Anuar Amin: Saya Berjaya Kurangkan 10kg dalam masa 10 minggu

Ikuti soal jawap dan kisah kejayaan pengurangan berat badan 10kg dalam 10 minggu En Anuar Amin yang bertugas di plantar minyak dan gas Petronas, Malaysia

Dapatkan eBook Anda!

Berikut adalah soal jawap dan kisah kejayaan pengurangan berat badan En Anuar Amin yang bertugas di plantar minyak dan gas Petronas:

1) Kenapa anda teringin kurangkan berat badan?
Sebab kerja saya memerlukan saya berada dalam berat badan ideal. Saya kerja di plantar minyak dan gas. Petronas menetap kan syarat yang agak ketat untuk pekerja luar pantai. Jadi saya fikir saya perlu bermula dari sekarang untuk turun kan berat badan.

2) Sebelum ini pernah cuba kurangkan berat badan?
Pernah cuba tapi tak berjaya sebab masa tu tak ada pengetahuan tentang DCR (Daily Calorie Requirement). Masa tu cuma jogging jer. Berat tak turun-turun jugak sebab makan macam biasa.

3) Apa kejayaan penurunan berat badan yang anda perolehi?
Setakat hari ini 10kg dalam masa 10 minggu. Berat asal 85kg dan hari ini 75kg.

4) Bagaimana anda mencapainya?
Saya setuju dengan Kevin dan telah gunakan panduan ebook 5kgs in 5 weeks. Saya dah guna buku tu dan berjaya.

Pada mulanya tinggi saya 175 cm dan berat lama sebanyak 85kg. Memang bukanlah berat badan ideal. Jadi melalui panduan eBook, saya belajar macamana nak kira Keperluan Kalori Seharian (DCR) dan dari situ saya kurangkan makan dan lakukan regular exercise.

Berikut adalah cara saya kurangkan makan:

  • 6-7 am = sesudu madu+air suam
  • 7am = seketul roti berinti + air suam
  • 9am= Nesvita 3 in 1
  • 12 noon= Nasi pinggan standard + lauk+ sayur + air suam
  • 3pm = buah (eg sebiji epal or oren)
  • 5-6pm = a cup of coffee
  • 6-7pm (walk-5min, jog-20min, walk-5min total = 30 min then streching)
  • 8-9 pm = segelas susu rendah lemak (marigold) + 4 keping biskut cream craker

Selain itu saya amalkan banyakkan minum air kosong (tiada kalori). Yang penting sekiranya matlamat anda adalah turunkan berat badan, perlu ada usaha. Motto saya – no pain no gain. Jangan give up. Berat saya sekarang 75kg. Saya berjaya turunkan 10kg dalam 10 minggu.

Berat saya sekarang 75kg. Saya berjaya turunkan 10kg dalam 10 minggu.

5) Apa pesanan/tip anda untuk orang di luar sana?
Baca eBook Panduan Kurangkan 5kg Dalam 5 Minggu Kevin..dengan ilmu saya pasti akan berjaya…percayalah pada diri sendiri…ketahui berapa calori yang perlu anda ambil…. banyakkan minum air kosong… matlamat = turunkan berat badan,motto = no pain no gain…jangan give up… .Good luck…I wish you all the best

Regards,

Anuar Mat Amin

Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 12 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men's Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur.

More about me here or follow me on Facebook or Twitter.

18 comments

Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 12 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men's Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur.

More about me here or follow me on Facebook or Twitter.