Ikutilah kisah kejayaan Ida yang berjaya kurangkan berat sebanyak 10kg dari 70kg hingga 60kg dalam masa 3 bulan.
Ida kurangkan 10kg dalam 3 bulan

Dapatkan eBook Anda!

Salam Kevin dan semua,

Nama saya Ida. Entry kali ini agak sukar saya nak cerita. Actually if u all nak tahu, time time sekolah dulu, Ida tak lah segemuk macam dalam gambar di bawah …tapi memang berisi sikit. Masa tu Ida aktif bersukan di sekolah dan kolej dulu. Saya main badminton dan bola jaring. Tau je lah, kalau dah biase bersukan once u all stop akan naik mendadak. Ini lah yang Ida alami semasa praktikal pada tahun 2008.

Tahun 2008 adalah masa Ida start praktikal kat RTM Johor Bahru. Buat kerja tak banyak mana – tak keluarkan peluh (kurang senaman dan aktiviti). Balik je dari kerje pun, Ida tidak tak buat senaman dan selepas tu mak masak sedap2. Memang tak boleh tahan. Lepas makan malam, selalu lepak dengan family and than malam tidur awal. Masa tu saya memang malas untuk bersenam – entah kenapa!?

Over time, Ida tak perasan sangat yang badan dah naik. Tapi bila tengok gambar tu, nak menjerit pun ada. Memang tak sanggup. Tapi orang pertama yang terkejut tengok saya macam ini adalah Encik Helmi (sekarang dah menjadi tunang saya.) ..dia rase tak percaya after 5 tahun kami terpisah (dulu satu sek)..tiba2 dia tengok saya jadi segemuk ini (lihat gambar di bawah).

Then dia beri ida semangat utk turunkn berat badan. Bayangkan berat ida naik sampai 70kg time ni..dengan ketinggian 167cm je. Sangat tak sesuai sebab buat badan ida rasa berat ,cepat letih dan banyak baju & seluar sudah sendat. Ida pun amek keputusan untuk diet dan amalkan senaman setiap hari. After 3 month ida buat rutin senaman setiap hari.

Alhamdulillah ida Berjaya turunkan 10kg dalam masa 3 bulan. Sangat bersyukur dari 70kg sudah turun 60kg..

Nak tahu apa yang ida amalkan?

Ini adalah petua-petua yang Ida amalkan untuk kurangkan berat badan

  • Breakfast jangan sesekali skip & ida akan makan nasi time lunch sahaja dalam kuantiti sederhana.
  • Waktu malam ida tak sentuh nasi pun..ida akan mam nestum atau biskut atau ape2 yg ringan n berkhasiat pada waktu malam
  • Suke menari. Ida tak suke jogging sangat. Jadi saya buat aktiviti yg ida sangat suke iaitu menari dan aerobic dance. Tapi sorang-sorang je dekat umah. Memang best! Ida buat 30 minute sehari.
  • Lain itu, Ida amalkan senaman sit up 25 kali setiap hari.

Kesimpulannya? You all kena berdisiplin. Selalu bersukan. Jangan ambil produl-produk untuk kuruskan badan kerana memang di tidak berkesan dan tidak bagus untuk kesihatan!

Sekarang alhamdulillah. Ida takde la kurus sangat. Ida just nak fit badan and yang paling penting – sihat! Now dah boleh pakai baju yg dulu tak boleh pakai. Kalau dulu size seluar 31, sekarang dah 29. Memang seronok sangat.

Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 12 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men's Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur.

More about me here or follow me on Facebook or Twitter.

View all posts
  • yan

    wah…sukenye tgok…ida 70kg tinggi 167cm….saye nie 70kg tinggi 160cm…lg teruk……

    • yan….i know u can do it too..try do exercise everyday..:)

  • sue

    now brat u bape ek??

  • sue

    x nmpk mcm 60kg..nmpk cm 50kg something cmtu.huhu.mybe sbb u tinggi..
    berat i skng 67 tggi 160..baru 2 minggu diet..hope dpt kurus cm u =)

    • hehe..actually i xsuke terlalu kurus..sbb i tinggi..
      owh really..dear u can add me to my facebook. .http://www.facebook.com/ida2701
      i leh share tips wif u..yg penting jgn amek ubat kurus..

      • ema

        wow…sye pon cm awk gk,,sye aktv sgt ,,skali da brhenti brat bdn sye mengkat dri 55kg hingga75kg,,,ples help me

  • sue

    okey…i dah add.. :))

    • thanks dear

      • fadliana

        ida….nnt saya pun nak add awak tau….

