KevinZahri.com

Ulasan Produk: Gelang Tangan Magnet AC Mizal

Berkesankah gelang tangan magnet AC Mizal? Berbaloi kah RM1,000 dan adakah ia dapat membaiki sakit sendi-sendi, lutut, arthritis dan tekanan darah tinggi?

Hmmm dua minggu lalu I reviewed Herbalife – I shared kebaikkan dan keburukan. So jadi hari ini saya ingin review produk sensasi dan kontroversi – gelang tangan magnet Ac Mizal.

Since laman web AC Mizal Konsortium is ironically under construction, some of the images yang saya guna adalah daripada blog Aididleaks

Kebaikan gelang tangan mangetic

Pada pendapat saya, gelang tangan magnetic sebagai pengubat atau penawar penyakit memang merepek. Kalaulah ada kebaikkan sekalipun, I would bet it is more psychological than anything else. Seolah-olah macam baju yang cantik. Apabila anda dress up dengan baju terbaik, anda rasa hebat dan yakin – kurang stress. Gelang tangan may have that same psychological effect on your mind. Macam tipu diri sendiri. So a healthy mind leads to a healthy body? Hmm terpulang lah. But definitely, there is no short cut to a better health.

Tapi apa2 pun berikut adalah claims kebaikkan gelang tangan AC Mizal daripada website mereka sendiri:

…well kalau anda kaji internet tentang apa teori sekalipun, tentu ada saintis yang kata A dan ada yang kata B… termasuk gelang tangan magnetic. Lagi-lagi apabila saintis tersebut diambil kerja oleh pihak berkenaan. Kalau anda tonton cerita Thank You for Smoking, than you know what I mean.

5 Perkara yang anda perlu tahu tentang gelang tangan.

Ok yang ini bukan sahaja limited untuk gelang tangan AC Mizal tetapi gelang tangan magnet secara keseluruhan. Tapi gunakan produk AC Mizal sebagai contoh, berikut konon-kononnya adalah claims kebaikkan gelang tangan

  1. 1.

    Ia gelang tangan … magnet! All the so called scientific claims adalah kajian am semata-mata dan tidak diiktiraf oleh mana-mana pihak. If katakan you feel better selepas memakai gelang tangan tersebut, I would bet that itu adalah kesan pychological just like a placebo.

  2. 2.

    Ubati tekanan darah tinggi? Memang tak lah. Kalau anda tidak pandai mengawal pemakanan, gaya hidup dan sistem kardiovaskular anda, jangan harap mana-mana gelang tangan boleh membantu. Tiada jalan ringkas untuk mengawal kesihatan diri.

  3. 3.

    Ubati arthritis pada hips dan lulut? Hmmm well yes and no. Ada kajian yang mengatakan bahawa pemakai gelang magnetik dapat membantu kurangkan sakit pada sendi2. Tapi ada pendapat lain bahawa ia bukan kerana memakai bracelet tapi kerana placebo effect. Sanggupkah anda belanja RM1,000 to find out?

  4. 4.

    False Claims. Kalau anda google phrase “magnetic bracelet”, anda akan bump across pelbagai laman web yang mengatakan bahawa gelang tangan magnetic ini adalah satu scam – penipuan. AC Mizal sendiri pun tergolong dalam kontrosersi yang sama.

  5. 5.

    RM1000 untuk gelang tangan magnet!? Hmmm saya kesian dengan pengguna yang membeli gelang tangan tersebut cause memang melampau. Most magnetic bracelets harganya dalam RM200-400, kenapa yang ini pula sampai RM1,000? Well 1. kerana ia MLM di mana profit sharing melibatkan pelbagai pihak, jadi perlu increase margins and 2. kerana ia dipasarkan oleh orang terkenal. Jadi ada premium.

Rumusan: Tiada kajian kerajaan di Malaysia mahupun di USA menyahkan keberkesanan gelang tangan magnet. Malah di US, pemasaran therapy gelang magnet sangat terkawal. Syarikat di US tidak dibenarkan untuk membuat mana2 medical claims melainkan ia diiktirak dan disahkan oleh kajian saintifik yang sah. Tapi kalah anda nak beli jugak untuk RM1,000 itu hak anda. In Malaysia malangnya kawalan advertising dan marketing is very longgar.

Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 12 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men’s Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur.

More about me here or follow me on Facebook or Twitter.

17 comments

  • thanks again Kevin, good job! for those whos so gullible out there, pls do your homework, yes with RM1000, it is a scam.. like u said, theres no short cut to healty living.. thanks again Kevin the datoship sud go to u not to AC.. (nasib baik pun dia tak dapat) *wink*

  • bro, satu lagi produk gelang ni, Power Balance, nampak ramai atlit/artis kat Malaysia sekarang tengah pakai…
    another placebo bracelet? aish….

  • gelang and rantai PHITEN…. authorised by badminton assocciation malaysia… hihi… rasa sihat… try it out then u all will know…

  • kevin, u buat review psl gelang ni, ac tak marah ke? i setuju dgn u pasal gelang tu, tp i tak faham ape kaitan gelang tu dgn orientation website u ni? website u ni kan utk ppl learn how to stay fit & healthy.. tp bila masuk gelang tu, i mcm tak faham pulak..

  • @kalos

    I think what Kevin tried to say is, there are no short ways in order to be healthy in our life. Most people who have tried that magnetic bracelet would think that they can be healthy by just wearing that bracelet. Exercise will be left behind because they are solely dependent on that bracelet.

