Soalan:

gh9z4957_p1.jpg

Camane nak kawal perut buncit?

Jawapan

Firstly, memang there is no short cut but kenapa perut jadi buncit? kenapa bukan bahagian lain?

  1. jika makan berlebihan, badan tiada pilihan melainkan simpan makanan berlebihan itu sebagai lemak…tidak kira makanan berlebihan itu daripada lemak, protein ataupun carbohydrate
  2. tempat simpanan lemak badan terpulang kepada genetics & also jantina. bagi lelaki biasanya tempat utama adalah perut..manakala untuk perempuan di bahagian thighs, pinggang.

Jadi, nak buat camane?

gh9z4957_p1.jpg

For me anda ada 2.5 pilihan. and its all about kalori. kalori adalah sumber tenaga badan dan makanan.

  1. Pastikan makanan/tenaga masuk (calorie in) tidak melebihi tenaga keluar (calorie out.
  2. Tingkatkan semanan yg akan meningkatkan jumlah pengunaan tenaga (kalori out)
  3. 2.5 – Supplement, seperti fat burners bole membantu untuk tingkatkan metalosima badan…dengan itu is akan tambah kepada jumlah kalori keluar. But saya hanya syorkan pengunaan fat burner sekiranya ada dapat mengawal pemakanan dan semanan dengan baik.

Nota: seperti mana simpanan lemak badan ditentukan oleh genetics/jantina. mak sama dengan pembakaran lemak. Ia ditentukan olh genetics juga. anda tidak bole spot reduce fat semata2 but di mana badan lebih gemar menyimpan lemak, di situlah ia akan dibakar terlebih dahulu.

Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 12 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men's Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur.

More about me here or follow me on Facebook or Twitter.

View all posts
  • haha….apa fat bunner yg ok n no side effect?

  • cHaaaantZ

    wakwkakwkakwakw perut nya kok gak bisa pecah knp?

  • Dian Arianthy Putri

    mo nanya nich?:)gimana cara nya mau ngecilin paha yg cepet dan mujarab?berbagai cara senam khas untuk ngecilin paha eh tetap saja nggak brubah size paha nya hehe.tempat lain saya nggak ada masalah ngumpul fat,melainkan di peha.Mohon bantuan nya.
    thanks,
    Dian, xoxo

  • alan

    setau sy fat bunner kita kena rajin bersenamkan…klu sy ni ade gastrik camne tu

  • tasha

    kat mana nak dpt fat bunner?bgaimana cara senaman yg betul untuk perut buncit?kevin,please help.

  • anne

    Just wondering whether u have ever heard bout SIY (Slim It Yourself) product? On of my friend actually took it, the result was good……but i have doubt on it, gathering information before trying actually. Please enlight if you have any idea :-)

  • Unknown

    Hey dian gila!! Go to hell !!