  • eja

    suke suke…mmg sangat suke statement jangan amik pil kurus…. saya sedang amalkan apa yang ida amalkan ….sudah menampakan sedikit hasil..makan tetap makan kan,,,,diet bukan bermakna tak makan!!!!

    • yeay..suke nyer ida dengar..diet bkn bermakna tak perlu makan ..makan still makan..exercise wajib buat stiap ari..walaupun hanya 30 minit stiap ari:) eja..add me in my fb..:)

  • wow, bestnya dapat kurus. Congrats Ida..

  • Ida Hariyani

    saya pon berjaya kurangkan 17kg dalam masa 4 and half month, dengan gym =)) dan nasi lemak setiap pagi, congrates to all

    • hye ida hariyani…
      can u share the tips? biar betul dgn nasi lemak setiap pagi (faveret tu) & pergi gym bleh dpt result gempak mcm ni .. plss share with me

      • Ida Hariyani

        hye fieza.. add my FB, eiddamajid at yahoo dot com …

    • congrats dear..:) yup gym lg cpat kn…

  • Ema HAze

    nk tips gak boleh? i pon tgh diet tp very slow ..roughly sebulan 1 kg jek dpt trn :(

    • ema..nk tips ye..leh add me in myfb..:) dear..is good turun cket2..dr turun drastik..nanti naik drastik plak..u kena slow dear..dont give up

      • Ema HAze

        ida..fb u name ape eyh :D?

  • Sis Ida ,

    Congrats!

  • lynn

    ida congrats..can u share with me..now i just have 2month to lose my weight bfore my wed

    • hye dear..of coz can my dear..can u add me in my facebook. .http://www.facebook.com/ida2701

    • hi, cube amik 2-3 softgel Omega3 dan try amalkan slps mkn malam….cube try selama seminggu, tgk nmpak tak kesan…try amik Omega3 dr ikan salmon…lg bagus kalo amik Omega3 dr produk Amway….jgn lupe kawal kalori…cara makan ikot cara ida tu…

      • lin

        bole trn kan berat bdn ek???cam teruja gak

  • suren

    kak ida i pun nak kurus jugak

  • lin

    sy berat 72..tinggi 157..tp x dek la plak gemuk mcm tuh..

    • u nyer rangka maybe kecikk..

      • ema

        sye plk kak berat 75 tnggi 159

  • Wahhhhhhhhhhh ! Tabik spring la dgn akk ! Saya pun nak cuba macam akk :) Semangat niehhhhhhh :’D

  • amira

    kte same….!! mira pn dlu sllu training ntball… byk la jgak game.. sO, training non stop… but, skng da kje tros x training da… n then brt bdn naik m'dadak… da puas jge mkn.. p x krus2 jgak… hmmm…
    nk krus jgakk..!!

  • nieya

    kak ida, masalah kita sama! saya pon aktif gak bsukan.. since habis spm, dok umah, lgsung xbsukan, mmg bdan naik sgtlah mendadak… then msuk matrik, turun sikit sbb diet, now dh abis mtrik, naik la pulak.. =.=" mmg frust la.. huhu.. kak ida leh share tips2 lain yg kak ida buat x? nk jugak kurus mcm kak ida.. huhu

  • bobo

    aiyoo.. dah kurus..terus tak pakai tudung..

  • jieya

    orang nak kurus…saya nak tambahkan berat??ssh betul..wpun dah byk cara guna…errmmmmm

  • akulelaki

    trus tanggal tudung??? tahniah!!!

    • julie.

      tak baik la ko ni. Dia nak pakai ke..tak nak ke..dia punya pasal le. bukan ko yg tanggung dosa dia.

      • akulelaki

        ade ke aku kutuk?? maki?? nape trase lak nih?? ish3… sndri mau ingt ler…

  • azah rauf

    tahniah dgn pencapaian anda…tp jgn la smpi yg wajib di abaikan….x baik camtu…..ok well done on yr new look….

    • akulelaki

      btol2….

  • Zirgo

    mase sihat tau bertudung…dah kurus lupa habis semua.
    kepanasan neraka tu dah lebih dari cukup klu setakat nk kurus….

  • emma akma

    salam..kak ida.. mcm mnew akak dapatkan eb00k tue?.. sy nak sgt dpatknnye..tahniah diatas pencapaian akak berjaya kurangkn berat bdn..

