepas tu klu main netbal lompat skt lutut saya berbunyi.Klu saya main badminton tersilap langkah mesti lutut saya berbunyi.Saya belum pergi x-tray lg.

  • Pingback: Tweets that mention Q&A – Aktiviti selepas ligamen koyak | Kevin Zahri's Official Website -- Topsy.com

  • alin

    saya alin..saya atlet sprinter.umur sy 20thn.saya mengalami kecederaan lulut sejak bln 6 thn lpas until now.masalah nie berlalutan sehingga skrg n menganggu latihan saya,saya ada refer ke hospital kerajaan n doc kata ligamen tear.doc nk bt oparation but semua x bg.mereka kata lg ssh baek if dah operation.after that i refer ke hospital pantai selepas bt x -ray n mri doc kta bwah patela sy ada luka n urat sy kerap bengkak.untuk pengtahuan lulut sy akan sakit dan bengkak if sy byk bergerak n terhentak….blh x bantu sy?

  • rio

    Hai…sy Rio..umu 20 thn..sy nie aktif dlm dunia bola sepak..main sampai peringkat kebangsaan tp lutut sy nie mula terasa skit..semcm ada jarum yg mencucuk dlm lutut nie..bila da sakit diam2 jak n mkn ubt tahan sakit..apa kah lutut sy nie mengalami kecederaan serius..n satu lagi…lutut kiri sy seakan bengkak berbanding lutut kanan.

  • fieza

    hi. saya fieza. sy br buat pembedahan ACL tear + medial meniscus tear pada bulan 12 yg lalu. saya mendapat kecederaan semasa main netball setahun sblm pembedahan. Saya nk tanye slps sy buat pembedahan nie lutut sy masih tidak boleh lipat dan akan merasa sakit di belakang lutut terutama disebelah kanan ini membataskan pergerakan teruatama saya hendak menunaikan solat. ada cara lain selain fisio yg boleh mempercepatkan pemulihan sediakala ke atas lutut saya ini terutama mengurangkan sakit dibahagian belakang.

  • zul

    hi doc, saya mengalami masaalah ligamen terkoyak, adakah perlu saya menbuat pembedahan!

  • ida

    sy br 1 bln yll dislokasi lutut,dipasang gips 3 mgg dan sdh dilepas,kt dokter stabilitas lutut baik,skrng sdh mulai fisioterapi,tp sy blm bs jalan normal krn ototnya blm kuat,bgm cara menguatkan otot kaki agar bs jalan normal spt sebelumnya.thank’s

  • matt

    saya mengalami kcderaan ltut pada awal blan 5 bru ni..brpunca akibat mmusingkan badan ttapi sblan slpas itu sye trun brmain smula n ltut sye skali lg trcedera..bunyi seolah2 dhan kayu patah n dsusuli ssuatu yg putus ddlam lutut saya…skrang ini ltut sya bleh mmbgk0k spnuhnya ttp tdak bleh mluruskan spnuhnya…apekah kcderaan yg sya alami itu serius??n apekah lgkah2 yg ptut sye buat jkalau serius.??n blehkah sye brmain b0la smula?

  • matt

    mnta pendapat d0ct kevin

  • saya

    berapakah kos MRI SCAN?

  • Hschumii

    Helo doc….sy mengalami masalah acl ngan meniscus lutut kiri, sy nak minta nasihat doc kat mner boleh sy dptkn operation terbaik utk lutut sy nie….tq

  • http://www.my-fitness-diary.com Hazre

    Hi Kevin!

    Post yang sangat baik. Saya pon pernah mengalami ACL Torn Ligament on Left Knee. Maklumlah saya ni kidal. Jadi banyak gunakan Master-Leg bila main Bolasepak.

    Saya hanya ingin menambah lagi satu point:

    1) Elok bagi sesiapa yang ingin untuk bermain bolasepak, untuk memakai KNEE-GUARD. Terutama sekali kepada kaki yang anda lebih gunakan, untuk menendang bola.

    2) Jangan melakukan pusingan yang agak pantas ketika berlari (sudden turn of direction while running forward). Ini menggunakan ligament anda, bukan hanya ACL, tapi juga PCL. Ia akan koyak dengan cepat sebegitu.

    Majulah Sukan untuk Semua!

    Sekian Terima Kaseh.

  • Desmondf13

    saya pernah mengalami kecederaan lutut due to sports . ACL saya terkoyak , apabila ACL koyak, joint pada lutut tidak stabil dan akan bergeser seterusnya menyebabkan lutut menjadi bengkak. Tiada solution untuk kecederaan ini melainkan membuat pembedahan. Sebab ACL bukannya seperti luka biasa yang boleh bercantum sendiri selepas cedera. Pembedahan untuk menyambung or reconstruction pada ACL diperlukan untuk mengembalikan kekuatan lutut. I went to Serdang Hospital to reconstruct my ACL.
    any advice just email tu desmondf13@yahoo.com . =)

  • azni

    Salam . Nama saya azni . Saya dah lama tak main badminton , saya suka sangat sukan ini . Baru2 ini kawan saya ajak main baminton .Bile saya main balik kat gelanggang tertutup , malam .Tiba2 betis sebelah kiri saya tegang dan sakit setelah mengejar bola tangkis dekat dan jauh . Saya tak tahu apa puncanya  . Kenapa yer ? dan macam mana saya nak pulihkan balik . Boleh kah perkara ini berulang lagi jika saya teruskan bermain badminton .