    So, i think it’s not wrong for Kevin to review about this so that people would be more aware of this thing. What’s more, it’s a scam man! 1k for a magnetic bracelet? God, u must be kidding!

    So, nak jadi sihat kene exercise and control your diet, bukan dengan pakai magnetic bracelet je.

    just saying. :)

  • assalamualaikum and hi…, as a medical professional, i am strongly against any of these ridiculous methods of curing disease. i am totally agree with u kevin, there is no short cut to a good health. .there is nothing in this world that is so powerful that can heal many things at one shot.. in my working experience, a lot of unfortunate people come to me with complications ( or side effects ) of sooo many so called health suppliment/ gadget/ pills/ etc etc…including "herbal"pills..i have seen old women come to me with Cushing Syndrome after taking courses of "magic" herbal pills for knee osteoarthritis. yes, steroid is a wonder drugs, take 1 pill and u will feel better the next day, steroid can save life in severe asthmatic attack..but do u know that steroid has many side effects? it can go to ur kidneys, eyes etc etc. steroid can only be taken under doctor's prescription. i have seen diabetic patients with previous good sugar control, come to me with sudden weight loss,tired and of course sky high blood sugar level after stopping his anti-diabetic medication and took health suppliment instead. so many more…too many to write…. my advice is, there is no " magic " thing in this world that can cure so many diseases at one time. herbal pills with a very fast effect should raise u a question- any steroid content ?

  • salam again. kadang2 seram tengok orang2 yang berkempen produk kesihatan ni, bercakap masa berkempen memang confident 100% yang produk tu boleh sembuhkan penyakit 1,2,3,9,10…kadang2 saya terfikir, adakah mereka yang berkempen ni ada rasa tanggungjawab dalam hati , what if anything happen kat orang yang guna produk tu, kalau sakit jadi makin teruk, will they be responsible? sebenarnya betullah kata orang putih, the more u know, the more u DONT know. kalau kita rasa kita tahu pasal sesuatu penyakit, sebenarnya banyak lagi yang kita tak tahu. sebab ilmu tuhan tu amat luas. so my advice is jangan confident sangan bila berkempen pasal sesuatu penyakit if u r not an expert in that field. dan ke2,be responsible of whatever advice yang kita bagi pada orang, terutamanya apabila melibatkan kesihatan ( dan nyawa, of coz ) orang lain..wsalam…

    • DRita …apa pendapat dr tentang mesin therapy like Al-Jabbar….tentang keberkesanan medan therapy arus elektrik yg boleh membetulkan blood capillary yg tersumbat n it claims kebanyakan penyakit sebenar nya terjadi sbb blood capillary tersumbat n bila tersumbat alot of complications happened. I pernah tgk dokumentari in tv – HALALBIO regarding medan arus letrik yg boleh menyembuhkan penyakit cancer selain dari vitamin B12 n di nafikan oleh saintis2 di amerika sbb kerajaan depa habis berbillion dollar utk mencipta pil2 perubatan utk penyakit2 kronik. So they dump research about medan arus letrik ni so that people tak tahu pasal keberkesanan nya. Saya betul2 harapkan penjelasan dr di sini sbb ramai saudara mara saya yg membeli mesin tersebut n it is very costly. Depa belikan utk ibu bapa mereka sbb bila sorang gunakan mesin tersebut n dah beransur2 ada kesan positive sp yg cousin2 lain pun belikan untuk ibu bapa masing2 sbb mereka claim mmg ada kesan positive especially untuk penyakit2 like darah tinggi / kencing manis /arthritis / parkinson /unstabality of metabolisma n secara tak langsung bila metabolisma dah ok boleh jugak slim down n it cal also ionize our surrounding….n byk lagi lah dr. Di sini saya bukan nak carik kesalahan product2 tersebut cuma saya ingin tau tentang pendapat dr tentang keberkesanan medan arus theraphy tu. Sorry dr if tulisan saya ni memeningkan dr. and what say u Kevin?

  • hahaha.. teringat kisah sorang makcik kat kampung I. mak cik ni sakit kat tumit dia.. kesian,.. last2 ada la sorang mamat ni introduce gelang kat makcik sakit lutut ni.. makcik ni teruja sangat la, biasalah orang tua kan. apa yang dikata baik untuk kesihatan dia.. mmg dia nak. so bila dia dapat jer gelang ni. bukan dia pakai kat tangan macam gelang yang sepatutnya pakai kt tangan. tapi, dia pakai kat kaki( pergelangan kaki dia) aduh ksiannya.. tapi no komen la,..

  • hi kalos,

    mayb kevin nk bg org sedar kot..there is no short cut untuk jd sihat and cantik…it takes a lot of effort and determination…drpd habis beribu2 beli gelang korset bagai baik invest g gym, lg sihat…

  • Well done Kevin…totally agree with u…harap lepas ni takde lagi org yg terkena….kalau nak sihat kena jaga pemakanan & exercise selalu, takde short cut ! duit RM 1,000 yg buat beli gelang tu kalau tambah sikit lagi sebenarnya dah boleh buat bayar gym membership setahun !

Kevin Zahri

I am a US certified personal trainer and nutritionist with over 12 years experience. Over the years, I have published over 10 books, written for Men’s Health, other fitness and lifestyle magazines, hosted TV shows and appeared on various TV shows, programs and magazines. I am also an avid corporate wellness speaker and web entrepreneur.

More about me here or follow me on Facebook or Twitter.