    • ida

      wslm dik..akak bli syg..thanks dear..

  • ida

    u all yg duk kutuk2 ni nape..yg pakai tudung tu kat tmpt praktikal ..mmg i tak pakai tudung so what..pakai tudung or not ke..yg penting hati..bukan sebab i dh kurus tak pakai tudung or not..mmg i tak pakai tudung..insyaallah 1 day i will.,,thanks to all guy yg kutuk or whatever..
    i’m happy with my look now..alhamdulillah.

    • mama hot

      peduli org nk ckp ape ida, pki tudung ke x pki ke, same je skrg… yg penting hati msti maw baik, … mne2 pegi klu letak jer cerite msti ader je ‘sampah’ yg suke komen2 menyakit kn hati, ckp pasal hukum tuhan, .. klu nk syarah ader care dn tmpat yg lbih baik bkn bwat semak kt page org … nyampah jer dgn org2 mcm gini …. eh! ter emo pulak hhuhu

      • ida

        thanks to mama hot..yup dats rite..for me hati mesti baik..
        ida tak kisah pun dorg nk ckp ape..
        tq sbb bg pahala free coz ade yg ngutuk sy..tq ye byk2..:)

        • spoter syah

          mereka bukan mengutuk dan bukan ckp kak ida ni tak baik. pakai tudung tu kewajipan, bukan untuk buktikan kita baik.
          dia cmni:
          “kalau tak pakai tudung, tak semestinya orang ingat tak baik, tapi kalau pakai tudung, dah tentu-tentu orang ingat baik”
          “kalau pakai tudung, tak semestinya masuk syurga, tapi kalau tak pakai tudung, dah tentu-tentu masuk neraka”

          dia simple macamtu je ;)

          • Lil Charmer

            Setuju! ^_^

        • tahniah ida sbb berjaya kurangkan berat badan…mesti nmpak lebih cantik kan..tapi…kalau kecantikan tu kalau di padankan ngn memakai tudung itulah yg terbaik..diorang sbnarnya bukan kutuk ida, tp prihatin sesama muslim, sbb tu diorang bg nasihat pasal tudung tu..

    • Ninalevitt

      agreed 100% with u ida..there r some ppl yg very sarcastic n only know hw 2 judge other ppl..i really2 like ur attitude..just ignore them.yg penting InsyaAllah when u r ready, u’ akan pakai tdg..bykkan b’sabar n enjoy life!

    • Lkw

      cakap macam org takde agama. 

  • Faezah_raiha

    Saya nak sangat-sangat kurus macam seperti ida ini.. Tapi buat masa sekarang ni saya masih gemuk dan gempal sebelum ida di kuruskan, dan untuk cara-cara makanan dan minuman ape yang tidak bolehkan…  Dan juga boleh tak memberi contoh-contoh kepada saya?  

  • gegurl

    ida..ebook tu dlm bentuk pdf kew??? share2 blh?? hehehe..

  • Rara

    Congrats. Rasa macam bersemangat lepas baca your cerita. =)

  • comel_cute

    betul kew??tak caya lah…tapi tahniah kepada kak ida..kak ida  kalau main tali skiping boleh kurus ke dalam masa 3 bulan?tlong jawab..

  • lily

    saya main skipping je selame 6 minggu n i lost 10 kg!

  • Salam dan selamat sejahtera kepada rakan disini, saya ade cerita kongsikan macam
    mane nak menguruskan berat badan dan ade sesiapa tahu? Dan juga kalau
    boleh memberi tips-tips untuk menguruskannya? Saya sekarang ini ade
    masalah sikit.. Saya tengok sepupu saya kan sudah menguruskannya berat
    badan tapi saya tak tahu nak kuruskan berat badan la…

  • nice lose of weight. congrats Ida

    • ida shahriza yusoff

      thanks lipo

  • Aszmyra

    wow….xde la senaman extreme. sama cm sy juga la. aerobik je. nak joging malas nk keluar. tapi sy xtau nape berat sy xturun2. mungkin sy still makan banyak kot….huhu

  • Ish

     Dah kurus terus dedah aurat. baik gemuk tutup aurat.