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100002850048356 Lanz Junior

    hye doc…saye mengalami kecederaan lutut kiri…saye pemain bola sepak..kecederaan lutut saya sudah setahun lebih…saya tidak tahan untuk menanggung beban terhadap lutut saya ini…kerana lutut saya tidak kuat lagi…ape yang perlu saya buat doktor?? tolong doktor…

  • Noniey1351

    hi doc..sya noni..my mam b’usia 48thn telah mgalami kecederaan lutut kiri..doc kata dia urat lutut kiri dia putus so doc suruh my mam buat pembedahan..jadi saya nak tanya apakah kesan sesudah pembedahan itu nanti?

  • Nur

    hi doct..i just want 2 know..brape lama ea masa yang diambil utuk sembuh semula selepas membuat pembedahan akibat daripada ligamen yang putus…so after operation pon still x boley lakukan aktiviti berat ke?

  • Shikina

    hi doc, saya mengalami terseliuh lutut ketika melompat bermain bola tampar, setakat ini saya masih boleh berjalan tetapi saya tidak boleh luruskan kaki, so saya berjalan dengan lutut yang bengkok. saya tidak yakin dengan pembedahan. adakah ada ubat lain selain pembedahan?

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001164051558 Izzat Cr

    hye.. sy nak tanya skit psal lutut kiri saya.. sjak akhir2 nie, lutut saya rase sakit tapy x lah kuat sgt.. adakah itu ligament, saya harap dr. boleh bagy jawapan segera sbb saya nak menjalani latihan bersama kelab saya.. klau dr. kate saya ade ligament saya boleh hentikan buat sementara waktu.. tq..

  • rafi

    hye dokter,maaf menggangu.saya nak bertanya apakah ubat/cara untuk menyembuhkan penyakit lutut kanan saya nie.lutut saya asyik berbunyi sahaja.punca nie berlaku pada 2 tahun lepas semasa bersukan.asl nya saya bermain ragbi saya jatuh akibat terlanggar lubang,lutut saya terkehel seperti hendak patah .nasbi baik saya layang kan badan ketika hendak jatuh,klu tak mybe lutut saya patah.Selepas itu masa untuk memulihkan sakit itu hampir memakan masa berminggu2,saya cume pergi urut sahaja.Selepas 2bulan itu,saya pergi x-ray,dokter kate tak ade tulang yang patah..tApi,kenapa setiap kali saya bersukan lutut saya akan terasa hendak terkehel.sehinggalah hari ini kesan itu masih ade lagi.saya berasa trouma hendak bersukan seperti bermain bola dan sebagainya,sakit dokter.apakah cara untuk menguatkan kembali lutut saya ini?..saya harap dokter boleh membantu..

    • Mohd Akmal

      ligament tu bro. dah scan MRI tak?

  • mohamad adha

    bgaimana nk mrawat ligamen lutut yg koyak dan sy nk aktif bsukan semula…

  • kimi

    saya mengalami koyak ligamen di lutut kiri bhagian blakang lutut, bagaimana utk die pulih sendiri?
    atau ada cara lain utk memulih kan nya, mintak tolong sangat bantuan dokter

    • Ct

      Hai kimi.. Kwn sy mengalamai mslh yg sm dgn awk..die ada rawatan lain yg digunakan sehingga die sembuh.klu awk btl2 berminat blh sy kenalkan awk pd die…

      • Mohd Akmal

        salam Ct.. sy pun nak tau gak.. boleh?

  • hima

    saya mengalami kecederaan pada lutut kiri yang mengakibatkan urat kaki saya putus..saya sudah pun menjalani pemedahan pada 8 bulan yg lalu.saya ingin meminta pendapat,adakah saya boleh menjalani aktiviti sukan semula.

  • Dhiya Nadierah

    Hai doc.. sy nak bertnya.. sy pon mengalami kecederaan ligamen lutt kanan putus.. dah pon buat operation dua thun lpas.. tp, still lutut sy skit dan terasa longgar bile buat aktiviti.. apkah ade kemungkinan operation tu x berjaya.. ape yg perlu sy buat?? Apakah sy dah x boleh bersukan lg??

  • apexz ahmad

    hai, bole saya mendapatkan jawapan untuk saya yang mengalamu ligamen tear pada lutut sebelah kiri, masa kejadian didapati patela dislocate then pengesahan x-ray patela tap positively. then now sudah hampir satu bulan bengkak masih ada tapi surut agak lambat, pakar mengatakan di bawah otot putih perantara petela ke humerus ada inflamatory, mungkin inflame tersebut penyebabkan lutut tidak boleh flex sepenuhnya..jadi adakah jalan alternatif yg terbaik untuk saya untuk kembalikan keadaan normal seperti sediakala..