    • tepak sireh

      betul ida…memang dilihat macam nk jaga tepi kain..tp tegur menegur sesama islam tidak salah kan? apa la salahnya jika diletak gambar yg bertudung…memang pilihan awak, tp bila mendedahkan, awak mengundang orang lain membuat pelbagai spekulasi yang tidak elok, walaupun hakikatnya awak tidak begitu..cuba ye..k

  • Kisya

    i hope ida akn merpercepatkn untuk menutup aurat. Lebih manis dan lebih cantik jika ianya di tutup. Islam xpernah melarang kita utk menjaga n menjadi cantik tp biarlah niat itu betul. Hati baik sahaja tp hukum Allah xbt xbermakna jadinya. Kita sbgi manusia jgla pertuturan kerana salah berkata binasa jadinya. Peringtan utk diri ini dan smua muslim. 

  • rhoma 90

    perubahan drastic… gemuk to kurus then bertudung to tidak bertudung

  • k fidah

    congrats Ida..thanks for sharing….akak doakan yang terbaik untuk mu..

    • ida shahriza yusoff

      thanks sis:)

  • Skrillax

    tahniah! kurang lagi10 kg, boleh tunjuk gambar bikini pulak… please?

  • Whatever

    Hal bertudung atau tak pun jadi isu besar, pepandai la bdk tu dia dah besar. Ilmu yang dikongsi tu yang penting. So Malays. Malu la gini. Pfft.

    • ida shahriza yusoff

      thank ya u..btul tu..:) good luckk:)

  • Za

    Ok ni yang bersemangat nak kuruskan badan ni. Terima kasih! :)

    • ida shahriza yusoff

      good luck dear:)

  • wow best sngt2 bace kisah akak…rase nk bt la jgk…sya da mkn bnyak produk tp xbrksqan pon…akak tlong sya..sya nk krus mcm akak…smua orng da tgur sya…suke lihat orng pkai baju cntik2,berfesyen….

    • ida shahriza yusoff

      hye liliey..good luck dear..insyaallah kamo boleh berjaya..dont worry ya..jgn give up yg penting:)

  • semua yang x pakai tudung semua hati x baik.bukan kata x baik kat mata kita tapi kat mata allah.kalau x pakai tudung macamana baik pun kita,ida tetap menabung hari-hari.lebih baik perempuan bertudung walaupun masih serba kekurangan. berbanding tak pakai tudung tapi perfect

    • Yun

      Mcm mne awk thu y orang y xbertudung tu xbaik dimata Allah??… penilaian Allah tuh lebih besar darpda penilaian manusia.. juz dont give judgemental punya view laa… Klau x xada cerita tntg pelacur yang hny bagi minum air pada anjing dpt msuk syurga… Wallahualam. :)

  • ida shahriza yusoff

    hye uolls sume..salam ceria..sy ida…yg ade haters dok kutuk pasal pakai tudung ke tak….tak kisah la apa yg uolls nk ckp mengenai isu pakai tudung..pucuk pangkal hati yg penting..soal pakai tudung ni bukan la topik tuk kite cerita dlm ni..tujuan ida ikhlas nk bg tips kat org memerlukan..so bagi yg tak suka tu tak pyh la nk ckp ckp atau kutuk kat sini ye..dpt dosa je nanti ,,lgpun ni gmbr lame..alhmdulillah dh tiga thun pakai hijab..so tak pyh la uolls nk bising bising lagi ye…so buat sume yg dlm proses nk kurus tu ida ucapkan all the best..jgn sekali kali give up ye..pastikan uolls kluarkn peluh setiap hari kalau nk cepat susut..good luckk:)

  • Ahmad Fadzly Asmy

    Perkongsian yang menarik dari penulis dan info yang bermanfaat bagi orang ramai di luar sana. Terima kasih diucapkan kerana berkongsi.

    Anda ingin SIHAT? Bagus! Saya percaya Anda ingin Sihat. Kini ianya sangat MUDAH, SENANG & TANPA makan ubat-ubatan Anda boleh SIHAT! PENEMUAN oleh para doktor dimana mereka juga adalah PENGGUNA produk ini!!. Kenapa ENERTRI? Enertri merupakan produk kesihatan 100% semulajadi yang mampu mengatasi masalah:

    1. DIABETES
    2. PENYAKIT JANTUNG
    3. TEKANAN DARAH TINGGI/ RENDAH
    4. PENYAKIT ARTERI KORONORI
    5. KOLESTEROL/LDL TINGGI
    6. GANGRENE
    7. TIROID
    8. STROK
    9. DAN BANYAK LAGI…

    CEPAT!!! Ketahui mengenai produk-produk kami dengan layari:

    1. https://www.facebook.com/EnertriEnerFiberOnlineStore#
    2. http://fadz5765daverdum.wix.com/enertrienerfiber